sursa: historia.ro
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundația Română pentru Democrație (FRD) și Institutul Cultural Român (ICR), cu sprijinul Fundației „Corneliu Coposu”, prezintă la New York o expoziție foto-biografică sub titlul Corneliu Coposu (1914-1995): An Uncommon Fighter Against Communism, ca parte dintr-o serie de evenimente desfășurate pe parcursul anului 2014, în cadrul „Centenarului Corneliu Coposu”.
Expoziția va fi prezentată la ICR New York de Cosmin Budeancă, Director general IICCMER, și de Cristina Ștefan, Fundația Română pentru Democrație, în 26 septembrie 2014, și va putea fi vizitată timp de șase săptămâni. Ulterior va fi itinerată și în alte spații culturale din New York și din Washington D.C.
În contextul mai larg al dezbaterilor despre căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală și de Est, expoziția își propune să aducă în fața opiniei publice din Statele Unite ale Americii destinul excepţional şi suferinţele unui luptător pentru democrație, integrat în istoria României secolului XX.
Expoziția cuprinde fotografii care îl prezintă pe Corneliu Coposu în ipostaze publice memorabile, cât și în unele inedite, alături de familie sau din perioada de activism politic care a dus la arestarea sa. Sunt, de asemenea, imagini din timpul detenției, din perioada de deportare şi domiciliu obligatoriu la Rubla (în Bărăgan), dar și din anii de după căderea regimului comunist, în care și-a continuat lupta pentru promovarea valorilor democrației în calitate de preşedinte al PNŢ (1990-1992), al Convenţiei Democratice din România (1991-1992) şi de senator în Parlamentul României (1992-1995).