Corneliu Coposu Fan Page

Neagu Djuvara: Iliescu si Hrebenciuc, criminali pentru Romania - Ziare.com, 08 octombrie 2010

Înapoi la Ziare din 2010

Neagu Djuvara

Reputatul istoric Neagu Djuvara considera ca PNL nu poate "sa mearga mana in mana" cu PSD, partid care "are in spate umbra lui Iliescu, a lui Cozmanca sau a lui Hrebenciuc", toti acesti oameni politici fiind in opinia sa "criminali".

Intr-un interviu acordat Adevarul, Neagu Djuvara a criticat decizia lui Crin Antonescu de a se alia in turul doi al prezidentialelor cu social-democratii, in vederea sustinerii lui Mircea Geoana.

"Eu i-as fi spus lui Crin Antonescu ca nu se poate ca un partid liberal sa mearga mana-n mana cu Geoana care, desi e mai occidentalizat decat ceilalti, are in spate umbra lui Iliescu, a lui Cozmanca sau a lui Hrebenciuc.(...)Criminali! Sunt cei mai nocivi pentru ca eu continuu sa cred ca ei trag diverse sfori", a afirmat istoricul.

Acesta s-a aratat indignat de "democratia originala" prezidata de Ion Iliescu, care "ne-a intarziat cu zece ani intrarea in Europa", si dezamagit de "naivitatea" lui Emil Constantinescu, presedintele caruia "i-au trebuit patru ani ca sa-si dea seama ca fosta Securitate continua sa conduca tara".

In ceea ce il priveste pe presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, Neagu Djuvara considera ca acesta este un politician "dibaci", dar, in istoria romanilor, "va fi infierat si considerat omul care a intarziat integrarea Romaniei in Europa si care a vrut sa continue pe ascuns comunismul".

"Eu nu am o problema impotriva unui om, dar el este adus de aceasta clica care se manifesta in Parlament si care a pus mana pe averi colosale...", mai apreciaza Neagu Djuvara.

E o rusine ca nu am scos la lumina ce s-a intamplat in decembrie '89 si la mineriade

Istoricul anunta ca va publica o scrisoare deschisa adresata presedintelui Basescu, in care ii va spune ca "e o rusine faptul ca, dupa 20 de ani, noi nu am scos inca la lumina ce s-a intamplat in decembrie 1989 si nici in cele trei mineriade".

"El ne-a fagaduit ca va da drumul Justitiei pentru a incepe aceste procese. Uite ca au trecut noua luni si ca n-a facut nimic... Asa ca eu o sa-i aduc aminte. Acesta este un cancer pe care noi trebuie sa-l operam acum cu bisturiul. Daca nu-l operam, sa stiti ca nu se incepe vindecarea Romaniei", a avertizat Neagu Djuvara.

Intrebat daca este de acord cu acuzatiile care i se aduc lui Traian Basescu, ca ar face parte din "sistemul ticalosit", istoricul a raspuns: "Nu-mi dau seama, dar presedintele poate iesi din 'sistemul ticalosit' daca-si tine promisiunea de care am vorbit. Romanul, in general, are fibra politica, chiar daca ne-am saracit si am scos smantana de pe tara in ultimii 20 de ani. Putem juca un rol in Europa, daca ne insanatosim mai intai in tara".

08 octombrie 2010, Ziare.com

Articol citit de 4520 ori.

Alte articole