Corneliu Coposu Fan Page

Bonte Oana - Menţiune

Înapoi la Lucrările Câștigătoare

Nume: Bonte Oana
Vârsta: 14 ani
Şcoala: Gimnazială ’’Corneliu Coposu’’
Clasa: a VIII-a A
Profesor coordonator: Bancea Gheorghe
Adresa şcolii: Jud. Sălaj, loc. Zalău, str. Simion Barnuţiu, nr.75

DEMERSURILE EFECTUATE DE CORNELIU COPOSU PENTRU INTEGRAREA ROMÂNIEI IN UNIUNEA EUROPEANĂ CREŞTIN-DEMOCRATĂ

Corneliu Coposu a fost şi va rămâne un erou al României , al tuturor românilor.În ochii lui adânci ca fântânile se reflecta ideea la care acesta aspirase de-a lungul carierei lui politice, aceasta fiind aderarea României la Uniunea Europeană Creştin-Democrată. Coposu,cu chipul său blând,avea aerul unui sfânt coborât dintr-o veche icoană si ochii ca două perle ce străluceau necontenit în momentele în care îşi concretiza iubirea pentru patrie;prin demesurile pentru ca ţara noastra să facă parte dintr-o Europă paşnică şi prosperă.Deasemenea,datorită curajului şi impunerii de care a dat dovadă a depăşit momentele grele în care a fost deţinut sub regimul communist. A fost un om înzestrat cu modestia şi umilinţa superioară a spiritelor alese. ,,În fond nu e importantă persoana mea, e importantă ideea legată de activitatea mea, dacă această idee triumfă şi dacă ea este îmbrăţişată de prietenii mei şi de opinia publică, apariţia şi dispariţia mea sunt secundare’’. Coposul este cel mai de seamă om pe care Sălajul l-a dat ţării.

Corneliu Coposu a efectuat multe demersuri pentru integrarea României în Uniunea Europeană Creştin-Democrată printre care se regăsesc o serie de actiuni, Cum ar fi afilierea Partidul Naţional Ţărănesc la Inernaţionala Creştin-Democrată, în anul 1987, de asemenea, Coposu a adresat unei parţi din emigraţia românească o serie de critici în anul 1988, iar în iarna anului 1989 ,mai precis pe 13 decembrie 1989 a fost arestat şi interogat pentru ultima oară de securitatea română.

Apelul P.N.Ţ.C.D din 22-23 decembrie 1989 către naţiune a fost conceput în casa lui Coposu,şi semnat de zece membrii ai partidului.

Acesta a organizat şi a condus intâlnirea naţional-ţărăneştilor din 27 decembrie 1989 pentru reorganizarea partidului care a avut loc în Casa Memorială N. Titulescu. În 8 ianuarie 1990 Partidul National Taranesc Crestin-Democratic a fost oficial reînfiinţat, având ca preşedinte pe Corneliu Coposu. Din acest an a susţinut cauza românească la Congresele Creştin-Democratice, precum şi în turnee întreprinse în Europa.

Luând parte, la Luxemburg, la Congresul Internaţional al Partidelor Creştin-Democrate, Corneliu Coposu lansează pentru prima dată ideea unificării forţelor de opoziţie din România,in luna iunie 1990.

Începând cu anul 1991 P.N.Ţ.C.D. a fost primit ca membru cu drepturi depline în U.E.C.D. ,participând in această calitate, la toate congresele internaţionale ale forurilor respective, susţinându-şi punctele de vedere şi arătând specificul situaţiei politice din România şi dorinţa acesteia de a se integra în Europa după ce, aproape 50 de ani, fusese de cealaltă parte a Europei, unde ruşii şi-au impus sistemul lor, totalitar, comunist.

Tot în acest an a susţinut prelegerea de la Congresul Partidelor Democratice în Balcani,Grecia.

Coposu a participat, ca invitat, la foarte multe evenimente politice importante, printre care Convenţia Partidului Republican din S.U.A.(1992). Marele om politic a avut o convorbire şi cu Papa Ioan Paul al II-lea, la Vatican, care s-a arătat foarte preocupat de situaţia din România, el fiind, totodată, un simbol al luptei anticomuniste.

La Congresul U.E.C.D., care a avut loc la Varşovia, în perioada 21-23. 06. 1992, a participat şi o delegaţie a P.N.Ţ.C.D., în frunte cu Corneliu Coposu, care menţionase : faptul că ţara noatră are prilejul ”de a dialoga în spiritul cooperării, al politicii vizând viitorul pe care toţi îl sperăm a fi fericit, al unei Europe reînoite pe baze mai sănătoase, mai drepte şi deci mai solide, garantând prin urmare securitatea ca rod al cooperării şi integrării tuturor statelor acestei Europe multinaţionale, reîntoarsă la izvoarele creştine, cu originea şi tradiţia spirituală a Ierusalimului, în înţelepciunea Atenei şi în dreptul şi ordinea romane”.

Corneliu Coposu primeşte ΄΄Premiul Flacăra΄΄, ca recunoaştere a înaltei sale ţinute morale,13 iunie 1993.Diploma însă este furată în timpul festivităţii, dar o va primi prin poştă, fără explicaţii şi fără numele expeditorului, o lună mai târziu.

Pe data de 4 octombrie 1993 Consiliul de Miniştri al Consiliului Europei aprobă aderarea României ca membru cu drepturi depline la acest organism.

O iniţiativă lăudabilă, a marelui om politic, a fost propunerea, făcută Internaţionalei Creştin-Democrate, ca acesta să primească în rândurile ei şi partidele din statele majoritar ortodoxe, cum ar fi Bulgaria, Muntenegru, Serbia şi Ucraina, care “să constituie un grup aparte, care să reprezinte concepţia creştin-ortodoxă în lume”, P.N.Ţ.C-D., fiind deja admis în U.E.C.D., ca partid majoritar ortodox. Până la adeziunea lui nu exista nici o formaţiune politică ortodoxă, în această uniune, majoritatea lor fiind protestanţi, reformaţi şi catolici.

Cu ocazia Conferinţei Uniunii Europene Creştin-Democrate ,care a avut loc la 3 decembrie , Corneliu Coposu a fost declarat erou.

La 24 ianuarie 1994 o delegaţie a P.N.Ţ.C.D. condusă de Corneliu Coposu pleacă intr-un turneu European, pentru întâlniri cu Partidul Popular Austriac, cel Bavarez şi cel Elveţian, ocazie cu care acesta il viziteaza, la Versoix, pe Regele Mihai.

România este primul stat care semnează parteneriatul pentru pace cu N.A.T.O. la data de 26 ianuarie 1994.

Corneliu Coposu este numit este numit Ofiţer al Legiunii de Onoare franceze în anul 1995 luna mai , distincţie pe care o va primi la Bucureşti, în 30 octombrie 1995.

Dar cum orice lumânare se stinge, la data de 11 noiembrie, ora 9 :22, se stinge din viaţă, acest mare om, acest erou care şi-a iubit ţara ca nimeni altul, lăsând în urma sa aspiraţia ideii la care a visat şi pentru care a luptat pe parcursul vieţii sale.

Are o ţară nevoie de lideri puternici?

Opinia mea este ca orice ţară trebuie să fie binecuvântată cu oameni precum Corneliu Coposu si Konrad Adenauer ,deoarece aceşti oameni sunt cei mai preţioşi aştri cereşti cu care o ţară poate să se mândrească.

Precum Coposu ,Konrad Adenauer a îmbrăţişat politica,fiind jurist,adversar al naţional-socialismului,primar general al Kölnului şi cancelar al Republicii Federeale Germania ,primul după cel De-al Doilea Război Mondial.Corneliu Cposu a fost preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat(1990 - 1995), senator, lider al opoziţiei din România postcomunistă.

Deşi sunt doi oameni care provin din ţări diferite,de pe meleaguri îndepărtate,din ţinuturi cu tradiţii specifice fiecăruia in parte ,aceşti oameni sunt ca două picături de apă ,acest pur adevăr ilustrând faptele lor pline de vitejie şi iubire nemărginită ce o posedă aceşti doi îngeri faţă de patria lor.Ei aveau un ţel comun,duceau o luptă continuă împotriva a două regime nedemocratice ,acestea fiind regimul nazist instaurat în Germania şi regimul comunist instaurat în România.

Aceşti eroi au fost deţinuţi sub aceste regime deoarece au fost printre puţinii oameni care au avut curajul să spună nu,să se opună comunismului şi nazismului şi ,să spere la o ţară democraticăDatorită curajului lor neînfricat şi caracterului lor puternic si solid ca piatra, ei fiind deţinuţi sub cele două regime nedemocratice ,au triumfat asupra torturilor la care au fost supuşi si şi-au reluat activitatea de politiciani creştini-democratici.

În concluzie parerea mea este că avem nevoie de lideri puternici precum Corneliu Coposu şi Konrad Adenaur ,deoarece aceşti oameni grăiesc vorbe din adâncul sufletului şi luptă din greu pentru a atinge apogeul viziunilor si a viselor sale.Deasemea sunt de părere ca aceste raze de soare care reflectă încredere,perseverenţă şi corectitudite nuanţează un izvor de puritate şi sinceritate.

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu este ,precum Mihai Eminesu in literature română,un luceafăr ,al lumii politice ce străluceşte şi luminează prin puritate ,dreptate şi moralitate,virtuţi pe care acesta le-a deţinut încă din tinereţe.Coposu este modelul pur de curaj pe care îl poate urma orice persoană.

Am cerut opinii despre acest înger şi am aflat că oamenii i-au cunoscut adevărata valoare,l-au admirat şi l-au iubit datorită aerului său angelic,reflectat de faptele sale care nu includeau nici o fărâmă de egoism. Însă nu toţi au ştiut câte sacrificii a făcut Corneliu Coposu pe parcursul vieţii sale.După ce a fost închis pe nedrept ,pentru că a avut curajul să se opună regimului comunist,unii oameni l-au privi cu alţi ochi ,crezând că a fost un om corupt.

Corneliu Coposu este un simbol al rezistenţei anticomuniste, un bun creştin şi un reper moral în conştiinţa neamului românesc .

Acest om nu poate fi descris în cuvinte deoarece nici un cuvânt nu îi nuanţează mareaţa fiinţă scăldată in virtuţile cele mai alese,astfel am redactat nişte versuri prin care doresc să evidenţiez toată stima şi respectul faţă de Corneliu Cposu,un om de la care am învăţatcă, dacă aspiri la un lucru anume, trebuie să lupţi din greu pentru a-ţi atinge apogeul visurilor tale.

Cu chipul blând şi ochi senini
Cu vorba dulce şi curată,
A fost model pentru creştini
Model pentru lumea toată.

Cu al său har şi modestie
Cu care-a fost el înzestrat
Nume scaldat în armonie
Un om binecuvântat.

El prin curaj şi prin iubire
Drumul în viată şi-a croit
Şi a ramas în amintire
Un om ce este preaiubit!

Articol citit de 3745 ori.

Alte articole