Corneliu Coposu Fan Page

Fişa de temniţă a lui Coposu - Ziua

Înapoi la Ziare din 2008

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a publicat pe pagina sa de Internet (www.crimelecomunismului.ro) fisele matricole penale. Acestea sunt structurate pe patru sectiuni: detinuti politici, detinuti politici executati, detinuti de drept comun executati si perso­nalitati. Pe langa fisele lui Corneliu Coposu sau Cons­tantin Argetoianu, pot fi con­sultate si fisele unor cri­minali celebri precum Ion Ra­maru. Fisele de peniten­ciar/fisele matricole penale cu mentiuni specifice au fost pastrate in arhiva Directiei Generale a Penitenciarelor (astazi Administratia Nationala a Penitenciarelor) si centralizate la peniten­ciarul Jilava.

Publicam azi cateva din cele intocmite detinutilor politici. O fisa de penitenciar avea o forma tip, care a variat in functie de perioada in care detinutilor li s-a intocmit fisa, de fapt o coala cartonata, cu rubrici atat pe fata, cat si pe verso. Pe langa datele de iden­tifi­care ale fiecarei persoane (nu­mele, prenumele, data nas­terii, locul nasterii, parin­tii si domiciliul) si cele admi­nistrative legate de condam­nare (fapta si des­crie­rea pe scurt a acesteia cu articolul aferent, mandatul de ares­tare, hotararea jude­ca­to­reasca, durata si felul pedep­sei), exista si o serie de men­tiuni caracte­ristice situatiei de detinut politic (ocupatia, averea, originea sociala si aparte­nenta poli­tica). Cea mai im­portanta caracteristica a acestor fise este impartirea datelor detinutului intre perioada de dinainte si pe­rioada de dupa instalarea regimului de "democratie populara", explica Institutul.

Vinovatiile

Expertii IICCR arata ca articolele pe baza carora au fost arestate si condamnate aceste persoane fac parte din mai multe variante ale Codului penal comunist, cele mai frecvente fapte fiind:

  • Art. 193/I: activitate contra clasei muncitoare - era vorba despre un articol secret, cuprins in decretul nr. 62/1955 si nepublicat, a carui caracteristica era sfera foarte larga de cuprin­dere, aici putand fi incadrate orice fel de acuzatii. In genere, se folosea pentru cei care nu puteau fi incadrati articolelor din Codul Penal;
  • Art. 207: crima de surpare a ordinii constitutionale - "Acela care savarseste acte violente in scop de a schimba forma constitu­tionala a Re­pub­licii Populare Romane, precum si acela care instiga pe locuitori de a se ridica in contra puterilor constitutio­nale ale Republicii, comite crima de surpare a ordinei constitu-tionale si se pedepseste cu detentiune grea dela 5 la 10 ani si degradare civica dela 3 la 5 ani";
  • Art. 209: crima de uneltire impotriva ordinii sociale - "faptul de a propovadui prin viu grai schimbarea formei democratice de guver­na­mant a Statului", "faptul de a face propa­ganda pentru rasturnarea in mod violent a ordinei sociale existente in Stat", s.a. Aceasta a fost cea mai raspandita incadrare care li s-a aplicat celor con­dam­nati pentru delicte politice.

Corneliu Coposu: activitate contra clasei muncitoare

Fost lider al PNT-CD in perioada 1989-1995 si principal opozant al regimului fesenist instaurat dupa Revolutie, Corneliu Coposu a fost arestat de comunisti la 14 iulie 1947, dupa "inscenarea de la Tamadau", careia i-a cazut victima intreaga conducere a taranistilor. Acuzat ca a fost secretarul politic al lui Iuliu Maniu, el a fost tinut in arest fara sa fie judecat pana in 1955. Este condamnat la 15 ani inchisoare pentru "activitate intensa contra clasei muncitoare". Desi momentul arestarii in dreptul starii materiale scrie "nimic", comunistii l-au trecut la originea sociala "mic burghez". A trecut prin inchisorile militare Malmaison si Uranus, prin penitenciarele Vacaresti, Pitesti, Craiova, Jilava, Gherla, Aiud, Sighet si Ramnicu Sarat, si prin lagarele Ghencea, Canal si Popesti-Leordeni. Dupa eliberarea din 1962 i s-a stabilit domiciliu obligatoriu in comuna Rubla, langa Braila.

Nichifor Crainic: A scris articole contra evreilor

Nichifor Crainic, unul din ideologii extremei dreapta din tara noastra, a fost deputat si ministru al Propagandei in guvernele maresalului Antonescu in 1941. A fost con­damnat la "de­tentiune grea pe viata" in 1945 prin sentinta nr. 2 din 4 iunie, fiind invinuit de "crima de razboi", dar nu a fost arestat decat la 23 iulie 1947, cand s-a predat. In facsimilele gasite la motivarea sentintei apare "a scris articole la ziar contra evreilor". A trecut prin peni­tenciarele Vacaresti, Jilava si Aiud. A fost eliberat la 24 aprilie 1962 conform Deciziei 293.

Constantin Argetoianu: S-a opus infiintarii PCR

"Ocupatia la data arestarii - pensionar, ocupatii in trecut - ministru", au scris comunistii in dreptul lui Constantin Ar­getoianu. Acesta a fost arestat in 1950 si trimis la penitenciarul Sighet, camera 12. Fisa sa de detinut arata ca a murit la 6 februarie 1955 fara sa fi fost condamnat. In calitate de ministru de Interne, Ar­getoianu a fost cel care a ordonat arestarea participantilor la congresul de constituire a PCR din mai 1921.

Radu Campeanu: A dat rezultate pe santier

Seniorul liberal Radu Cam­peanu a fost presedinte al Tineretului National Liberal si a condus comitetul studentesc de organizare a manifestatiei anticomuniste de la 8 noiembrie 1945. Ca si Corneliu Coposu a fost arestat in 1950 fara sa fie judecat si tinut la "internat" 12 luni. A fost tinut inchis pana la 19 august 1953, atunci cand i s-a stabilit domiciliu fortat. A trecut prin penitenciarele Craiova si Ghencea, si prin coloniile Bragadiru, Popesti-Leordeni si Capul Midia. In foaia matricola penala, comunistii au scris ca "in munca pe santier a dat rezultate bune si nu s-a manifestat politic". La momentul arestarii in dreptul averii scrie "nimic", dar se precizeaza ca in trecut a avut 40 de hectare de pamant arabil.

Constantin Titel Petrescu: Capul complotului

Lider al social-democratiei interbelice, Constantin Titel Petrescu a refuzat fuziunea cu comunistii in 1945 si a pus bazele Partidului Social-Democrat Independent. A fost arestat la 5 mai 1948 si internat prin decizie administrativa, fara a exista sentinta de condam­nare pe numele sau. La 17 iunie 1952 a fost data o notificare a Tri­bunalului Militar Bucuresti care prevedea temnita pe viata, in dreptul infractiunii fiind trecut: "capul complotului contra Republicii de Democratie Popu­lara si fost ministru secretar de stat". La sectiunea originea sociala apare ca burghez, la data arestarii avand in proprietate un apartament. A trecut prin penitenciarele Jilava, Sighet (camera 53) si Ramnicu Sarat.

Cristian ANDREI si Anca HRIBAN, 23 / 07 / 2008, Ziua

Articol citit de 4814 ori.

Alte articole