Corneliu Coposu Fan Page

Dreptate pentru surorile lui Coposu - Magazin Sălăjean

Înapoi la Ziare din 2009

Surorile lui Coposu

Flavia Coposu si Rodica Balescu, surorile fostului lider taranist, Corneliu Coposu, au fost prezente ieri, la Bobota, pentru a rezolva punerea in posesie a unor terenuri din localitate, in suprafata de aproape cinci hectare, pe care le-au recastigat in instanta inca din 1991. Terenurile urmeaza a fi donate in intregime bisericii greco-catolice din localitate, pentru construirea unei case parohiale si a unei noi bisericii, donatia fiind un gest in memoria tatalui lor, Valentin Coposu, fost preot paroh greco-catolic in Bobota.

Desi au o hotarare jude-catoreasca definitiva datand din 1991, prin care trebuie sa primeasca 4,8 hectare de teren in intravilanul si extravilanul localitatii Bobota, Flavia si Rodica Coposu, surorile cunoscutului om politic Corneliu Coposu, nu au reusit sa intre in posesia pamantului respectiv nici pana in ziua de astazi. Motivele sunt diverse, cel mai important dintre ele fiind acela ca o parte din suprafata fusese deja retrocedata unor alti sateni, facand astfel imposibila reconstituirea integrala a suprafetei revendicate. Dupa mai multe vizite la fata locului, telefoane si intalniri cu autoritatile locale, cele doua surori au facut ieri un ultim demers in acest sens, incununat se pare de succes. Mai exact, prezent la intalnirea cu surorile lui Coposu, Aurel Sarca, primarul comunei Bobota, a promis ca va rezolva problema titlului de proprietate daca surorile renunta la cativa ari de pamant care nu se mai regasesc la ora actuala in situatia reala de pe teren, in cazul unei suprafete de 63 de ari din intravilanul localitatii,. „Am fost si am facut masuratori exacte la fata locului si, in loc de 63 de ari suprafata are doar 59. Daca sunteti de acord sa semnati punerea in posesie pentru aceasta proprietate, atunci putem emite in cel mai scut timp titlul de proprietate”, a precizat Sarca. Prezent si el la intalnirea de ieri, subprefectul Claudiu Barsan a subliniat ca se vor face toate demersurile legale pentru rezolvarea problemei. „Daca se semneaza procesul verbal de punere in posesie, vom trece la procedura de a anula trei titluri de proprietate ce exista pe o parte din suprafata revendicata si, concomitent, la emiterea titlurilor de proprietate pentru intreaga suprafata revendicata, in circa doua saptamani”, a afirmat subprefectul. Flavia si Rodica au fost de acord cu acest compromis, pentru ca parohia greco-catolica sa poata demara lucrarile de constructie a unui sediu parohial si a unei biserici. „Vom dona intreaga suprafata bisericii greco-catolice, pentru ca n-avem niciun interes sa luam ceva. In familia noastra mereu s-a dat, nu s-a luat. Am avut aici peste 40 de hectare de teren, plus padure, pe care in 1947 mama noastra le-a cedat comunistilor. Nu am cerut insa mai mult pentru ca fratele nostru, Corneliu, ne-a interzis sa mai cerem ceva inapoi”, a spus, Flavia Coposu.

Dupa clarificarea situatiei terenurilor, surorile celui supranumit „Seniorul” au vizitat fosta biserica greco-catolica, actualmente ortodoxa, din Bobota, unde, in spatele altarului, este mentionat si astazi numele lui Valeriu Coposu, ce a slujit aici ani la rand. Vizita a continuat cu casa si locurile natale, din imediata vecinatate a lacasului de cult. „Dupa 1990 am fost de mai multe ori la Bobota, ultima data acum doi ani. Insa de la venirea regimului comunist si pana in 1990, vreme de 50 de ani nu am mai trecut pe aici. Cand am revenit prima data, am plans si am suferit de suparare. Nu am recunoscut nimic, in afara de turla bisericii. Se schimbase totul fata de anii copilariei, in care scuturam perii din spatele casei parintesti”, a povestit, emotionata, Flavia Coposu.

21 August 2009, Magazin Sălăjean

Articol citit de 3646 ori.

Alte articole