sursa: adevarul.ro, Alina Pop , 5 decembrie 2015
Secreta corespondenţă dintre Coposu şi rusul Novikov despre planurile criminale ale URSS: "Şeful suprem al României nu era nici Gheorghiu-Dej, nici Ana Pauker"
Corneliu Coposu, ca secretar politic şi personal al lui Iuliu Maniu, a participat direct la evenimentele din acea perioadă
Cu precizia celui ce a luat parte direct la evenimente şi cu obiectivismul asigurat de trecerea timpului, Corneliu Coposu a vorbit, cu puţin înainte de a muri, despre modul în care şi-au infiltrat comuniştii ruşi oameni în Opoziţia Unită din România, dar şi despre începuturile blestemului comunist din ţara noastră.
Dezvăluirile au fost făcute în cadrul simpozionului ”Exilul românesc - Identitate şi conştiinţă istorică”, desfăşurat la Paris în mai 1994, la care Corneliu Coposu a susţinut un expozeu, redat integral pe www.corneliu-coposu.eu. Seniorul explică, acolo, că Serghei Novikov a făcut ”o recomandare Opoziţiei Unite din România (formată în 1942 din Partidul Naţional Ţărănesc şi Partidul Liberal, cărora li s-a adăugat în 1943 şi Partidul Social - Democrat) - aceea de a integra în rândurile sale exponenţii Partidului Comunist”. Se întâmpla, probabil, la începutul anului 1944.
”Am răspuns atunci domnului Novikov că, în România, nu exista un partid comunist; că numărul comuniştilor fişati de serviciul de informaţii din acea vreme este de 720, dintre care 84 la sută sunt străini şi 16 la sută români; că nu avem nevoie de prezenţa şi suţinerea secţiei comuniste a Internaţionalei cu sediul la Kremlin, ba, dimpotrivă, integrarea acesteia ar aduce unele dezavantaje poporului român”, rememora Seniorul.
”Rău ai făcut, pentru că ne-ai încurcat toate socotelile”Andrei Jdanov, lider politic comunist din URSS
”Din acest motiv, prezenţa unui exponent comunist în guvernul care a răsturnat dictatura era un impediment. Aceasta este justificarea reproşului făcut de Jdanov”
Corneliu Coposu
Novikov, probabil un comunist cu influenţă în URSS, i-a trimis o nouă telegramă lui Iuliu Maniu (care era liderul Opoziţiei democrate) - care, potrivit lui Coposu, s-ar afla în posesia Arhivei Pentagonului - îi scrie că ”are cunoştiinţă că Partidul Comunist este inexistent, reprezentând o secţie a Kominternului, dar cere încadrarea acestei secţiuni în Opoziţia Unită pentru ca străinătatea să aibă impresie unei omogenizări a societăţii româneşti şi a participării tuturor categoriilor sociale şi orientărilor politice în cadrul opoziţiei antifasciste”. Argumentul pare să-l fi convins pe Maniu, care acceptă integrarea comuniştilor în Opoziţie, cu un lider impus de la Moscova: Lucreţiu Pătrăşcanu. ”Ca o consecinţă a integrării ca exponent comunist în Opoziţia Unită, Pătrăşcanu a fost ales să conducă delegaţia care urma să discute armistiţiul la Moscova. În ziua de 14 septembrie (1944 - n.a.), întors de la Moscova, Pătrăşcanu, care avea cabinetul vecin cu al meu (ocupam, în vremea aceea, funcţia de Secretar General al Guvernului), mi-a mărturisit, cu disperare în glas, că audierea pe care a avut-o la Jdanov (politician sovietic, având un rol determinant în definirea ideologiei partidului comunist al Uniunii Sovietice - n.a.) în ziua de 11 septembrie s-a desfăşurat într-o manieră care pe el l-a demoralizat şi l-a făcut să tragă concluzii pesimiste în legătură cu viitorul României”. Se pare că la justificarea lui Pătrăşcanu privind prezenţa sa la Moscova - ”Am reuşit să răsturnăm dictatura, să luăm măsuri pentru alinierea României alături de Naţiunile Unite şi am venit să tratăm şi să semnăm un armistiţiu” - Jdanov a răspuns: ”Rău ai făcut, pentru că ne-ai încurcat toate socotelile”.
Corneliu Coposu susţine că există documente din care rezultă că URSS intenţiona să ocupe, în primă fază, Moldova, urmând ca apoi să anexeze întreaga Românie. ”Din acest motiv, prezenţa unui exponent comunist în guvernul care a răsturnat dictatura era un impediment. Aceasta este justificarea reproşului făcut de Jdanov”, explică el.
”Şeful suprem al României nu era nici Gheorghiu - Dej, nici Ana Pauker, ci Pantiusa Bodnarenko, un general sovietic îmbrăcat în uniformă de securist român, care conducea destinele României”
Corneliu Coposu
Corneliu Coposu mai spune că Pătrăşcanu s-a întors de la Moscova cu sarcina de a căuta ”o persoană, care să fie muncitor, cu trecut nepătat, care să preia, cel puţin formal, sarcina de Secretar general al Partidului Comunist”. Seniorul spune că această ”sentinţă definitivă” exprima ”intenţia Uniunii Sovietice de a ocupa întreaga Moldovă, anexând-o Republicii Unionale Moldoveneşti, şi intenţia de sovietizare a României prin instaurarea în fruntea Partidului Comunist a unui om de paie, devotat Kremlinului, un neintelectual care trebuia să opună obligaţiei de a fi român pe aceea de fidelitate totală faţă de doctrina comunistă de inspiraţie sovietică. Acesta este momentul în care a început politica de îngenunchiere a României”, spune Coposu.
Iar de la intenţie până la fapte nu a fost decât un pas. ”După 1946, după instaurarea guvernului ”de largă concentrare democratică” condus de Petru Groza, şeful suprem al României nu era nici Gheorghiu - Dej, nici Ana Pauker, ci Pantiusa Bodnarenko, un general sovietic îmbrăcat în uniformă de securist român, care conducea destinele României”, explica, la aproape 50 de ani distanţă de la acele vremuri, Seniorul politicii româneşti.