Corneliu Coposu Fan Page

Iubiti tovarasi

Înapoi la 2023

M-a întrebat un prieten de ce urăsc comunismul.

În primul rând NU îl urăsc. Ura presupune frică. Și dacă mi-ar fi frică de bolșevism, bunicul meu ar veni de pe unde este și ar fi vai de mine.

Mi-este SCÂRBĂ, mi-e greață, am repulsie de comunism și îl DISPREȚUIESC PROFUND.

Să nu iubești comunismul poate fi o noțiune abstractă, oarecum ca o modă.

Așadar haideți să vă explic, aleatoriu, de ce EU nu pot simți decât DISPREȚ pentru comunism și comuniști!

Pentru că l-au băgat pe bunicul meu la 74 de ani la temniță. NU a contat că era erou la Mărășești, cu Virtutea Militară.

Pentru că mi-au dus străbunicii în Bărăgan doar cu hainele de pe ei, 5 ani! Și i-au lăsat acolo să moară, ca pe câini!

Pentru că le-au furat TOATĂ averea, case, pământ, animale, câștigate cu sânge, pe front, cu sudoare, cu nopți nedormite.

Și în averea asta au făcut sedii de cooperativă agricolă și de partid.

Pentru că le-au furat VIITORUL, LOR ȘI COPIIILOR LOR! Atunci, pe moment, că NU am stat, NOI, urmașii, cu mâinile în sân și mâna întinsă!

Pentru că tata Ion, străbunicul, ce a dansat cu Regina Maria, la o nuntă, a plâns și i-a rugat să îi lase măcar calul, pe Puiu. L-au scuipat și au dat calul primarului bolșevic!

Pentru că un bolșevic sălbatic din stepele rusiei a vrut să-l împuște pe bunicul după ce acesta l-a aruncat, la 60 de ani, ca pe o cârpă, într-o baltă. Pentru că i-a spus să doarmă cu porcii în cocină!

Pentru că le-au dat câte cinci ani de muncă silnică celor doi unchi ai mei, pe motiv că au zis că avem tractoare mai bune ca cele sovietice!

Pentru că pe unchiul meu după mamă l-au exclus de trei ori, de la Facultatea de medicină, pe motiv de origine nesănătoasă!

Pentru că pe tata au amenințat că îl dau afară de la Litere, dacă nu primesc tot ce mai avea bunicul ascuns!

Pentru că au distrus generații întregi, le-au izolat, le-au îndobitocit cu o cultură sălbatică, a urii de clasă și rasă.

Pentru că părinții mei au suferit o foame cruntă! atavică. Bunica a mers la tovarășii ce petreceau în casa noastră, rechiziționată, și i-a rugat să închidă geamul măcar, pentru că efectiv copiii( tata și unchiul meu) se îmbolnăveau de la mirosul cărnii fripte!

Pentru că am stat la coadă la carne, ouă, pâine, unt, untdelemn, butelii, nu mai știu, numiți-le voi.

Pentru că mi-au rămas în minte, deși aveam doar 7 ani, delicatesele comuniste, oase de vită strunjite și cartilagii de pește.

Pentru că duceam bătălii când de 1 Iunie, sau Crăciun( la mișto!!!) era ciocolată chinezească cu albina, remember?, și PORTOCALE sau BANANE la alimentara!!! Imaginea unei mame ce a cerut pe cele stricate, citez: ,, ca să storc puțină zeamă pentru fetiță,, , și acum după 40 de ani este vie ca ieri!!!

Pentru că dădeau un film de desene animate din occident, ,,Pisicile Aristrocrate,,, câte 10 minute duminica, când era sărbătoare, program duminical!!! filmul complet a durat vreo 2 luni...pare un nimic, comparativ cu celelalte, dar pentru un copil de 7-8 ani era o pedeapsă!

Pentru frigul îndurat de bunica în apartament la Timișoara, și penele lungi și dese de curent. Pentru cele două ore de tv zilnic cu una oră și jumătate de ideologie marxist-leninst-stalinist- ceaușistă.

Pentru orele petrecute de tata la securitate, pe motiv că în cancelarie se spun bancuri cu tovarășu...Iar tata le-a spus: mă gândesc că aveți lucruri mai importante de făcut???!!!

Pentru TEAMA că dacă vei spune ceva, cuiva, vei păți multe lucruri rele!

Pentru ceea ce știu acum despre Sighet și Pitești și Periprava, și alte zeci de locuri ale durerii. Locuri unde NEAMUL ăsta și-a pierdut elitele( intelectuali, țărani, muncitori!!!) ce nu au acceptat să tacă și să dispară fără LUPTĂ!

Pentru milioanele de oameni, de-a lungul și latul lumii și țării pe care i-au jefuit, maltratat, omorât. NU înainte de a le fi garantat că NU mai au scăpare, viitor, speranță.

Pentru că au răpit TOT, pentru foarte mulți oameni buni!

Aș putea să o țin așa mult timp.

Dar, mai ales, îi disprețuiesc pentru că

După Revoluție, schimbați din lupi, în oi camuflate, NE-AU DISTRUS DE MULTE ORI SPERANȚA de mai bine, de normalitate și de VIITOR! DIN NOU! când credeam că, în sfârșit, va fi BINE!

Pentru că ne-au creat senzația că avem de toate, avem cola și mac, și salam. Și mult circ.

Pentru că, până la 18 ani nu am știut mai nimic de lumea asta largă și frumoasă în care trăim. Pentru că eram izolați, noi românii, de tot și de toate.

Pentru că au mințit mereu, iar când am ieșit prima dată afară, la 33 DE ANI! am înțeles proporția ticăloșiei și a perversității cu care ne-au manipulat și înainte și mai ales DUPĂ 1989!

Pentru că încă ne mint, ne învrăjbesc, ne umilesc, ne lovesc, ne scuipă.

Este că nu vi se mai pare comunismul o idee abstractă?

Oare de ce unii îl iubesc și îl regretă? Chiar nu mă prind....

 

Articol citit de 186 ori.

Alte articole