Corneliu Coposu Fan Page

După 1995

Înapoi la Biografie comentată

2000

15 noiembrie.

Juriul UNESCO, avându-l ca preşedinte pe acad. Nicolae Cajal, decernează Memorialului de la Sighet şi colecţiei "Analele Sighet" Premiul pentru toleranţă interetnică şi interconfesională "Corneliu Coposu". Premiul este înmânat de Laurenţiu Ulici (ultima apariţie publică a scriitorului, care avea să moară în chip tragic).

2004

14 noiembrie.

La Blaj, la finalul Liturghiei arhiereşti celebrate în Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime", Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Lucian Mureşan celebrează un parastas de pomenire a lui Corneliu Coposu. Alături de numeroasa asistenţă sunt de faţă Gheorghe Ciuhandu şi Vasile Voicu Bora – preşedintele, respectiv vicepreşedintele PNŢCD, Simion Băcilă, primarul municipiului, împreună cu viceprimarul, alte oficialităţi. Înaltul Ierarh spune: "Celebrăm astăzi parastasul de pomenire, la nouă ani de la trecerea din lumea aceasta la Tatăl cel ceresc, a unui vrednic fiu al poporului român şi al Bisericii Române Unite cu Roma: Corneliu Coposu. A trebuit să treacă din lumea aceasta pentru ca toţi, chiar şi adversarii de altădată, să-i recunoască virtuţile, să se încline în faţa staturii unui vrednic bărbat care nu şi-a trădat crezul, nici cel creştin şi nici cel politic, chiar dacă a trebuit să îndure chinuri cumplite. Şi acum îmi aduc aminte cu mare emoţie de ziua înmormântării, când, în inima Capitalei ţării noastre au răsunat puternic dulcile şi caldele cântări de înmormântare, aşa cum le-a cântat şi le cântă Biserica noastră (...) Statura demnă a lui Corneliu Coposu se impune ca un exemplu de urmat nu numai pentru orice cetăţean al acestei ţări ce-şi tot testează, de ani şi ani, liderii «aleşi» pentru o viaţă mai bună şi mai demnă, cât mai ales pentru omul politic al zilelor noastre, care, cu orice preţ, trebuie să promoveze principiile moralei creştine, într-o Europă în care creştinismul a contribuit la înrădăcinarea acestor valori."

2005

7 iunie.

În celula nr. 2 din fostul Penitenciar politic Râmnicu Sărat, unde a fost închis Corneliu Coposu, este lansată lucrarea "Experimentul Râmnicu Sărat", semnată de ziaristul Dorin Ivan. Autorul prezintă "infernul care a funcţionat în acest penitenciar după înfrângerea revoluţiei din Ungaria". Deşi în anul 1999 Consiliul Judeţean Buzău a declarat fostul penitenciar drept monument istoric, Fundaţia Corneliu Coposu nu a reuşit încă să-l recupereze de la actualul proprietar, o firmă privată, clădirea construită la sfârşitul secolului al XIX-lea fiind în prag de prăbuşire.

Articol citit de 3869 ori.

Alte articole