Corneliu Coposu Fan Page

Corneliu Coposu, comemorat de ţărănişti - Europa FM

Înapoi la 2009

Liderul istoric al PNŢCD a murit pe 11 noiembrie 1995.

Simpatizanţii ţărănişti l-au comemorat pe fostul lor lider Corneliu Coposu, un cunoscut opozant al regimului comunist de dinainte de 1989. Liderul istoric al PNŢCD a murit pe 11 noiembrie 1995, la vârsta de 81 de ani.

În memoria sa, Societatea "Timişoara", în colaborare cu Centrul Cultural Francez Timişoara, va proiecta, joi, de la ora 18.00 filmul Corneliu Coposu - un destin, documentar din ciclul Memorialul Durerii, realizat de Lucia Hossu Longin.

Filmul prezintă mărturii cutremurătoare ale lui Coposu despre anii de temniţă şi despre oprimarea familiei sale din cauza crezului său politic.

În documentar, Corneliu Coposu mărturisea "La 14 iulie 1947, am fost arestat. Maniu era în celula nr. 2, eu eram în celula nr. 3 de la Malmaison. Am fost condamnat la 25 de ani şi am executat 17 ani şi jumătate. Soţia mea, Arlette, a primit, şi ea, 25 de ani de muncă silnică. Am trecut prin Jilava, Aiud, Craiova, Capul Midia, Rubla. Cel mai cumplit a fost la Râmnicu - Sărat. 34 de celule complet izolate. 400-500 de calorii pe zi. 8 ani nu am vorbit cu nimeni. La ieşirea din închisoare, în domiciliu obligatoriu, aveam dificultăţi majore în a lega noţiunea cu coardele vocale. Mi-a trebuit o deprindere similară copiilor care învaţă să vorbească, până când am reuşit să îmi restabilesc maniera de a vorbi normal".

12 noiembrie 2009, Europa FM

Articol citit de 3053 ori.

Alte articole