Corneliu Coposu Fan Page

Blandiana: A fi precum Coposu înseamnă a nu negocia principiile

Înapoi la Ziare din 2008

A fi precum Corneliu Coposu înseamnă a nu negocia principiile şi a pune întotdeauna ideile deasupra intereselor, a declarat sâmbătă poeta Ana Blandiana, prezentă la ceremonia de decernare a premiilor Concursului naţional 'Deceniul IX, deceniul Corneliu Coposu'.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Alianţei Civice, Christian Mititelu, autorul cărţii 'Viaţa lui Corneliu Coposu', Tudor Călin Zarojan, dar şi surorile Seniorului, Flavia Bălescu şi Rodica Coposu, precum şi fostul ministru al Finanţelor, Mircea Ciumara.

În discursul rostit în faţa elevilor premiaţi la concurs, dar şi a rudelor şi cunoştinţelor lui Corneliu Coposu, Ana Blandiana a spus că, după Revoluţie, fostul lider ţărănist a fost 'centrul în jurul căruia au început să graviteze planetele noilor idei'.

Ea a adăugat că societatea actuală se confruntă cu o penurie de modele, iar tinerii politicieni 'au moştenit toate tarele politicienilor bătrâni', din cauza că nu există oameni în viaţă care 'să constituie un model care să fie multiplicat'.

În contrast, a apreciat ea, Seniorul a fost un model absolut, chiar dacă a trăit într-o perioadă în care oamenii au apreciat mai ales profitul care îl implică acţiunile lor.

Ceremonia de sâmbătă a marcat 94 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu şi 12 ani de existenţă a Fundaţiei Corneliu Coposu.

115 elevi din clasele IX-XII, din aproape toate judeţele ţării, au participat la concursul organizat de fundaţia amintită în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Călin Zarojanu s-a arătat surprins de nivelul literar deosebit al lucrărilor, iar Rodica Coposu, preşedinte al Fundaţiei Corneliu Coposu, s-a declarat bucuroasă că un astfel de concurs a stârnit un interes atât de mare în rândul elevilor.

Christian Mititelu a apreciat la rândul lui că adolescenţii care au 'descoperit' personalitatea lui Corneliu Coposu sunt câştigaţi. El a rememorat prima discuţie telefonică pe care a avut-o cu acesta, în decembrie 1989, fiind surprins de fermitatea şi de coerenţa ideilor fostul lider ţărănist.

Născut la 20 mai 1914, Corneliu Coposu a activat în perioada 1937-1940 ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, iar în 1940 a primit funcţia de secretar politic al acestuia.

Pe 14 iulie 1947, Corneliu Coposu a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ, iar până în 1956 a fost ţinut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956, după ce i s-a înscenat un proces pentru 'înaltă trădare a clasei muncitoare', a fost ţinut până în 1962 într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.

După 17 ani de detenţie, a fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcţii-Montaj Bucureşti.

În ianuarie 1990 a reînfiinţat PNŢ, sub titulatura Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui preşedinte va fi până la moarte.

În mai 1995 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini.

A murit în noiembrie 1995, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic.

sursa : ROMPRES

Articol citit de 3027 ori.

Alte articole