Corneliu Coposu Fan Page

Moş Lorena - "A fost, este, şi va fi mereu cu noi ..."

Înapoi la Lucrările Câștigătoare

ŞCOALA GIMNAZIALĂ „CORNELIU COPOSU” ZALĂU
ELEV: MOŞ LORENA, CLASA A VIII-A E
PROFESOR: GHEORGHE BANCEA

Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914 la Bobota, în Sălaj şi a decedat în data de 11 noiembrie 1995 la Bucureşti. El a fost un om politic român,preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, lider al opoziţiei din România postcomunista şi senator. Corneliu Coposu este un simbol care a excelat în rezistenţă, în faţa sistemului opresiv, nu şi-a abandonat niciodata crezul axiologic şi principiile pe care le avea, indiferent ce se întâmpla, el mergea mai departe. Supranumit şi "Seniorul", Corneliu Coposu a luptat neîncetat pentru atingerea idealurilor democratice pe care le-a înţeles mai bine decat oricine într-o maniera fireasca, niciodata forţata.

Ar fi foarte greu sa ne imaginăm cum ar fi România dacă Seniorul, Corneliu Coposu nu ar fi plecat aşa de repede de printre noi. Sub conducerea sa, totul ar fi arătat altfel, chiar şi guvernarea din 1996-2000. Fără Corneliu Coposu, România ar fi fost cu totul altfel. România ar fi fost o ţară în care Partidul comunist nu ar fi avut nici un fel de opoziţie, şi în loc să ne îndreptăm spre Uniunea Europeană şi NATO, ne-am fi afundat într-o relaţie fără nici un viitor cu comunitatea statelor care au fost sovietice.

Marele merit al Seniorului a fost că, chiar dacă perioada de după 1989 a trăit-o în opoziţie, a reuşit să pună istoria României pe cursul ei firesc. Faptul că România astăzi este membra al NATO şi a intrat în Uniunea Europeană este o confirmarea viziunii Seniorului şi în mare măsură a fost meritul lui. Cuvintele frumoase despre el, chiar şi după doisprezece ani de trecerea sa în eternitate sunt de prisos.

Până şi duşmanii lui au realizat astăzi cât de important a fost că au avut cinstea să fie adversarii lui Corneliu Coposu, pentru că, contează mult mai mult decât o victorie în alegeri. "Nu contează persoana mea, important este să rămână o atitudine", spunea adeseori Corneliu Coposu, Seniorul. Chiar dacă Corneliu Coposu nu mai este cu trupul printre noi, alături de noi, gândirea lui va fi mereu prezentă şi va trăi în continuare.

Mulţi spun că Seniorul, Corneliu Coposu ar fi fost un preşedinte moral al României, a fost un preşedinte moral ,este şi vi fi întotdeauna. El a rezistat şaptesprezece ani în închisoarea comunistă şi nu a renunţat la ceea ce visa , la libertate şi democraţie. Cu asemenea vise măreţe a ţinut pe picioare ideea de Partid Naţional Ţărănesc în timpul comunismului. Corneliu Coposu a avut şi iniţiativa de a aflia in condiţii de clandestinitate, PNŢ la Internaţionala Creştin Democrată, el a considerat aceasta o formă pentru a integra lupta democratică în ţara lui, în structurile democraţiilor europene.

În decembrie 1989 politica s-a întors în România şi a adus ca drep dar pe el, Corneliu Coposu. Era un om care nu putea fi insultat, nu putea fi acuzat de nimic însă biografia sa acuza. Pentru că în politică nu a existat, nu există şi nici nu vor exista preoţi a trebuit să se nască un om numit Corneliu Coposu, care să ia asupra lui păcatele ei. După toate evenimentele din 1989, el a venit în faţa ţării cu un program benefic pentru întreg poprul, program care constă în drepturi, libertăţi, privatizări şi multe altele.

Corneliu Coposu a fost unul din puţinii politici de după 1989 care este stimat şi apreciat de multa lume, cercuri largi şi din străinătate,ca de exemplu: excelenţa sa, Bernard care spunea:"Dumneavoastră, domnule Coposu, nu aţi fost nici preşedinte, nici prim ministru, nici conducător militar, nici academician, nici măcar ambasador, nici una din acele figuri care ţin să apară la televizor, dar nici nu aţi avut nevoie. Toată lumea vă cunoaşte şi vă respectă, sper ca poporul român să se recunoască în dumnevoastră." Wilfried Martens- preşedintele Partidului Popular European, spunea despre Corneliu Coposu:"În timpul îndelungatului calvar al României, Corneliu Coposu a fost marele simbol de speranţă, onoare,inteligenţă şi forţă umană. A fost unul dintre puţinii oameni politici pe care nu am putut să nu-l admir. Avea un stil care nu se întâlneşte decât de puţine ori într-un secol. a fost o tragedie pentru România cât şi pentru civilizaţia europeană, faptul că el nu a avut şansa de a conduce ţara, de a construi o democraţie robustă şi tolerantă, o democraţie care să aducă România în centrul civilizaţiei europene, civilizaţia pentru care Coposu a fost un exemplu aşa de mare."

În anul 1995, el a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, o înaltă distincţie care este acordată de Republica Franceză unor cetăţeni străini.La sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti, pe data de 6 octombrie a avut loc ceremonia înmânării acelei distincţii. Corneliu Coposu, în privinţa politicii externe a fost adeptul reorientării acesteia de pe axa Moscova-Beijing pe direcţia Londra-Washington.El a fost şi un susţinător al aderării României la Uniunea Europeană şi NATO.

După 1989, Corneliu Coposu a ştiut să reziste strategiilor restaurate ale succesorului dispărutului, dar nu şi defunctului PCR, în timpul când România a ieşit din marasmul comunist.

Comunismul, pentru Corneliu Coposu a fost un calvar impus de un ocupant străin unui popr umilit şi martirizat. Moartea tragică a lui Iuliu Maniu, modelul său existenţial, propria sa detenţie de şaptesprezece ani, victimizarea sistematică a elitelor politice si culturale, distrugerea economiei de piaţa şi exploatarea sălbatică a ţărănimii au fost tot atâtea elemente care au susţinut viziunea radical anticomunistă a lui Corneliu Coposu. După băile de sânge din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, nu putea să tolereze o repetare a distrugerii noii democraţii precum în perioada 1945-1946.

În noiembrie 1995 Corneliu Coposu a decedat şi a generat un imens val de simpatie populară pentru forţele politice anticomuniste din România. Deşi el nu a beneficiat de funeralii naţionale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniţi din întreaga ţară. Corneliu Coposu, Seniorul este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic. Numeroase locuri publice îi poartă numele. În Piaţa Palatului din Bucureşti a fost dezvelit un monument în amintirea lui Corneliu Coposu, monument aşezat faţă în faţă cu cel al lui Iuliu Maniu, ale cărui idealuri le-a dus mai departe.

Imaginea Seniorului în prezent, a rămas la fel de bună si va rămâne tot aşa de acum înainte şi pentru totdeauna. Când te gândeşti la Corneliu Coposu, te gândeşti doar lucruri bune având respect şi admiraţie faţă de el.

Corneliu Coposu va rămâne mereu în inimile noastre, în gândurile noastre, mereu printre noi...

RĂSPUNSURILE LA ÎNTREBĂRI:

1) Manuscrise şi percheziţii, „Istoria unui tribun”, Ziare, 1990.

2) Lucia Hossu Longin, Memorialul Durerii, „O istorie care nu se învaţă la şcoală”, Humanitas, Bucureşti, 2007.

Articol citit de 3352 ori.

Alte articole