Am fost solicitat sa precizez ce s-a discutat in ianuarie 1990 intre Seniorul Corneliu Coposu si cel care deturnase Revolutia din Decembrie 1989.
Am participat personal la acea intalnire, secondandu-l pe Senior, eu fiind Secretar General al PNTCD.
Era in 18 ianuarie 1990, intalnire intre Delegatiile Oficiale ale PNTCD si FSN. Din partea PNTCD au fost: Corneliu Coposu, Ion Puiu, Ion Diaconescu, Ioan Alexandru, Iftene Pop si Liviu Petrina. Din partea FSN: Ion Iliescu, Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu, Bujor Sion Jr. (si inca vreo doua persoane).
Pentru Romania,problema grava a momentului era intentia FSN de a se transforma in partid politic. Dupa ce afirmase ca nu vor participa la proximele alegeri, ci doar vor administra Tara si vor organiza acele alegeri, dupa ce FSNul instalase, printr-o manevra comunista, "comitete fsn" in toate institutiile Statului si in intreprinderi, acaparase puterea si mijloacele materiale ale fostului Stat totalitar comunist, acum, sub influenta stalinistului Brucan, se contura pericolul transformarii FSN in partid, pentru a monopoliza ei puterea si prin "alegeri".
Voiau sa devina, cum li s-a spus, si arbitri, si jucatori, in acelasi timp.
Seniorul Coposu a explicat foarte apasat ca transformarea FSN in partid si participarea acelui partid la alegerile parlamentare ar incalca angajamentele pe care membrii Conducerii FSN si le-au luat atunci cand au fost acceptati sa preia conducerea treburilor in Tara. Ar fi o lovitura grava data democratiei incipiente si este o actiune inacceptabila.
Cetateanul Iliescu, cu siretenia-i cunoscuta, a spus ca se mira ca PNTCD se preocupa deja de alegerile parlamentare, in timp ce,,FSN nu-si mai vede capul de problemele reale ale Romaniei, nu stie cum sa mai ajute oamenii sa iasa din iarna etc. etc.
Dl. Bujor Sion Jr. a sarit cu vorba, spunand: Dumneavoastra vreti sa intrati in Parlament, iar noi, care am facut Revolutia, sa ramanem pe din afara.!!
Atunci, Seniorul Coposu a spus ca ar exista o solutie rezonabila si fireasca: Sa se prezinte la primele alegeri numai patru partide, acele partide care au fost recunoscute de Natiunile Unite imediat inainte de instalarea de catre Sovietici a dictaturii comuniste in Romania: PNT (CD), PNL, PSDR si P.Comunist.
Iar acei dintre conducatorii FSN care doresc sa faca o cariera de parlamentari sa se inscrie pe listele unuia dintre acele partide, dupa afinitatile politice ale fiecaruia.
Atunci am intervenit si eu si am spus ca solutia mi se pare excelenta.
Si am continuat: iata, Dumneavoastra Domnule Iliescu, fiind comunist si fiind preocupat –cum ati si declarat in 22 Decembrie 1989- de faptul ca idealurile comuniste au fost intinate pana in anul trecut, ati putea candida pe lista PC. Domnul Stanculescu, ce tocmai ne-a spus mai inainte ca provine dintr-o familie de taranisti si simpatizeaza cu PNTCD, sa candideze pe lista PNTCD. Domnul Roman, cu Social-Democratii, iar Dl.Sion, la Liberali, spre exemoplu...
Nici vorba, deci, sa–i fi propus Seniorul cetateanului Iliescu sa candideze la PNTCD.
Prin afirmatia sa, repetata in ultimii ani, comunistul Iliescu vrea sa arunce o umbra asupra staturii demne a Seniorului si sa insinueze ca un Partid-Martir anti-comunist precum PNTCD ar fi fost dispus la asemenea compromisuri inimaginabile.
Acesta este adevarul cu candidatura cetateanului Ion Iliescu.
Toate povestile sale cu "oferta" ce i-ar fi facut-o Seniorul Coposu si toata constructia sa cu ce-ar-fi-fost-daca-ar-fi-fost este o mistificare specifica acestui personaj pentru care inca nu s-au deschis pe-deplin portile inchisorii pentru toate nelegiuirile pe care le-a facut la Revolutie, la Mineriada, cu Basarabia, cu coruptia si in alte imprejurari...
Liviu Petrina, 13-VIII-2008, Halucination.ro