Corneliu Coposu Fan Page

Istoricii sapă

Înapoi la Istorism, 23 August

23 August 1944 - O mare trădare naţională?

Regele Mihai si Antonescu

Despre actul de la 23 august 1944 din România, s-a scris foarte mult, dar s-au ascuns, cu destulă abilitate, poporului român, unele adevăruri ale acestui eveniment şi implicaţiile lui, în majoritate nefaste pentru România. S-a trecut cu vederea în mod deliberat situaţia militară a României în primăvara şi vara anului 1944, nu s-a spus nimic poporului român despre marea trădare de la Iaşi, din 20 august 1944, a comandantului Armatei a 4-a, general de Corp Armata Mihai Racoviţă, săvârşita în strânsa legătură cu Casa Regala şi cu Partidul Comunist.

Au fost prezentate în mod denaturat situaţia militara a României de dinainte de 23 august 1944, precum şi tratativele diplomatice ale guvernului Antonescu de la Cairo şi Stockholm, iniţiate încă de la sfârşitul anului 1943, ca şi despre rezultatele acestora. Nu s-a suflat o vorba despre manevrele cercurilor palatului de sabotare a acestor tratative şi nu s-a spus până acum nimic despre conspiraţia Casei Regale şi a P.C.R. pentru arestarea lui Ion Antonescu şi a guvernului său...

Iată ce nu s-a spus până acum:

1. Bodnăraş unelteşte, la Palat, deschiderea frontului prin "Poarta Iaşiului"

Anul 1942 aduce schimbări importante în situaţia de pe front. Este smulsa iniţiativa strategică din mâna Germaniei de către coaliţia Naţiunilor Unite. Între 23 octombrie şi 3 noiembrie 1942, este înfrântă armata germană din nordul Africii în bătălia de la El Alemain; între 12 şi 18 ianuarie 1943, armatele sovietice străpung blocada Leningradului, iar la 2 februarie, acelaşi an, capitulează armatele germano-române la Stalingrad.

Înfrângerile acestea i-au dat certitudine Mareşalului Antonescu ca Germania a pierdut războiul. Încă din noiembrie 1942, în trenul ce-l aducea spre Bucureşti de la o întrevedere cu Hitler, Antonescu a făcut o declaraţie senzaţională: "Germania a pierdut războiul, trebuie acum să ne concentrăm să nu îl pierdem pe al nostru". Demersurile făcute de Antonescu vin să confirme aceasta îngrijorare şi preocupare.

Click aici pentru a citi continuarea articolului!

16 iunie 2012, Adevarul

Articol citit de 3181 ori.

Alte articole