Corneliu Coposu Fan Page

14 ani de la moartea lui Corneliu Coposu, marcaţi şi la Timişoara - Ziua de Vest

Înapoi la 2009

În 11 noeimbrie 1995, Corneliu Coposu, cel care a reprezentat un model pentru numeroase generaţii de români, se stingea. Născut în 20 mai 1914, la Bobota, judeţul Sălaj, este omul care a reînfiinţat PNŢCD după Revoluţia din 1989, partid pe care l-a condus şi în care a crezut până şi-a dat ultima suflare. Apreciat pentru verticalitate şi respectat de toţi oamenii politici, inclusiv de cei mai înverşunaţi adversari, Corneliu Coposu a fost un model ca om şi politician.

Fost secretar personal şi secretar politic al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu a fost întemniţat de comunişti în 1947, fiind ţinut în arest preventiv până în 1956, pentru ca apoi să fie acuzat pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" şi pentru "crimă contra reformelor sociale" şi acuzat la muncă silnică pe viaţă. A fost eliberat totuşi în 1964, după 17 ani de detenţie, fiind angajat ca muncitor necalificat într-o întreprindere din capitală.

În 1995, Corneliu Coposu a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Franţa cetăţenilor străini.

La înmormântarea seniorului au participat sute de mii de oameni, veniţi din toată România.

Miercuri, 11 noiembrie 2009, la 14 ani de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Corneliu Coposu, ţărăniştii timişoreni marchează momentul prin depunerea de coroane la bustul seniorului de pe bulevardul care îi poartă numele. În plus, Societatea Timişoara organizează, joi, în cadrul programului „Filmul care doare”, proiecţia peliculei „Corneliu Coposu – Un destin”.

Andrei Bogdan, 11 Noiembrie 2009, Ziua de Vest

Articol citit de 2618 ori.

Alte articole