Corneliu Coposu Fan Page

Vacean Stefan Cosmin - "V-ati mai dori astazi un adversar politic precum Corneliu Coposu?"

Înapoi la Lucrările Câștigătoare

Nume:Vacean Stefan Cosmin
Scoala:Colegiul National B.P.Hasdeu-Buzau
Clasa: a-X-a H
Adresa personala:Str:Timotei Cipariu, Jud.Buzau, Loc:Buzau

Extraordinar de putini oameni sunt haraziti de Dumnezeu cu sansa de a trece in eternitate inainte de cumplitul salt spre nefiinta. Corneliu Coposu, Presedintele Moral al Romaniei, este un ales. Acum si poate mult timp de acum incolo, nu exista si nu va exista o personalitate echivalenta cu cea a lui Corneliu Coposu în plan moral si politic. Nu a vanat functiile profitabile. Nu a făcut compromisuri. S-a plasat la polul diametral opus ipocriziei. Un Om de onoare. Corneliu Coposu a castigat pe termen lung.

Un om cu multa intelepciune politica si cu multa experienta de viata,un om rational,cu raspundere fata de tara,Corneliu Coposu,desi arestat si inchis in cele mai groaznice inchisori din Romania,supus unui tratament inuman,personajul multor inscenari si urmarit pretutindeni de Securitate,grav bolnav in urma tratamentului de exterminare aplicat detinutilor politici si a tratamentului supus ,dupa eliberarea sa,devine,in 1990 liderul opozitiei impotriva Frontului Salvarii Nationale,care cauta sa monopolizeze puterea executiva si legislativa, confiscand Revolutia din 1989.

Desi inchis, el se declara impotriva comunismului,chiar daca liderii acestei “ere” intunecate din istoria romanilor,ii intenteaza procese de inalta tradare si il acuza impreuna cu familia sa de spionaj,un process in urma caruia,sotia sa,Arlette Marcovici,eliberata din inchisoare,iese grav bolnava si moare in 1965,Corneliu Coposu este pentru democratie,pentru o tara libera. Un om constant,ferm,onest,foarte muncitor,cu o abilitate in sustinerea principilor pentru care militeaza,cu o mare dragoste pentru oameni,avand capacitatea sa si-i apropie sincer si de a asculta toate pasurile si nevoile lor,intrand in pielea fiecarui om,interpretand si punand la suflet necazurile lor.

Corneliu Coposu este un simbol al vietii de dupa Revolutia de la 1989. Putem spune ca a reprezentat granita dintre valorile impuse si transmise de vremurile de dinainte de 89’ si valorile culturale,democratice si civilizate transmise Romaniei de Coposu. A reusit,prin ambitiile sale,sa faca o Romanie demna de valorile europene,transmitand valorile morale si culturale a clasei politice vechi,demna de Romania. Dupa Corneliu Coposu, viitorul democratiei depinde de succesul cu care reusim să ne adaptam intr-o astfel de societate.

Inteligent,apreciat ca mare intelectual si crestin, avand relatii atat in Franta cat si in SUA,dar si in celelalte state europene,facand numeroase vizite diplomatice este cunoscut nu numai in Europa, ci in toata lumea.(este numit Ofiter al Legiunii de Onoare-cea mai inalta decoratie a Frantei). Dispretuind ipocrizia politica,acesta nu renunta la viata politica, dand insa dovada de un adevarat caracter,participand la numeroase congrese internationale,facandu-se cunoscut si invitat chiar de Congresul American sa efectueze o vizita in SUA in 1995.

Prin moarte sa, mii de romani,carora le trezise speranta de a avea o Romanie la nivel european, o Romanie prin care sa se uite petele intunecate din istorie,era comunismului,o Romanie libera,cu principii si libertati, au realizat ca un om politic precum Corneliu Coposu se naste pobabil la mari distante in timp, un timp uman, mult prea greu perceptibil intr-o simpla viata de om

Vidul de moralitate si bun simt politic a fost , este si va fi resimtit în toate straturile societătii romanesti. Este si motivul pentru care atentia tuturor romanilor, indiferent de ce parte a baricadei politice stau, se concentrează spre Corneliu Coposu. Spre acel fir subtire cat invizibilul dintre un infern pamantesc si un cer dumnezeiesc pe care alunecă eternul Corneliu Coposu. Ochii plansi il privesc pe Presedintele Moral al Romaniei. Deocamdată, acest vid nu poate fi umplut decat prin suferinta, speranta dar si credinta

Intrebarea nr.1 Paragraful apare în articolul “Manuscrise şi percheziţii”, din ziarul “Adevărul literar şi artistic”, nr. 109, din 22 martie 1992.

Intrebarea nr. 2 Paragraful apare în capitolul intitulat “Corneliu Coposu - un destin”, din cartea semnată de doamna Lucia Hossu Longin, “Memorialul durerii”(O istorie care nu se învaţă la şcoală), Editura Humanitas, 2007

Articol citit de 3485 ori.

Alte articole