Corneliu Coposu Fan Page

Principesa Margareta, desemnată succesoare dinastică - Antena 3

Înapoi la Ziare din 2008

Principesa Margareta

Regele Mihai I a desemnat-o duminică, o dată cu semnarea noului Statut Dinastic al Familiei Regale a României, pe Principesa Margareta drept succesoare dinastică şi moştenitor la Şefia Casei Regale a României. Duminică se împlinesc 60 de ani de când România a devenit Republică. Şantajat cu executarea a 1.000 de studenţi, ameninţat cu pistolul de şeful guvernului comunist, Petru Groza, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost silit sa abdice. Comuniştii au proclamat Republica Populară. A fost începutul unei perioade negre, care a durat până în decembrie 1989.

În România, instaurarea comunismului a început la 6 martie 1945, prin instalarea unui guvern comunist condus de Petru Groza, şi s-a desărvârşit la 30 decembrie 1947. Era urmarea pactului de la Yalta, aprobat de liderii americani şi britanici. În luna noiembrie a acelui an, Regele a plecat la Londra, la nunta Reginei Elisabeta a II-a, unde a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care i-a devenit ulterior soţie. Guvernul comunist nu i-a aprobat atunci căsătoria.

La 30 decembrie 1947, Regele Mihai I se afla împreună cu Regina Mamă Elena în Bucureşti, la Palatul Elisabeta. Fusese chemat de la Sinaia de către şeful guvernului comunist, pe motiv că ar fi avut să îi facă o informare urgentă. Regele a crezut că este vorba de aprobarea căsătoriei sale. Palatul fusese însă înconjurat de de trupele comuniştilor, iar Garda Regală fusese dezarmată.

Petru Groza şi secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu-Dej, l-au silit pe regele Mihai I să abdice. Groza i-a arătat Regelui pistolul încărcat, spunându-i că nu va accepta soarta lui Antonescu. Regele a fost mai apoi şantajat că dacă nu semnează documentul vor fi executaţi peste 1.000 de studenţi anticomunişti ţinuţi sub arest.

Instalarea Republicii s-a făcut însă fără respectarea legilor în vigoare la acel moment. Chiar dacă Regele ar fi abdicat de bună voie, decizia sa ar fi trebuit să fie aprobată de Parlament şi mai apoi supusă referendumului. Parlamentul a votat, însă nu a fost îndeplinit cvorumul, iar poporul nu a fost consultat.

Regele Mihai a părăsit ţara pe 3 ianuarie 1948. S-a stabilit mai întâi în Anglia, unde, imediat după sosire, a denunţat lovitura de stat comunistă. În 1956, Familia Regală se stabileşte la Versoix, în Elveţia, unde a stat până în 1997. Anul acesta, Regele şi Familia Regală au hotărât să nu petreacă Anul Nou la Palatul Elisabeta, reşedinţa lor de azi şi locul şantajului de acum 60 de ani, ci la Castelul de la Săvârşin, acolo unde s-au aflat şi de Crăciun.

Regele Mihai I este singurul şef de stat din perioada celui de al doilea Război Mondial care se mai află în viaţă. Anul acesta a împlinit 86 de ani. Principesa Margareta a devenit duminică custode al coroanei României, după moartea Regelui Mihai.

Antena 3

Articol citit de 4455 ori.

Alte articole