Corneliu Coposu Fan Page

Operaţiunea Tămădău - Tesu Solomovici, Ziua

Înapoi la Ion Mihalache 1882–1963

In urma cu 61 de ani, incepand cu ziua de 14 iulie 1947, comunistii au lansat o vanatoare salbatica impotriva a catorva sute de romani; intre acestia se aflau mari personalitati ale societatii romanesti, in special liderii istorici ai Partidului National Taranesc. Parte din acestia fusesera arestati pe loc, in momentul in care se pregateau sa fuga din tara, cu avionul de pe un mic aeroport din Tamadau. Trei luni mai tarziu, la 29 octombrie 1947, a inceput procesul intentat pentru "activitati criminale impotriva statului" lui Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc, Ion Mihalache, vicepresedintele partidului, Nicolae Penescu, secretarul-general al PNT, Nicolae Carandino, directorul ziarului "Dreptatea", actrita Lily Carandino, Ilie Lazar, lider al partidului, Grigore Niculescu-Buzesti, fost ministru de Externe, Grigore Gafencu, fost ministru de Externe si diplomat de cariera, Alexandru Cretzeanu, diplomat, Constantin Visoianu, fost ministru de Externe, Camil Demetrescu, diplomat, Ion Mocsony-Starcea, fost sambelan al Casei Regale, Victor Radulescu-Pogoneanu, Emil Lazarescu, Emil Oprisan, Florin Roiu, Vasile Serdici, colonel Stefan Stoica, colonel Dumitru Statescu s.a.m.d (ultimii noua inculpati pentru diferite vini, intre care sprijinirea complotului impotriva sigurantei statului, sustragerea de documente secrete de la Ministerul de Externe, infiintarea organizatiei militare a Partidului National Taranesc, dar si organizarea unui serviciu de spionaj). Unii in absentia.

Se urmarea decapitarea P.N.T.

Partidul National Taranesc, formatie politica cu un trecut glorios, care daduse tarii prim-ministri, ministri si deputati deosebit de activi in faurirea statului modern romanesc, era principalul obstacol in deplina comunizare a Romaniei. Istoricul Gheorghe Onisoru (foto stanga sus) a descoperit documentele care atesta ca "Operatiunea Tamadau", gandita, proiectata si aplicata de comunistii romani, sub supravegherea agentilor Moscovei rosii, a urmarit lichidarea si decapitarea P.N.T. Cartea "Operatiunea Tamadau: Desfiin­tarea Partidului National Taranesc (1947)", scrisa de istoricul Gheorghe Onisoru, a fost lansata zilele trecute la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST), de sub egida Academiei Romane.

Iuliu Maniu se lasa antrenat in aventura

Toti vorbitorii prezenti la lansarea cartii lui Onisoru, reputatii istorici acad. Dinu C. Giurescu, acad. Florin Constantiniu, profesorii si cercetatorii Radu Ciuceanu, Octavian Roske, Constantin Buchet s.a. au tinut sa sublinieze ca operatiunea comunista a avut scopul de a-i elimina din viata politica pe "ultimii giganti" ai democratiei romanesti: Iuliu Maniu si Ion Mihalache, modele de integritate morala si de devotament fata de Romania. Profesorul Florin Constantiniu a amintit de existenta unui document, unic deocamdata, care pune in lumina intentiile sovietice fata de Romania: planul de patru ani (1945-1948) de bolsevizare, de comunizare a acestei tari, dupa patrunderea trupelor sovietice. Documentul detaliaza planul care prevedea "suprimarea partidelor istorice, prin arestarea, uciderea si rapirea membrilor sai". Exista istorici care pun la indoiala autenticitatea acestui document, dar "Operatiunea Tamadau", in toate componentele sale, il confirma.

L-am intrebat pe autorul cartii, pe ce se bazeaza cand afirma ca cele intamplate la Tamadau au fost o inscenare a serviciilor speciale comuniste.

- Pe documente riguroase aflate in arhive si pe marturiile unora din martorii vremii, ne-a spus istoricul Gheorghe Onisoru. Nu exista nici o indoiala: "Tamadau" a fost o capcana a Sigurantei comuniste. Tragedia a fost posibila pentru ca, in mod paradoxal, acest politician extrem de prudent care era Iuliu Maniu a primit cu o usurinta incredibila propu­nerea doctorului Constantin Gafencu, pe care nu-l cunoscuse pana atunci, in iulie 1947, si a aprobat trimiterea unei echipe de valorosi lideri PNT in lumea libera.

- Inca de pe atunci, se spunea ca "Tamadaul" a fost o aventura care nu putea sa se termine cu bine.

- Cutitul ii ajunsese lui Iuliu Maniu la os, el era silit de realitatile romanesti sa trimita in Occident cativa oameni de incredere pentru a avertiza lumea libera de cele ce se intamplau in Romania. Partidul National Taranesc si Partidul National Liberal, cele mai mari si puternice partide ale tarii, fusesera practic eliminate de la guvernare. Sub puternica presiune a Krem­linului, prin Andrei Vasinski, emisarul lui Stalin la Bucuresti, regele Mihai I fusese nevoit sa cedeze si sa accepte formarea unui guvern condus de Petru Groza, liderul Partidului Plugarilor, care se va dovedi un perfect colaborationist. Cand sute si mii de membri PNT au inceput sa fie arestati in toata tara, Iuliu Maniu s-a lasat convins sa riste si a aprobat plecarea ilegala din tara, din Tamadau, a unor lideri ai partidului.

- Aceasta se intampla dupa evadarile spectaculoase ale fostului prim-ministru, generalul Nicolae Radescu, a fostului ministru de Externe Grigore Niculescu-Buzesti si a lui Constantin Visoianu.

- Exact, dupa ce acestia au ajuns in Occident, Iuliu Maniu fusese convins de reusita unei noi evadari, pe cale aeriana. Corneliu Coposu a marturisit ca ideea lui Iuliu Maniu de a trimite in strainatate o parte a conducerii PNT a prins contur in mai 1947. Ion Mihalache, cel mai important dintre cei care urmau sa evadeze, era destinat sa fie liderul grupului format din Grigore Gafencu, Alexandru Cretzeanu, Constantin Visoianu, Grigore Niculescu-Buzesti si alti diplomati de cariera ramasi in exil dupa 23 august 1944. Ei reprezentau un nucleu politic viabil care ar fi putut forma, la un moment dat, un guvern democratic romanesc in exil.

Capcana de la Tamadau

O luna de zile a stat Iuliu Maniu la conacul lui Ion Mihalache de la Dobresti, pentru a-l convinge pe vice-presedintele si prietenul sau ca trebuie sa plece in Occident. In acest moment au intrat in actiune agentii comunisti ai Sigurantei. Ei au intuit sau cineva i-a informat ca Iuliu Maniu pregateste sa trimita un grup de lideri PNT in strainatate. Atunci a aparut ca din senin un oarecare doctor Constantin Gafencu, medic la Spitalul Coltea din Bucuresti, care a ajuns pana la Iuliu Maniu si l-a asigurat ca are mijloacele unei evadari aeriene. Multa vreme s-a crezut ca acest Gafencu a fost tradatorul. Onisoru a vazut insa documente doveditoare ca si Constantin Gafencu, la randul sau, cazuse in plasa generata... din dorinta de a fugi in Elvetia, pentru a lucra la o firma occidentala. Din Raportul lui Mihai Zaharia, seful Sectiei III Contrainformatii din SSI, istoricul Onisoru a aflat maniera in care s-a ajuns la atragerea in capcana de la Tamadau a grupului condus de Ion Mihalache.

Aviatorul Romulus Lustig a fost acela care i-a propus doctorului Gafencu evadarea din Romania cu ajutorul a doua avioane, de mici dimensiuni, de tipul IAR-39, care urmau sa decoleze de pe aeroportul parasit de la Tamadau, din apropierea Bucurestiului.

O tradare previzibila

Din motive inca neclare, Lustig a "ciripit" conducerii Sigurantei despre dorinta lui Gafencu de a fugi din tara. Abia atunci s-a nascut ideea unei capcane in care trebuia sa cada liderii PNT, capcana la care au lucrat cu sarg stabul comunist Teohari Georgescu, ministru de Interne, si inspectorii Sigurantei Alexandru Nicolschi si Jianu. Nicolschi era spion sovietic.

In zorii zilei de 14 iulie 1947, grupul PNT a fost arestat in momentul in care se pregatea sa urce in cele doua avioane. Adusi la Bucuresti, toti membrii grupului au fost supusi unei anchete salbatice. Insusi Teohari Georgescu si Alexandru Nicolschi au tinut sa le smulga marturisirile care trebuia sa-l implice si pe Iuliu Maniu in tentativa de evadare. Acesta, bolnav, se afla internat intr-un sanatoriu. Agentii l-au ridicat cu forta din pat. Represaliile au continuat la nivelul intregii tari si sute de personalitati politice ale PNT, si nu numai, au fost arestate. Cateva zile mai tarziu, la 29 iulie 1947, Guvernul comunizat al lui Petru Groza interzicea Partidul National Taranesc.

Cea mai puternica forta opozitionista anticomunista inceta sa mai existe.

Tesu Solomovici, Ziua

Articol citit de 9417 ori.

Alte articole