Corneliu Coposu Fan Page

Recensământul populaţiei concentraţionare din România în anii 1945-1989

Înapoi la Securitate și securiști

De-a lungul celor treisprezece ani de existenta, Centrul de studii al Memorialului (cel care ii pregateste baza de date si punerea in valoare) a reusit sa stranga un numar considerabil de documente, fie de la fostii detinuti si deportati pe motive politice, fie de la arhivele Ministerului Justitiei.

Intre acestea, cele mai importante prin caracterul lor oficial sunt fisele matricole penale ale celor ce au trecut prin inchisori si lagare de munca. Desi in numar de doar 93 000 (si acestea salvate dintr-un numar mult mai mare, disparute sau distruse), ele constituie un esantion cu valoare stiintifica ridicata, suficient pentru stabilirea a numeroase date caracteristice sistemului concentrationar din Romania in perioada 1945- 1989.

Toate aceste considerente ne-au condus la intocmirea unui proiect de istorie-sociologie-statistica pe care l-am denumit "Recensamantul populatiei concentrationare din Romania in anii 1945-1989", care - pe langa marea lui importanta in alcatuirea in continuare a muzeului - va constitui in final un studiu si o carte.

In colaborare cu statisticienii si informaticienii am stabilit o metodologie care sa permita extragerea din zecile de mii de fise a tuturor datelor: media de varsta a condamnatilor, motivul condamnarii (articolul din codul penal), pedeapsa medie in ani (pentru intregul esantion), pedepsele medii pe diferite perioade (anii '50, anii '60, etc.), studiile, profesiunile, confesiunea, sexul persoanelor condamnate (in procente) si multe alte asemenea caracteristici.

Dupa incheierea studiului statistic, vom avea o imagine exacta asupra structurii interne a sistemului concentrationar. Vom sti capacitatea la un moment dat a inchisorilor, miscarea detinutilor de la o inchisoare la alta, cresterea si descresterea valurilor de arestari de la o perioada la alta.

Harta Gulag

Chiar daca numarul fiselor pe care lucram este cu mult inferior celor doua milioane la care se estimeaza totalul victimelor din gulagul romanesc (detinuti, internati administrativ, deportati, stramutati, D.O. - adica persoane cu domiciliu obligatoriu -, prizonieri, internati in azilele psihiatrice cu caracter politic sau, pur si simplu, oameni trecuti prin anchete), putem aprecia ca esantionul de care dispunem (cca 5%) este reprezentativ si ne poate da, prin justa proportionalitate, o idee corecta despre ceea ce a fost represiunea comunista.

Deocamdata publicam cateva rezultate preliminare ale acestui studiu, care continua.

Totodata, prin publicarea catorva fise matricole penale, vrem sa dam o idee despre amestecul de cinism si meticulozitate care caracteriza birocratia carcerala.

Memorial Sighet

Articol citit de 7347 ori.

Alte articole