Nume Autori: Sturza Iuliu-Cezar, 17 ani, cls a XI-a D
Bătrîna Alex, 17 ani, cls a XI-a D
Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" Arad;
Bd. Gen. I. Dragalina nr.5-7 Arad;
tel: 0357426740; 0257281533
Profesor coordonator: Doru Bogdan
CORNELIU COPOSU - OMUL POLITIC CU VALOARE DE MODEL
I. Activitatea si pozitia presedintelui Corneliu Coposu privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Complexitatea procesului revolutionar antrenat de evenimentele din decembrie 1989 au impus in fata noii Romanii definirea prioritatilor sale in materie de politica externa. Acest subiect a devenit tema de desbatere politica, adesea discutat de pe pozitii partizane, fara discernamant si uneori chiar de pe pozitii de ignoranta.. Se avansasera tot felul de directii privind viitorul statut al Romaniei din perspectiva orientarii externe. De la modelul "suedez", la cel al unei "Elvetii neutre", sau al aproprierii de Comunitatea Statelor Independente (in fapt "o noua" URSS ciuntita) si pana la orientarea spre spatiul Euro-Atlantic, iata termenii cu valoare de reper ce au definit preocuparea clasei politice romanesti de la inceputul anilor 90.
Seniorul cu adevarat al Romaniei, Corneliu Coposu – omul politic ce n-a putut fi infrant de urgia regimului totalitar - comunist, reapare in spatiul politic romanesc, ca una din constiintele si vocile cele mai distinse si atent ascultate si din nefericire inca "supravegheate" de la inceputurile anilor 1990. Marele om politic Corneliu Coposu format la scoala educatiei in spiritul valorilor cu adevarat patriotice, nationale dar si la scoala unei educatii crestin democrate, de factura europeana, nu putea sa nu se implice in desbaterile politice de dupa 1989. si aceasta a facut-o din cel mai curat sentiment al slujirii cu devotiune a tarii sale, precum a facut-o toata viata. A respins cu intransigenta orice alta orientare a politicii noastre externe neconforma cu ceea ce si-au dorit toti confratii sai de crezuri inca din anii imediat postbelici: orientarea pro-americana, occidentala. Indiscutabil, Corneliu Coposu era un fervent si convins militant pentru aderarea Romaniei la marea familie a Europei civilizate, democratice. Condamnand incheierea tratatului in 1991 cu URSS, Corneliu Coposu a promovat cu asiduitate, in spatiul politic romanesc principiile si valorile care au definit si definesc civilizatia Euro-Atlantica : principiul garantarii si apararii proprietatii private, principul separarii puterilor in stat, principiul respectarii drepurilor si libertatilor cetateanului. Acestea el le vedea ca si pe tot atatea "carti de vizita" care sa deschida intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana.
Activitatea desfasurata la nivelul anului 1992 in calitate de membru in Consiliul Uniunii Europene Crestin Democrate si a Internationalei Crestin Democrate si in cadrul diverselor congrese ale partidelor crestin-democrate fratesti din Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, Grecia, Franta, Elvetia reprezinta momente ale politicii sale pro europene pentru Romania. In aceeasi optica pot fi intelese si turneele intreprinse in Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Germania, Anglia la nivelul anilor 1992, in cuprinsul carora presedindele PNTCD si al Conventiei Democrate Romane l-a prezentat in fata mediului politic european pe Emil Constantinescu, candidatul CDR la functia de presedinte al Romaniei. Nu in ultimul randm, amintim vizita efectuata de Corneliu Coposu in februarie-martie 1995 in SUA la invitatia Congresului American.
Staruinta lui Corneliu Coposu pentru implicarea in mai mare masura a intelectualilor in activitatea politica se intemeia pe credinta in luciditatea lor si in forta lor de a mai primeni mediul politic romanesc intr-atat de sarac in valori si deopotriva in capacitatea lor de a gasi si promova cele mai optime solutii pentru redresarea si asejarea Romaniei pe drumul europenitatii ei. Intelectualitatea era vazuta de el ca un vehicul menit a facilita integrarea mai rapida a Romaniei in structurile Euro-Atlantice. Pedalarea lui Corneliu Coposu pe idealul reintregirii Romaniei in adevaratele ei hotare nu era catusi de putin in contratimp cu spiritul vremii. Dimpotriva! Vizionarismul sau tintea la un obiectiv legat de desfiintarea frontierelor cu Ucraina si Moldova in contextul in care aceste doua state vecine vor fi integrate in Uniunea Europeana.
Statutul Romaniei de astazi ca membra a NATO si a Uniunii Europene confirma pe deplin pledoariile si stradaniile Seniorului Corneliu Coposu. Forta de premonitie, politica specifica omului politic inzestrat cu har l-a definit si il defineste pe Corneliu Coposu ca pe ctitorul noii identitati a Romaniei contemporane.
Consideram ca insesi acordarea celei mai inalte distinctii a statului francez lui Corneliu Coposu in octombrie 1995 – Legiunea de Onoare cu grad de ofiter reprezinta o modalitate de apreciere la adresa Seniorului Romaniei pentru activitatea desfasurata de el in spiritul integrarii Romaniei in spatiul Uniunii Europene.
II. "Are o tara nevoie de lideri politici puternici?". Similitudini intre doi mari lideri politici: Corneliu Coposu si Konrad Adenauer.
Lumea contemporana, viata ei politica, incontestabil are nevoie de mari oameni politici: morali, competenti, intransigenti in convingeri, democrati, echilibrati, cu discernamant, vizionari. Mai mult ca oricand lumea de astazi si cea de maine va sta sub semnul deciziilor oamenilor care guverneaza state, popoare, natiuni. De competenta oamenilor politici, adica de justetea deciziilor pe care ei le iau racordate la prezent si la tendintele viitorului depinde insasi destinul acestei lumi. Istoria ultimului secol a pus in evidenta afirmarea pe scena politica a Europei postbelice a unor oameni politici cu adevarat mari, inspirati, vizionari, patrioti si totusi democrati cu o viziune europeana si universalista. Corneliu Coposu, pentru spatiul politic romanesc de dupa decembrie ’89, a intrunit valentele unui om politic puternic prin limpezimea gandirii sale in egala masura nationala, romaneasca si deopotriva europeana, umanista. Personalitatea pentru spatiul lumii germane postbelice care, in mod real, a reprezentat intruparea virtutilor omului politic puternic si vizionar a fost Konrad Adenauer cel care va ajunge cancelar al Germaniei incepand din anul 1949. Desi mult mai mare in varsta omul polic german (n.1876) decat Corneliu Coposu (n.1914) intre cei doi oameni politici romani pot fi depistate multe similitudini. Intre acestea surprindem: apartenenta amandurora la doctrina crestin-democrata: amandoi isi leaga numele, Konrad Adenauer de reconstructia crestin-democratiei germane, interzisa aceasta in timpul regimului nazist, respectiv de reconstructia de catre Corneliu Coposu al PNT si reintrarea acestuia in viata politica romaneasca in 22-23 decembrie 1989. Sa nu uitam ca amndoi erau de formatie juridica fiind juristi. Cei doi oameni politici au luptat si unul si altul impotriva regimurilor de tip totalitarist instaurate in proprile tari, Konrad Adenauer impotriva regimului nazist care l-a acuzat si l-a arestat de complot in 1944, iar Corneliu Coposu impotriva regimului comunist care l-a arestat incepand din 14 iulie 1947, pentru 17 ani, pana in 1964. Daca K. Adenauer este pe drept apreciat ca unul din "parintii Europei", demarand aproprierea Germaiei de Franta- nucleul Uniunii Europene, nu gresim cu nimic, daca il apreciem pe marele om politic Corneliu Coposu ca fiind parintele politicii pro Euro-Atlantice si pro Uniunea Europeana din Romania. In concluzie, cei doi oameni politici au fost cu adevarat mari prin vizionarismul lor politic, dublat de fapte pe masura.
III. Corneliu Coposu, reper (model) pentru generatia tanara.
Istoria poporului roman ofera cu prisosinta pagini pilduitoare de impliniri si izbanzi care si-au legat numele lor de insesi numele unor personalitati.
Cercetarea istorica a subliniat ideea ca atunci cand contextul istoric extern a fost favorabil si in cuprinsul societatii romanesti intre popor si personalitati exista o solidaritate activa, idealurile de libertate, democratie si progres au putut fi implinite. Deasemenea a confirmat ca o personalitate care exprima nazuintele si idealurile unui popor pentru implinirea carora isi asuma responsabilitati supreme precum privarea lui de libertate si chiar jertfa propriei vieti, acea personalitate se impune ca un lider de necontestat, capabil sa antreneze energia latenta a unui popor sau a unei comunitati, pentru faurirea propriului destin istoric.
Din seria numeroasa a personalitatilor exemplare ale istoriei noastre ce si-au legat numele, inconfundabil, de libertatea si demnitatea poporului roman a facut si face parte si Corneliu Coposu.
Biografia acestei prestigioase personalitati a vietii politice din Romania anilor 1938-1995 ofera argumente nenumarate pentru a o defini ca o personalitate cu valoare de model, inzestrata cu o suma de virtuti dintre cele mai alese.
Izvorul, in opinia noastra, al acestor virtuti il regasim in mediul familial in care bunul Dumnezeu L-a adus pe lume:o familie de preoti crestini greco-catolici (tata; si mama, descindeau din astfel de familii), si mediul politic in care a crescut, s-a format si s-a afirmat si care a fost sigilat de personalitatile exemplare Iuliu Maniu si Ion Mihalache, liderii de necontestat ai PNT, din randul caruia a facut parte si Corneliu Coposu. El isi va lega destinul sau existential de acest partid pe care-l va readuce in peisajul politic romanesc post-decembrist, reinviindu-l din lunga noapte nedreapta in care a fost condamnat de regimul totalitar comunist, stalinist din Romania anilor 1947.
De la parintii sai a primit una din virtutile esentiale: de a fi credincios crestin neamului sau si lumii in care avea sa traiasca. Viata lui in intregime a exprimat atat prin sentimente cat mai cu seama prin fapte aceasta avutie sufleteasca primita in dar de la parintii lui. Blandetea, capacitatea de a ierta pe cei mai aprigi si inversunati rauvoitori lui, mai cu seama din perioada detentiei si a domiciliului fortat – demnitarii si uneltele regimului comunist, laolalta cu dragostea lui fata de semeni indiferent de barierele care il desparteau de ei, sunt cateva din marile daruri care i-au impodobit sufletul sau ales. Asimiland lectiile mari oferite de mentorul sau politic Iuliu Maniu-cel de-al doilea izvor al virtutilor sale - de om politic patriot, crestin si democrat, Corneliu Coposu a impresionat prin tinuta sa in raporturile cu intreg mediul politic de dupa decembrie 89 prin urmatoarele calitati: capacitatea de a asculta, capacitatea de a convinge prin forta si logica argumentarii, prin spiritul real de toleranta si nu in ultimul rand prin carisma pe care o avea. Taria convingerilor sale politice l-au impus ca pe un model la nivelul partidului si, in egala masura la nivelul opozantilor sai. Acestea l-au determinat pe Corneliu Coposu sa nu se simta niciodata infrant chiar daca a fost nevoit intr-un regim transplantat in Romania imediat dupa razboi sa poarte catuse pe mainile sale.
Corneliu Coposu cel care a fost umilit, batjocorit, supus unei critici nedrepte si vehemente le-a stiut pe toate indura si birui cu forta celui care stia ca este precum a fost mereu un cinstit si devotat slujitor al credintei strabune, al neamului romanesc, al adevarului, dreptatii si a libertatii. Aceste virtuti i-au conferit o statura morala si politica incomparabila in anii post-decembristi, impunandu-l ca pe o persoana cu valoare de model. Conferirea in 6 octombrie 1995 de catre statul francez a celei mai inalte distinctii "Legiunea de onoare" si ridicarea in Bucuresti a unei statui reprezinta, in opinia noastra, modalitati specifice de apreciere a celui care pe drept cuvant a fost unic in viata politica si sociala a Romaniei din deceniul al noualea al secolului trecut: Corneliu Coposu, cu temei apreciat si denumit "presedintele moral al Romaniei".
Am reactualizat, in liniile lui de forta, portretul unei admirabile personalitati politice romanesti in care sau ingemanat armonic puritanismul simtamintelor patriotice, romanesti, al convingerilor si valorilor centrate pe slujirea neconditionata a binelui romanesc cu constiinta apartenentei romanilor si al Romaniei la lumea Europei Unite, la lumea normelor de vietuire democratica, civilizata si fericita. Avem convingerea ferma ca pentru tinerii de azi si de maine, Corneliu Coposu reprezinta si va reprezenta un adevarat model de urmat.
Intr-o lume precum cea de astazi, bantuita, din nefericire, de atatea discrepante si adanci nevoi, acut traite si de noi cei tineri, reintoarcerea la lumea modelelor din spatiul istoriei si al culturi romanesti ne confera confortul sufletesc atat de necesar datator de optimism istoric menit a ne cladi in spiritul credintei inaintasilor nostri: ca depasirea oricaror deschilibre, crize sta in puterile celor de azi si de maine care stiu privi si in trecut luand lumina cuvenita de la acei purtatori, stegari ai idealurilor de libertate, dreptate, demnitate spre a alunga "intunerecul" si a spori "lumina".