Artistul Bogdan Adrian Lefter revine în atenția publică cu o nouă lucrare de anvergură. Buzoianul de 34 de ani care a realizat sculptura din inox amplasată în rondul de la intrare în municipiu, a finalizat de curând un bust din bronz, cu dimensiunile 200 cm x 200 cm x 90 cm și 800 kg, reprezentându-l pe Corneliu Coposu. Realizarea lucrării s-a derulat pe parcursul a aproape cinci ani, monumentul fiind comandat de Fundația „Corneliu Coposu” și amplasat în București, în piața ce poartă numele celebrului lider al Partidului Național Țărănist.
„Anul 2014 a însemnat aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, personalitate marcantă a politicii românești din secolul XX, iar in 2015 s-au împlinit 20 de ani de la trecerea în neființă a acestuia. În lumina acestor momente Fundația Corneliu Coposu și-a manifestat dorința de a-l omagia pe acesta prin realizarea unei sculpturi monumentale amplasată pe bulevardul ce îi poartă numele. Deși demersurile realizării acestui proiect au început înaintea anului 2014, finalizarea monumentului dedicat lui Corneliu Coposu s-a materializat în acest an; aproximativ 5 ani în care drumul sinuos de la idee la faptă a determinat inaugurarea sculpturii într-un moment care, depășind centenarul, poate părea lipsit de sens. Pe mine, cei 5 ani de la creionarea proiectului până la amplasarea sculpturii, m-au pus în fața unor provocări artistice, tehnice și birocratice pe care sunt bucuros că le-am depășit”, mărturisește buzoianul Bogdan Adrian Lefter.
Potrivit artistului, sculptura reliefează prin expresia sa artistică atât experiența de viață, faptele, precum și verticalitatea seniorului, ce transcend timpul.
„Argumentele realizării proiectului propus de mine ținând seama atât de tendințele transformării arhitecturale din spațiul urbanistic bucureștean, precum și de existența altor monumente dedicate lui Corneliu Coposu, au fost că monumentul pe care l-am realizat nu se limitează doar la simpla înfățișare fizică, ci și exprimă plastic caracterul puternic și spiritul liber și luptător ale celui căruia îi este dedicată lucrarea. Cred ca monumentul pe care l-am realizat are o abordare inovativă, contemporană ce dă un suflu nou conceptului de bust. Prin această abordare inedită lucrarea are atât valențe clasice cât și contemporane, necesare unui spațiu urbanistic modern”, a mai declarat artistul buzoian.
Bustul a fost astfel conceput încât să lase impresia trecerii trupului și spiritului său dincolo de gratii (această trecere simbolizând libertatea). Pe spatele postamentului placat cu marmură este gravată poezia „Rugă” scrisă de către Corneliu Coposu.
Bogdan Lefter a ținut să mulțumească întregii echipe de specialiști care l-au ajutat în realizarea monumentului. „Meritul realizării acestui monument îl împărtășesc cu toți cei care mi-au fost alături în toată această perioadă mulțumindu-le pentru ajutorul pe care mi l-au acordat în fiecare etapă: prietenului meu, Andrei Mărgărit, care s-a gândit la mine în momentul în care a aflat despre dorința celor din Fundația Corneliu Coposu de a realiza o astfel de sculptură; prietenului meu, arh. Paul Ioniță, alături de care am făcut randările pentru proiectul monumentului; doamnelor Rodica Coposu și Flavia Coposu Bălescu, precum și domnului Cristian Fulger care au apreciat proiectul meu și care au avut încredere că îl voi realiza; domnului Mircea Mureșanu din cadrul A.M.P.T. care a coordonat realizarea monumentului; domnilor Florin Dinescu și Gabriel Dinescu care m-au găzduit în fabrica Ceramica Bianca oferindu-mi tot suportul logistic și material pentru etapele în care am făcut modelajul în lut, am scos pozitivul în fibră de sticlă și am construit știclurile în care am turnat în ceară piesele componente ale lucrării, finalizând astfel gogoșile pentru turnarea în bronz; domnului Abbas Tawil de la care am achiziționat bronz de foarte bună calitate;echipei de lucru din cadrul turnătoriei Fondului Plastic din București; echipei de lucru din cadrul fabricii ROTEC din Buzău unde am asamblat și patinat cele 12 piese turnate în bronz”, a declarat Bogdan Adrian Lefter.
În cei 7 ani de când a început să facă sculpturi de mari dimensiuni, buzoianul a realizat 4 monumente în China și câte un monument în Costa Rica, Danemarca, Egipt, Iran, Turcia și Vietnam, iar în România tocmai am finalizat-o pe cea de-a doua.
sursa opiniabuzau.ro