Corneliu Coposu Fan Page

Pop Andreea - Premiu Fundaţie

Înapoi la Lucrările Câștigătoare

Nume:Pop Andreea
Vârsta: 14 ani
Şcoala: Gimnazială "Corneliu Coposu"
Clasa: a VIII-a A
Profesor coordonator: Bancea Gheorghe
Adresa şcolii: Jud. Sălaj, loc. Zalău, str. Simion Barnuţiu, nr.75

Corneliu Coposu(1914-1995). Acţiunile sale pentru Integrarea României în Uniunea Europeană

Pe data de 20 mai 2010 se împlinesc 96 de ani de când poporului român , printre plaiurile comunei Bobota, i s-a ivit o stea,o speranţă şi o licărire pentru inimile a zeci de oameni ce aspirau la o ţară mai bună , mai corectă şi cât mai bogată.Numele acesteia este Corneliu Coposu, una dintre cele mai mari personalităţi pe care Sălajul le-a dat ţării , cunoscut,in zilele noastre, şi sub numele de ’’Preşedintele moral al României’’.

Cu toţii ar trebui să reflectăm atent asupra vieţii acestui mare om politic si este de datoria noastră,a românilor,ca în memoria înaintaşului nostru sălăjean să evidenţiem câteva din activităţile pe care el le-a întreprins în vederea integrării României în Uniunea Europeană.

Datorită implicării sale profunde in toate aceste acţiuni, Corneliu Coposu a avut puterea să desluşească unele lucruri pe care le-a prevăzut cu mult timp înainte de împlinirea lor. El era sigur de faptul că sistemul comunist nu va rămâne pentru mult timp în picioare iar România va revenii în democraţiile europene. În vederea acestui lucru el a solicitat, încă din 1987, vicepreşedintelui Uniunii Europene Creştin-Democratice, J.M.Doyer, venit in România, să adereze Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat(P.N.Ţ.C.D.)la această uniune. Cu această ocazie el a reuşit,in plin comunism,să introducă P.N.Ţ.-ul la Internaţionala Creştin-Democratică.

Începând din anul 1990 Coposu devine liderul opoziţiei împotriva FSN-ului si tot din acest an susţine din ce în ce mai mult cauza românească în congresele creştin-democrate şi în turneele pe care le-a întreprins în întreaga Europă.

Din anul 1991, P.N.Ţ.C.D. a fost primit, ca membru cu drepturi depline, în U.E.C.D.iar Coposu a fost reales preşedintele partidului,ocazie în care a putut să-şi satisfacă dorinţa enormă de a prezenta la toate congresele internaţionale situaţia României, şi de a o înainta cu încă un pas spre integrarea sa în Uniunea Europeană,ţinând cont de faptul că 50 de ani a fost nevoită să trăiască sub umbra comunismului.Corneliu Coposu nu a lăsat niciun minut in faţa Occidentului fără să nu amintească de situaţia dificilă,grea cu care ţara noastră se confrunta.In anul 1992,el a participat,ca invitat,la foarte multe evenimente politice si a efectuat un lung turneu european pentru a susţine interesele României spre a fi primită în UE.

În următoarele rânduri voi prezenta cele mai importante acţiuni,cele de bază pe care marele om politic, Corneliu Coposu,le-a întreprins în vederea integrării României în UE.

Cu ocazia Conferinţei Uniunii Europene Creştin-Democratice,care s-a susţinut la 3 decembrie 1993,Corneliu Coposu a fost declarat erou!

Dorinţele acestui mare om politic se desprind foarte clar din conferinţa pe care a susţinut-o la Congresul Partidelor Democratice din Balcani,care a avut loc în Grecia, în anul 1991. În cuvântul său, Corneliu Coposu afirma, referitor la integrarea europeană, următoarele: “România trebuie să se integreze în Europa democratică. Extinderea în ţara noastră a instituţiilor europene este de dorit şi se găseşte în logica istoriei. România a fost smulsă cu forţa din familia democraţiilor occidentale, fiind lipsită de libertatea de a dispune de soarta sa. Desigur integrarea în Europa va veni după ce vom fi reuşit să restructurăm instituţiile democratice şi vom fi deschis calea economiei de piaţă”. În continuarea discursului său, el aminteşte faptul că şi la Colocviul democraţiei creştineştine şi a partidelor populare, care a avut loc la Luxemburg, în iulie 1990, s-a inclus, în programul de obiective viitoare europene, intrarea ţărilor din centrul şi din estul Europei, în comunitatea continentului, considerându-se că acest fapt ar contribui, de o manieră determinantă, la evoluţia pozitivă a Europei.

Corneliu Coposu şi-a exprimat sincer ideiile în legătură cu comnunismul pe care ţara noastră l-a suportat timp de 50 de ani datorită democraţiilor vest-europene, şi de pe urma cărora a avut de suferit foarte mult,afirmând cu propiile cuvinte astfel: “Aceste ţări (...) au nevoie imperioasă de ajutorul lumii civilizate. Acordarea acestui ajutor este justificată prin raţiuni politice şi morale. Ar fi aici ca un fel de compensaţie, dat fiind că prin sacrificiul şi suferinţele acestei părţi a Europei, lumea occidentală a putut să se dezvolte în pace”. El a avut o serie de întâlniri cu prim-miniştri şi şefii de stat, care au participat la acest congres, subliniind faptul că: “Am încercat să-mi fac datoria şi să combat toate învinuirile care ni se adresează, insistând asupra obligaţiei Occidentului de a nu face confuzie între un guvern provizoriu (...) şi poporul român”.

Printre importantele sale demersuri pe care Coposu le-a făcut în vederea uniunii a fost şi faptul că a discutat cu însuşi Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican,iar acesta s-a arătat dispus să-l ajute,mai ales că el era un simbol al anticomunismului.

La congresul UECD,ce a avut loc la Varşovia în perioada 21-23 iunie 1992 a participat şi la o delegaţie a P.N.Ţ.-CD-ului, în frunte cu Corneliu Coposu. Acolo,marele om politic a ţinut un discurs prin care contura această ţară,România, într-un tablou cât se poate de perfect,cât se poate de solid şi de bogat în resurse,la fel ca celelalte state, de altfel,care aparţin uniunii…însă el a conturat acest tablou nu cum era el în prezent,ci imaginea pe care el îşi dorea să o redea acestui tablou măret,imagine pe care o poate căpăta doar cu ajutorul puterilor europene ce spera că îl vor ajuta în împlinirea idealului de a o integra în Uniunea Europeană. El afirma faptul că tara noastră are ocazia ”de a dialoga in spiritul cooperării,al politicii vizând viitorul pe care toţi îl sperăm a fi fericit,al unei Europe reînoite pe baze mai sănătoase,mai drepte şi deci mai solide,garantând prin urmare securitatea ca rod al cooperării şi integrării tuturor statelor acestei Europe multinaţionale,reîntoarsă la izvoarele creştine,cu originea şi tradiţia spirituală a Ierusalimului, în înţelepciunea Atenei şi în dreptul şi ordinea romane”.

Corneliu Coposu a deţinut o foarte bogată activitate politică pe planul internaţional căci a fost membru in Consiliul Uniunii Europene Creştin-Democratice,deci a avut o bună influenţă în vederea integrării României în Uniunea Europeană,fiind de asemenea si membru al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale din Bucureşti.

De evidenţiat este şi faptul că acest mare om politic nu se zbătea doar pentru ţara sa ci şi pentru celelalte ţări care urmau să ia parte uniunii.

Datorită unor interpretări greşite a vizitelor sale in Occident,Corneliu Coposu explica presei româneşti că aceste vizite le efectuează”nu numai în interesul partidului nostru ci şi în interesul ţării,având în vedere că majoritatea acestor partide creştin-democrate sunt la guvern în ţările pe care le-am vizitat”

În luna februarie,Corneliu Coposu a luat parte la lucrările Congresului Internaţionalei Creştin-Democrate, desfăşurat în Bruxelles,sub sloganul: Sfârşitul de mileniu va fi creştin democrat,unde s-a pus accentul pe analizarea problemelor economice de pe întregul pământ.

Corneliu Coposu a înfăptuit, pe parcursul vieţii sale, numeroase acţiuni lăudabile, în folosul ţării sale, în folosul nostru, al românilor şi merită cu adevărat să fie inălţat sus, pe treapta cea mai inaltă a iubiţilor noştrii eroi ! Nu cred că a mai existat pe pământ un om atât de ambiţios,atât de corect şi de drept,ce îşi contura tabloul personal prin modestia sa şi prin dragostea sa pentru pământul strămosesc. El şi-a dorit, a vrut, ca România să facă parte din Uniunea Europeană,pentru a putea duce un trai mai bun,pe care cu adevărat îl merita. Şi s-a băgat până în pânzele albe, cu toată forţa, şi puterea cuvântului propriu cu scopul de a-şi duce planul la bun sfârşit.Corneliu Coposu s-a străduit enorm pentru ca România sa fie in rând cu celelalte ţări integrate în U.E. şi s-a dovedit a fii un bun moralist în discuţiile cu celelalte mari personalităţi.

Deasemenea, marele om politic, Corneliu Coposu, a propus Internaţionalei Creştin Democrate să accepte primirea unor partide din statele majoritar ortodoxe,cum ar fi : Bulagaria,Muntenegru,Serbia şi Ucraina,promovare ce a discutat-o şi cu însuşi patriarhul Teoctist,care s-a arătat uimit la început, însă apoi a devenit plăcut surprins.

În teoria lui Corneliu Coposu era absolut nevoie de un punct de vedere ortodox în Uniunea Europeană Creştin Democrată.

În mai 1995,Corneliu Coposu a fost răsplătit pe măsură,fiind denumit ofiţer al « Legiunii de Onoare » ,cea mai înaltă decoraţie a Republicii Franceze.

Acest mare om politic s-a stins din viaţă,spre tristeţea amară a mii de oameni ce-l iubeau,pe data de 11 noiembrie 1995,fiind înmormântat în cimitirul Bellu.Sute de oameni,din satul său natal,i-au plâns zile în şir urmele, şi au rămas până noaptea târziu la mormântul său.

Da, Corneliu Coposu a fost şi va rămâne un exemplu demn de ambiţie,perseverenţă,corectitudine şi iubire,pentru oamenii politici ce sunt şi ce vor urma în viitor,dar şi o mare mândrie pentru poporul român,căci, nu cred ca a mai existat, în afară de el,vreun om politic atât de drept,de corect si de ambiţios spre bine, care să îndure ani grei de închisoare doar pentru că a ţinut enorm la patria sa românească !

O ţară este clădită puternic numai de către lideri politici puternici

Corneliu Coposu şi Konrad Adenauer…doi politicieni născuţi în ţări diferite, Coposu în România şi Adenaeur în Germania.Amândoi au deţinut adevărul în inimi.Amândoi s-au dovedit a fi lideri politici puternici ce au reuşit să-şi ducă la bun sfârşit o mare parte din ceea ce şi-au propus.

Viaţa lui Corneliu Coposu ca om politician a însemnat multe eforturi,multă muncă si răbdare în scopul ce l-a avut.El a făcut numeroase pasuri importante în vederea integrării României în Uniunea Europeană. Cu ocazia Conferinţei Uniunii Europene Creştin-Democratice,care s-a susţinut la 3 decembrie 1993,Corneliu Coposu a fost declarat erou!Este cunoscut şi sub numele de „Presedintele moral al Romaniei”.

Asemănătoare a fost şi viaţa lui Konrad Adenaeur ca om politician. În ciuda vârstei înaintate pe care o avea(în 1946 împlinise 70 de ani),acesta a condus munca de reconstrucţie a creştin-democraţiei germane,a reuşit apropierea ţării sale de Franţa,punând alături de Charles de Gaulle bazele alianţei franco-germane,care a constituit nucleul Uniunii Europene.A fost considerat ca fiind unul din „Părinţii Europei”.

Aceşti doi mari oameni politici au deţinut puterea dreptăţii în suflet,dar şi a voinţei.Au fost doi lideri puternici si corecţi,cel mai important lucru de care ţara lor,a fiecăruia,avea nevoie pentru a se dezvolta rapid şi pentru a fi primită în Uniunea Europeană.

Şi în zilele noastre,orice ţară are nevoie de astfel de lideri politici puternici şi ambiţioşi spre bine,lideri care să nu se lase bătuţi până la moarte,să înainteze cu adevărul luminându-le pe faţa de pe care să se poată citi iubirea sinceră pentru ţara lor,a fiecăruia.

Eu consider că o ţară umplută de politicieni slabi,greşit aleşi,ce încă nu ştiu ce vor de fapt,ce nu au puterea cuvântului în minte şi în suflet,este o ţară prost condusă, şi nu are nici un viitor in faţa sa.

Noi nu avem nevoie de astfel de lideri înfricaţi,slabi, şi neputincioşi pe dinăuntru,dar pe dinafară pătaţi de adevărul fals,de faimă şi mareţie ce de fapt nu o merită,ci doar pe jumătate,sau pe sfert.Oameni politici ce aruncă cu banii in aer pe diverse lucruri ce nu-şi au rostul, în loc să-i investeasca cu cap.Noi nu avem nevoie ca ţara noastră să fie privită în derâdere de către alte ţări avansate din toate punctele de vedere datorită faptului că sunt conduse de lideri politici puternici ce luptă cu toate forţele pentru ţara lor,a fiecăruia dintre ei, şi nicio ţară nu are nevoie de astfel de persoane.

Oameni politici precum Corneliu Coposu sau Konrad Adenaeur sunt oamenii demni de urmat de către toţi politicienii,din toate ţările.Sunt oamenii puternici,care, în ciuda faptului că,pe lângă reuşite,au îndurat lupte grele şi au trecut peste acestea prin forţa măreaţă proprie,aceştia au învăţat că o ţară nu se conduce corect decât prin voinţă enormă şi forţă.

Îtr-adevăr, orice ţară are nevoie de copii ale acestor mari personalităţi, deoarece, numai astfel acestea vor fi conturate de adevăr, dreptate, egalitate, iubire, putere şi măreţie!

Corneliu Coposu-un model demn de urmat pentru generaţia tânără din zilele noastre

Corneliu Coposu, marele om politic, ”Preşedintele moral al României”, a fost cel care a luptat din toate forţele primite de la Cel de sus cel care a fost declarat erou, cel ce şi-a iubit ţara la infinit si cel care a luptat în folosul României cu armele dreptăţii. El a fost unul dintre cei mai de seamă oameni ai politicii, poate cel mai corect dintre toţi. El nu a aspirat niciodată spre faimă,spre avere,spre măreţie! Născut printre plaiurile româneşti,acest mare om politic a moştenit simplitatea şi modestia oamenilor români de pe pământul strămoşesc.

Au trecut 14 ani de când sufletul său a fost ridicat la cer şi primit printre îngeri,printre alte suflete pure, sincere şi nuanţate de dragoste. Acolo sperăm că şi-a găsit liniştea şi pacea de care sigur avea nevoie dupa atâţia ani în care s-a zbătut pentru România, deoarece a iubit-o.

În mintea mea şi în judecata mea proprie, eu consider că ţara noastră are nevoie mare de un asemenea model, un exemplu demn de urmat pentru tinerii politicieni ce au puterea de a începe noi drumuri cu o iniţiativă dreaptă si sinceră, la fel ca cea a lui Corneliu Coposu. În faţa ochilor noştrii se arată noua generaţie tânără, cu alte concepţii decât cele ale politicienilor ce se prezintă de zeci de ani cu umbra falsă a adevărului, a cinstei şi a dreptăţii. Aceştia nu fac altceva decât să însele oamenii neputincioşi şi „mici” în faţa acestora.

Sincer m-am săturat sa văd zi de zi cum suntem înşelaţi, purtaţi de valuri cum vor aceştia, deoarece nu par să aibă sinceritatea în inimi şi din această cauză nu acţionează şi nu se străduiesc prea mult să ne ofere un trai mai bun. Pentru politicienii în vârstă, din ziua de azi, faima, măreţia şi banii sunt pe primul loc. Pe al doilea, al treilea, sau al patrulea loc ne aflăm noi, românii.

O nouă generaţie tânără, cu concepţii noi şi cu sinceritate în inimi, alături de corectitudine şi modestie, la fel ca cea a lui Corneliu Coposu, ar putea schimba această ţară într-una mai bună, mai prosperă, conturată prin adevăr şi dreptate.

Chiar dacă au trecut ani de zile de la dispariţia sa, niciodată nu este prea târziu pentru nimeni să se întoarcă în timp şi să privească în spatele acestui mare om politic, Corneliu Coposu. Niciodată nu este prea tarziu ca ţara noastră, România, să fie primită în mâinile dreptăţii,d e suflete sincere, ca cele ale tinerilor români politicieni ce chiar îşi doresc să schimbe această ţară, cel puţin majoritatea lor. Spun asta pentru că se poate vedea în ochii lor o licărire suavă ce doreşte din toată puterea să iasă la suprafaţă şi să se facă văzută prin flacăra adevărului şi a iubirii sincere faţă de ţara în care s-au născut, ţara România! Aceştia îşi pot condimenta calităţile numai dacă îl vor lua drept exemplu pe cel mai mare om politic român care a trăit vreodată printre plaiurile strămoşeşti, Corneliu Coposu, schimbând ţara din minciună în adevăr!

Articol citit de 3734 ori.

Alte articole