Corneliu Coposu Fan Page

Istoricul Dennis Deletant - în vizită la Universitatea de Vest din Timişoara - Nicoleta Roncea, Sorina Canea - Observatorul Cultural

Înapoi la Arhivă Presă, ... Reviste

Raspunzind invitatiei profesorului Victor Neumann si Catedrei de Istorie a Facultatii de Litere, Filozofie si Istorie din cadrul Universitatii de Vest, istoricul Dennis Deletant (profesor la University College London, School of Slavonic and East European Studies) a participat la mai multe actiuni cultural-academice ce au avut loc saptamina trecuta la Timisoara. Pe 19 februarie a tinut o conferinta cu tema Interogind trecutul romanesc si a luat parte la dezbaterea intitulata Holocaust si Gulag. O perspectiva comparativa asupra istoriei Romaniei contemporane, desfasurata pe 20 februarie. Ambele intilniri au avut loc in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara, cu participarea unui public numeros format din studenti, profesori, jurnalisti, multi interesati in a cunoaste punctele de vedere ale remarcabilului specialist occidental in istorie romaneasca.

Conferinta profesorului Dennis Deletant a evidentiat necesitatea reimprospatarii memoriei cu privire la trecutul romanesc, motivind importanta noilor abordari ale istoriei. Alaturi de insiruirea cronologica e la fel de utila comprehensiunea evenimentelor. Deletant percepe intelegerea ca fiind conducatoare catre cunoastere si toleranta. Comentariul sau asupra istoriei romanesti trimite spre cautarea adevarului, spre demistificarea trecutului si renuntarea la o istoriografie care sprijina ideea nationalista sau aceea preocupata excesiv de statul-natiune, in dauna istoriei Europei ori a istoriei lumii. Istoricul a aratat ca deseori nationalismul se confunda cu patriotismul, desi primul se caracterizeaza prin inchistare si suspiciuni. Pentru o cercetare cit mai aproape de adevar este necesara consultarea nu doar a documentelor arhivistice, ci si coroborarea informatiilor cu marturiile acelora ce au participat direct la evenimentele studiate.

In acest sens, Dennis Deletant a dat ca exemplu propria sa experienta, relatind emotionantul episod al primei sale intilniri cu Corneliu Coposu din vremea dictaturii ceausiste. In acest cadru, profesorul britanic a descris personalitatea lui Corneliu Coposu, dar si incredibilele conditii de viata sub regimul totalitar. Conferinta a fost urmata de numeroase intrebari, dialogul subliniind o data in plus rolul cunoasterii fenomenului totalitar si pozitia istoricului fata de acest subiect. In aceeasi zi, la Muzeul Memorial al Revolutiei din 1989 a avut loc lansarea cartii lui Dennis Deletant, Teroarea comunista in Romania – Gheorghiu-Dej si statul politienesc, 1948-1965, Editura Polirom, 2001. Prezentarea ei a fost facuta de prof. univ. dr. Ioan Munteanu, gazda fiind directorul muzeului, Traian Orban.

Dezbaterea Holocaust si Gulag. O perspectiva comparativa asupra istoriei Romaniei contemporane a fost moderata de istoricul Victor Neumann si i-a adus la masa discutiilor pe profesorii Smaranda Vultur, Dennis Deletant, Vasile Rimneantu. Profesorul Neumann a introdus in dezbatere urmatoarele teme: asemanarile si diferentele dintre lagarul de munca si camera de gazare; traditiile de stinga si de dreapta in discursurile politice interbelice; rolul inteligentsiei si al altor categorii sociale in instituirea sau in promovarea regimurilor totalitare din Romania; consecintele interzicerii partidului comunist in perioada interbelica, in contradictie cu permisivitatea fata de manifestarile legionare; ocupatia sovietica si absenta traditiilor democratice locale. Privite in ansamblu, cele doua orori ale secolului al XX-lea, Holocaustul si Gulagul, sint asemanatoare pentru ca amindoua au dus la exterminarea unor populatii in baza unor criterii arbitrare. Dezbaterea a aratat in ce fel dictatorii Antonescu, Dej si Ceausescu au fost principalii responsabili ai promovarii terorii; de unde rezulta ambiguitatea regimurilor lor; care au fost metodele politienesti practicate pentru eliminarea fizica a persoanelor si a grupurilor ce nu se aliniasera ideologiilor fascista si comunista; transferul de metodologie intre cele doua regimuri totalitare. Istoria socialului a atras atentia participantilor, fiind exemplificat rostul identificarii segmentelor care au aderat la cele doua regimuri, respectiv, gradul si mijloacele de manipulare in masa puse in practica atit de fascism, cit si de comunism.

Intre concluziile la care au ajuns participantii la dezbatere am aminti: cercetarea istorica din Romania – cu deosebire aceea care se refera la trecutul imediat – se confrunta atit cu neajunsuri in ceea ce priveste explicatia si comprehensiunea faptelor si ideologiilor, cit si cu lipsuri de natura documentara (de pilda, accesul limitat la documentele istoriei contemporane). Deficitul din urma a fost experimentat de profesorul Dennis Deletant, care a relatat ca a avut acces la documentele istoriei romanesti din al doilea razboi prin mijlocirea Muzeului Holocaustului din Washington, D.C., in vreme ce in Romania acest lucru i-a fost imposibil. Ambele intilniri academice au fost primite cu entuziasm de studentii Universitatii de Vest din Timisoara. Intrebarile si comentariile asistentei au dinamizat discutiile. O atmosfera specifica mediului universitar a insotit binevenitele intilniri organizate sub egida Catedrei de Istorie a Facultatii de Litere, Filozofie si Istorie a Universitatii de Vest din Timisoara. S-a putut observa ca studentii asteapta si alte intilniri de acest fel in care nu numai libertatea de exprimare sa primeze, dar si complexitatea tematica gratie careia aspectele trecutului – inclusiv acelea mai dureroase – sa fie puse in discutie.

Nicoleta Roncea, Sorina Canea - Observatorul Cultural

Articol citit de 3933 ori.

Alte articole