UITAT * Aproape nimeni nu si-a amintit ieri de Corneliu Coposu
Ieri s-au implinit 14 ani de la decesul liderului taranist Corneliu Coposu, fondatorul Conventiei Democrate. O cariera politica de exceptie si o viata traita cu fruntea sus, departe de orice compromis, l-au definit pe liderul taranist Corneliu Coposu, de la a carui disparitie s-au implinit ieri 14 ani.
Comemorarea a 14 ani de la trecerea la cele vesnice a lui Corneliu Coposu a trecut ieri nebagata in seama. Pentru cei mai multi dintre clujeni, Coposu e doar numele unui bulevard
Fiu al unui protopop greco-catolic din judetul Salaj, Coposu a fost mina dreapta a liderului Partidului National Taranesc, Iuliu Maniu. Pentru "vina" de a fi colaborat indeaproape cu Maniu, in 1947 Coposu a fost arestat si condamnat de regimul comunist la 25 ani de inchisoare pentru "inalta tradare a clasei muncitoare".
Amintiri din temnita
"La 14 iulie 1947, am fost arestat. Maniu era in celula nr. 2, eu eram in celula nr. 3 de la Malmaison. Am fost condamnat la 25 de ani si am executat 17 ani si jumatate. Sotia mea, Arlette, a primit, si ea, 25 de ani de munca silnica. Am trecut prin Jilava, Aiud, Craiova, Capul Midia, Rubla. Cel mai cumplit a fost la Rimnicu-Sarat. Treizeci si patru de celule complet izolate. 400-500 de calorii pe zi. Opt ani nu am vorbit cu nimeni. (..) La iesirea din inchisoare, in domiciliu obligatoriu, aveam dificultati majore in a lega notiunea cu coardele vocale; mi-a trebuit o deprindere similara copiilor care invata sa vorbeasca, pina cind am reusit sa imi restabilesc maniera de a vorbi normal", marturisea Coposu.
"Principiile nu se negociaza. Conceptiile celor care definesc politica drept un lant de compromisuri, desi isi pot gasi corespondente, nu duc nicaieri. Elementul etic trebuie sa predomine si in viata politica. A-ti respecta principiile este o conditie sine qua non a unui om care vrea sa fie un om politic, si nu un politician", si-a definit Coposu crezul.
In 22 decembrie 1989, Corneliu Coposu a anuntat reinfiintarea Partidului National Taranesc si, in scurta vreme, a devenit lider incontestabil al Opozitiei. In 1992 a infiintat Conventia Democrata din Romania.
Seniorul, cum a fost numit de colegii din viata politica, s-a stins din viata pe 11 noiembrie 1995 si a fost inmormintat la Bucuresti, fara funeralii nationale, condus insa pe ultimul drum de un mare numar de oameni.
12/11/2009, Monitorul Cluj