Corneliu Coposu Fan Page

Simpozion Corneliu Coposu la Bobota

Înapoi la La Bobota

Sambata, 6 iunie 2009, a avut loc în localitatea Bobota un simpozion dedicat marelui om politic Corneliu Coposu, la împlinirea a 95 de ani de la nasterea sa.

Comunitatea greco-catolica din localitate a dorit cu staruinta realizarea acestui eveniment, considerând o datorie morala în a face cunoscuta tinerelor generatii activitatea deosebita a Seniorului în lupta sa pentru propovaduirea adevarului, a dreptatii si nu în ultimul rând a principiilor morale crestine. Trebuie mentionat faptul ca Corneliu Coposu a fost fiu de prototopop greco-catolic si a primit tainele si bazele credintei crestine sub cupola Bisericii Greco-Catolice, sub îndrumarea atenta a parintilor ce i-au oferit o educatie aleasa.

La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, judetene, ecleziale si politice, oameni de presa, iar din rândul celor ce au sustinut lucrari în cadrul simpozionului amintim profesori de istorie, muzeografi si oameni care l-au cunoscut personal pe Corneliu Coposu.

Programul s-a desfasurat în localitatea Bobota, în sala caminului cultural din localitate si a început cu celebrarea Sfintei Liturghii de catre Vicarul Foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Turcas, în comuniune cu preoti din eparhia de Oradea si Maramures, un numar impresionant de credinciosi veniti din diferite parohii si nu în ultimul rând, Corul „Te Laudamus” din parohia „Sf. Treime”, Simleu. La încheierea Sfintei Liturghii a urmat un parastas la bustul ridicat în centrul satului, celebrat de P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea.

Dupa o mica agapa, simpozionul a început cu prelegerea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, urmat fiind apoi de catre dr. Liviu Gârbea (Zalau), prof. Ioan Lupa (Zalau), Sorin Cosma – fost presedinte al Consiliului Judetean Salaj, Radu Sârbu – fost ministru, prof. dr. Cornel Grad (Zalau), Andreea Vass – consilier al primului ministru, Valer Hosu (Cluj-Napoca), Ionel Penea – fost director al Arhivelor Statului (Zalau), pr. Ciprian Robotin, Marcela Moldovan (Zalau), prof. dr. Ioan Puscas, pr. Simion Maries – protopop de Supur.

Expunerile prezentate au facut cunoscuta personalitatea marcanta a neamului nostru, Corneliu Coposu, si lupta sa pentru neam si tara. În încheiere cei prezenti au vizitat Centrul cultural Sincai-Coposu din localitate.

Ne-am reîntors la casele noastre cu convingerea ca am împlinit un scop nobil, acela de fi prezenti la omagierea lui Corneliu Coposu si a-l face cunoscut lumii si celor tineri pe cel ce a suferit, a rabdat si a crezut cu adevarat în principiile moral crestine, în adevar, în dreptate si în iubirea de neam si tara.

Singuratatea, lipsa de libertate si departarea de cei dragi i-a descoperit Seniorului setea de a scrie. Una dintre celebrele sale scrieri este poezia „Ruga”, scrisa în timpul detentiei, care este si azi zugravita pe unul dintre tavanele închisorii de la Sighet. „Cerne, Doamne, linistea uitarii,/ Peste nesfârsita suferinta. / Samana întinderi de credinta/ Peste nesfârsita suferinta./ Rasadeste dragostea si crinul/ În ogorul napadit de ura,/ Si asterne peste munti de zgura,/ Linistea, iertarea si seninul.”

Pr. George Chis

Articol citit de 3410 ori.

Alte articole