Corneliu Coposu Fan Page

Sarbatoare

Înapoi la 100 de ani Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Corneliu Coposu

Bustul lui Corneliu Coposu a fost dezvelit sambătă la Şimleu Silvaniei

În Parcul Central din Şimleu Silvaniei a fost dezvelit sâmbătă, în prezenţa a numeroase oficialităţi locale şi judeţene, bustul seniorului Corneliu Coposu, un cadou din partea Fundaţiei “Corneliu Coposu”. Evenimentele au debutat la ora 11.00 la Primăria Şimleu Silvaniei, unde au luat cuvântul oficialităţi locale, judeţene, dar şi apropiaţi ai seniorului sau ai Partidului Naţional Ţărănesc.

Primul care a vorbit despre personalitatea marcantă a lui Corneliu Coposu a fost Lucian Bode, deputat în colegiul Şimleu - Cehu şi copreşedintele ACL Sălaj. Acesta ţinut şi să menţioneze că “mizeria morală” a înghiţit clasa politică, iar actuali politicieni ar trebui să arate românilor care au fost principiile marilor oameni politici, ca de exemplu Corneliu Coposu. “Mizeria morală a înghiţit clasa politică în acest an. Evocarea persoanlităţii lui Coposu nu este doar necesară, ci obligatorie. Trebuie să arătăm românilor care au fost principiile pe care şi-a fundamentat cariera politică Corneliu Coposu. Istoria Sălajului se articulează cu istoria democraţiei în România”, a spus deputatul democrat liberal Lucian Bode.

La eveniment a luat parte şi Cristian Fulger, nepotul seniorului şi preşedintele Fundaţiei “Corneliu Coposu”. Critian Fulger a ţinut să rememoreze că seniorul era acelaşi în toate împrejurările. “Acasă, în Parlament, printre oameni, la sărbători, în timpul liber, Corenliu Coposu era acelaşi. Corneliu Coposu ne-a dat valoare din care trebuie să dăm mai departe”, a afirmat Cristian Fulger.

Un apropiat al seniorului a fost şi doctorul Ioan Puşcaş, nume sonor în Sălaj. Doctorul Puşcaş a afirmat că “Sălajul este mândru pentru că în Cartea de Aur a României se înscrie un stejar falnic precum Corneliu Coposu, care străluceşte în istoria anticomunistă a României”. “Noi suntem mândri de demnitatea lui, avem nevoie de unitate, nu de pălăvrăgeală. Până nu vom realiza frontierele din 1918 nu va fi pace în nicio stare românească”, şi-a încheiat discursul doctorul Ioan Puşcaş.

A fost prezent şi sculptorul Nicu Mihoc care a realizat bustul marelui om politic sălăjean. “De când am văzut primul material cu seniorul Coposu, mi-a trezit o emoţie de care nu am scăpat nici acum. Societatea nu s-a ridicat la înălţimea contemporanităţii lui Corneliu Coposu”, a afirmat Nicu Mihoc.

Evenimentele au continuat de la ora 13.00 în Parcul Central din Şimleu, unde a fost dezvelit bustul seniorului şi s-a oficiat o slujbă de binecuvîntare de către Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă.

Bustul este un cadou oferit de Fundaţia Corneliu Coposu oraşului Şimleu Silvaniei, realizat de sculptorul sibian Nicu Mihoc. Deşi s-a dorit iniţial ca bustul să fie amplasat în localitatea natală a seniorului, la Bobota, prin insistenţele istoricului Marin Pop, care a afirmat că la Bobota mai există un asemenea bust, statuia a fost oferită oraşului Şimleu Silvaniei. Bustul seniorului are pe soclu inscripţionat prima strofă a poeziei ÎRugăÎ, scrisă de Coposu. Bustul este amplasat peste drum de casa memorială a lui Iuliu Maniu. Istoricul sălăjean Marin Pop şi-a lansat cu acest prilej lucrarea “Jurnal din vremuri de război”, o culegere de texte scrise de Coposu în anii petrecuţi în detenţie, şi “Monografia Familiei Coposu”.

Trebuie amintit faptul că după Înscenarea de la Tămădău, din 14 iulie 1947, când Partidul Naţional Ţărănesc a fost scos în ilegalitate de către comunişti, Corneliu Coposu a devenit deţinut politic în mai multe închisori comuniste. S-a stins din viaţă în 1995.

Articol citit de 3121 ori.

Alte articole