Corneliu Coposu Fan Page

Biografie Corneliu Coposu - Personalităţi Info Portal

Înapoi la 2009

Profesie politician

Data si locul nasterii 20 Mai 1914 - Bobota, judetul Salaj

Data decesului: 11 Nov 1995 (la varsta de 81 de ani)

Corneliu Coposu a fost un om politic roman, presedinte al Partidului National Taranesc (1989 - 1995), senator, lider al opozitiei din Romania postcomunista.

Originea, studiile

S-a nascut ca fiu al protopopului greco-catolic Valentin Coposu si al Aureliei Coposu, nascuta Anceanu (fiica protopopului greco-catolic Iuliu Anceanu). Studiile liceale le-a urmat la Blaj, absolvind mai apoi Facultatea de Drept a Universitatii Regele Ferdinand din Cluj. A colaborat la ziarul clujean "Romania Noua", condus de Zaharia Boila, la "Mesajul" (Zalau) precum si la oficiosul Bisericii Romane Unite cu Roma, ziarul "Unirea" din Blaj. In 1935 a fost ales presedinte al Organizatiei Tineretului Universitar al PNT din Cluj.

Inceputul carierei politice, perioada de detentie

Intre 1937 si 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a insotit in toate misiunile sale politice. In 1940 a primit functia secretar politic al lui Iuliu Maniu. In 1945 a devenit presedinte al filialei PNT Salaj.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT, in ceea ce s-a numit Inscenarea de la Tamadau. Pana in 1956 a fost tinut in arest preventiv, fara sa fie judecat. In 1956 i s-a inscenat un proces pentru "inalta tradare a clasei muncitoare" si pentru "crima contra reformelor sociale". A fost condamnat la munca silnica pe viata. Pana in 1962 a fost inchis intr-un regim sever de izolare la penitenciarul Ramnicu Sarat.

In aprilie 1964 a fost pus in libertate dupa 17 ani de detentie. A fost angajat ca muncitor necalificat la Intreprinderea de Constructii-Montaj Bucuresti, atelierul de tamplarie mecanica.

Activitatea politica postrevolutionara

In ianuarie 1990 reinfiinteaza PNT, sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte va fi pana la moarte. Este unul din initiatorii Conventiei Democrate Romane, alianta de partide creata in 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stanga a lui Ion Iliescu.

In mai 1995 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie acordata de Republica Franceza cetatenilor straini. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Frantei la Bucuresti ceremonia inmanarii inaltei distinctii.

Moartea sa in noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populara pentru fortele politice anticomuniste din Romania. Desi nu a beneficiat de funeralii nationale, la inmormantarea sa au participat sute de mii de oameni, veniti din intreaga tara. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Conventiei Democrate la alegerile generale din 1996.

Este inmormantat in Cimitirul Bellu Catolic. Numeroase locuri publice ii poarta numele. In Piata Palatului din Bucuresti a fost dezvelit un monument in amintirea lui Corneliu Coposu, monument asezat fata in fata cu cel al lui Iuliu Maniu, ale carui idealuri le-a dus mai departe.

Ultimele stiri

Corneliu Coposu, uitat de taranisti

Pandurul - Joi, 12 Noiembrie 2009

Din Partidul Taranesc nu a mai ramas decat numele si istoria. Istoria care se confunda cu Iuliu Maniu si Ion Mihalache. Si, bineinteles, cu Seniorul Corneliu Coposu. Despre primii am aflat in clasele gimnaziale dintr-o carte...

Miercuri s-au implinitc 14 ani de la disparitia liderului taranist, Corneliu Coposu

Realitatea.net - Miercuri, 11 Noiembrie 2009

Fiu al unui protopop greco-catolic din Salaj, Corneliu Coposu a fost mana dreapta a lui Iuliu Maniu, secretar al Partidului National Taranesc si apoi al Delegatiei Permanente a PNT. In 1947 a fost arestat de comunisti si... Miercuri s-au implinitc 14 ani de la disparitia liderului taranist, Corneliu Coposu

Poarta-ti Modelele. Paleologu, Plesu si Coposu pe tricourile romanilor

Realitatea.net - Miercuri, 11 Noiembrie 2009

Chipurile lui Alexandru Paleologu, Andrei Plesu, Corneliu Coposu, Ivan Patzaichin, Johnny Raducanu, Neagu Djuvara, chipul Regelui Mihai I, al Doinei Cornea sau al Elisabetei Rizea sunt disponibile gratuit pe... Poarta-ti Modelele. Paleologu, Plesu si Coposu pe tricourile romanilor - VEZI GALERIE FOTO

12 noiembrie 2009, Personalităţi Info Portal

Articol citit de 4435 ori.

Alte articole