Corneliu Coposu Fan Page

Ghinionul românilor e că sărbătoarea naționala pică iarna (E. Zilei) - Radio Europa Liberă, 02.12.2011

Înapoi la Ion Mihalache 1882–1963

Huiduielile de ziua națională: lipsă de respect pentru istoria țării (R. Liberă)

O ştire din Evenimentul Zilei informează că alegerea preşedintelui Republicii Moldova este programată pentru1 6 decembrie. Se reaminteşte eşecul de la 18 noiembrrie, cand scrutinul nu a avut loc din lipsa de candidati, precum si consecinta uni eventual nou esec: alegerile anticipate, pentru a patra oară în mai puțin de trei ani.

Altminteri, din ziarele româneşti de astăzi aflăm cu precadere cum a fost de Ziua Națională a României. A fost pentru prima oara soare, arata Adrian Patrusca în Evenimentul Zilei. A mirosit a sarbatoare, Bucurestiul a gemut de lume care voia sa ajunga la parada militara, daca nu la petrecerile traditionale cu fasole si ciolan, organizate de autoritati. Ghinionul romanilor este ca sarbatoarea nationala pica iarna, cand de cele mai multe ori e frig bocna si, cel mult, tancuri zgribulite improasca zloata pe bulevardul mai mult gol. Jurnalistul propune glumet un moment de chibzuiala: Citam: “Dacă tot fesenistii de ieri au devenit azi monarhisti si se fugaresc in jurul tronului, macar un folos sa avem si noi, poporul, si sa proclame 10 Mai Zi Națională. Ar fi legata de Carol I care, saracul, n-a avut urmasi”.

În România Liberă, Cristian Câmpeanu analizează reacția publicului la huiduieli – puține câte au fost. Televiziunile au relatat cu delicii, adversarii politici ai presedintelui si ai premierului au aratat satisfactie nedisimulata. Desi in Romania e libertate de expresie, asadar e voie sa huidui, desi se huiduie zdravan si in America, a huidui de Ziua Nationala, pe cont propriu sau in solda opozitiei, dovedeste, citam, „aroganta, meschinarie si lipsa de respect fata de istoria tarii. E sarbatoarea Romaniei, nu a politicienilor. O data pe an politicienii sunt chemati sa faca un pas inapoi si sa accepte cu umilinta sa stea in umbra natiunii pe care o reprezinta” (am incheiat citatul). Cristian Câmpeanu aminteste momentul rusinos de la 1 decembrie 1990, cand Corneliu Coposu a fost huiduit la Alba Iulia. „Se poate spune ca Basescu nu e Coposu, adauga comentatorul României Libere. Adevarat. Dar Basescu a fost protagonistul unui alt moment de umilinta nationala cand, sub privirile placide si usor amuzate ale opozitiei, a citit implacabil discursul de condamnare a comunismului in huiduielile brutelor vadimiste. Nimeni nu s-a indignat, nimeni nu a protestat”.

Tania Radu, 02.12.2011, Radio Europa Liberă

Articol citit de 2527 ori.

Alte articole