Corneliu Coposu Fan Page

Expozitie dedicata lui Corneliu Coposu, gazduita de Festivalul de Film Istoric Râsnov 2014

Înapoi la 100 de ani Corneliu Coposu

sursa: iasifun.ziaruldeiasi.ro, 24-07-2014

Afis-Expozitie-Corneliu-Coposu

Începând cu 1 august, la Festivalul de Film Istoric Râsnov vor putea fi vizitate o serie de expozitii de fotografie si documente istorice inedite. Printre acestea, cele mai importante momente, atât din viata politica, cât si din îndelungata perioada de detentie a politicianului Corneliu Coposu, sunt surprinse în imagini în cadrul expozitiei „Corneliu Coposu, un învingator”.

Vizitatorii vor avea acces la documente de arhiva referitoare la intervalul în care Corneliu Coposu a fost închis la penitenciarul Râmnicu Sarat, unde a petrecut 8 ani de detentie, în regim sever de izolare. Expozitia, ce va fi expusa în Turnul Bathory din Cetatea Râsnov, este realizata de Fundatia Româna pentru Democratie în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) si Asociatia Cultura Verde si va putea fi admirata pâna pe 31 august.

Festivalul de Film Istoric Râsnov va gazdui si expozitia „Transnistria: temnita limbii române“. Peste 50 de instantanee realizate în centrul civic al Tiraspolului, în fata fostului sediu KGB sau a statuii lui Lenin, imagini care reflecta atmosfera sumbra de pe strazi si de pe chipurile copiilor din scolile românesti din Transnistria, vor putea fi vizionate în cadrul acesteia. Expozitia poarta semnatura fotografului Octavian Bâlea (29 de ani), artist, stabilit în Finlanda, care a plecat din România la vârsta de 19 ani, pentru a studia design de produs în Germania.

Între 1 si 10 august va putea fi vizitata si expozitia “Centenarul Marelui Razboi 1914 – 1918”, ce va prezenta cele doua blocuri militare din Primul Razboi Mondial, într-o selectie realizata de muzeograful Horia Serbanescu.

Festivalul de Film Istoric Râsnov se afla la cea de-a sasea editie si se va desfasura între 1 si 10 august 2014. Peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale se vor derula în cadrul evenimentului. Temele principale ale festivalului vor celebra împlinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada din Los Angeles, 1984.

Editia din acest an a festivalului va fi deschisa de cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil, “Closer to the moon”, si de concertul trupei de rock alternativ byron. Pâna pe 10 august, cinefilii vor putea viziona si productii documentare: “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “În spatele cortinei” de Bogdan Mustata si “Premier Noël dans les tranchées”, în regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul “La grande illusion” al lui Jean Renoir, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda.

Temele festivalului vor fi analizate în dezbateri sustinute de lectori precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a.. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor, si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara din cadrul Festivalului de Film Istoric Râsnov.

Evenimentele speciale vor întregi programul festivalului, iar vizitatorilor li s-au pregatit o serie de concerte sustinute de fanfara Armatei Libaneze, Ozanei Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian), Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, The Flamenco Thief si Junetrip din Cluj. Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut “Tabu” (în regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live.

Festivalul de Film Istoric Râsnov este organizat în Cetatea Râsnov si la Cinematograful Amza Pellea si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Râsnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.

Articol citit de 2711 ori.

Alte articole