Corneliu Coposu Fan Page

In memoriam Corneliu Coposu - Viorel Arion Blog, 9 noiembrie 2010

Înapoi la 15 ANI

Cerne Doamne linistea uitarii
peste nesfarsita suferinta
seamana intinderi de credinta
si sporeste roua indurarii

rasadeste Doamne dragostea si crinul
in ogorul napadit de ura
si asterne peste munti de zgura
linistea iertarea si seninul.

Sunt versuri scrise de Corneliu Coposu.La 15 ani de la disparitia sa,realizam ca cel care ne-a reinvatat ce e democratia este el,Corneliu Coposu.A crezut in valorile democratiei chiar si atunci cand batele minerilor faceau legea pe stazile Bucurestiului,a crezut in democratie chiar si atunci cand Iliescu le multumea minerilor,pentru ca au stiut sa isi faca eficiente batele,a crezut in democratie chiar si atunci cand se parea ca stanga va domina vesnic esicherul politic romanesc.A murit in 11 noiembrie 1995,fara funeralii nationale,dar cu sufletele a milioane de romani alaturi de el,pe ultimul drum.

S-a nascut la Bobota, in judetul Salaj, in 20 mai 1914. A fost Presedinte al Organizatiei de Tineret PNT din Cluj, colaborator la ziarul "Romania Noua,a fost secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu.

In data de 14 iulie 1947 este arestat impreuna cu intreaga conducere PNT, dupa inscenarea de la Tamadau.

A facut 17 ani de detentie in penitenciarele de la Vacaresti, Jilava, Pitesti, Malmaison, Craiova, Aiud, Ramnicu Sarat, Poarta Alba, Capul Midia, Canalul Dunare-Marea Neagra, Gherla, Sighetul Marmatiei, etc.

Dupa 1964,lucreaza ca muncitor necalificat pe santierele de constructii, fiind permanent urmarit si convocat periodic la Securitate.

I se fac 27 de perchezitii intre 1964-1989, i se confisca dulapuri intregi de documente si manuscrise. In anul 1987afiliaza Partidul National Taranesc, aflat in clandestinitate, la Internationala Crestin Democrata.

In 22-23 decembrie 1989 anunta printr-un mesaj-manifest reintrarea in viata publica a Partidului National Taranesc, devenit ulterior Crestin si Democrat - PNTCD.Devine practic liderul opozitiei.

Corneliu Coposu e un reper in politica romaneasca.Romanii l-au iubit si l-au apreciat,si in timpul vietii dar si dupa moartea sa.La moartea sa,n-a fost nevoie de salve de tunuri.Au bubuit inimile romanilor in piepturi,de emotia despartirii.La moartea sa n-a fost nevoie de emisiuni interminabile si dispute televizate.A fost destula piosenia celor care l-au apreciat si recunoscut drept un mare om politic. La moartea sa ,cunoscutul lider communist Alexandru Barladeanu ,fost presedinte al Senatului avea sa declare: In tinerete am fost adversari. Timpul a demonstrat ca ideile si idealurile sale au fost cele bune.

Atat de bune au fost ideile sale,incat comunistii l-au rasplatit cu ani grei de temnita.Cum au fost anii aceia,in beciurile temnitelor comuniste,doar Dumnezeu mai stie si sufletele martirilor acestui neam.

Cel mai cumplit a fost la Ramnicu-Sarat. Treizeci si patru de celule complet izolate. Patru-cinci sute calorii pe zi. Opt ani nu am vorbit cu nimeni.

Este marturia facuta de catre Corneliu Coposu Luciei Hossu Longin, in Memorialul Durerii.

Si mai spune Corneliu Coposu:Bataile, in puscarie, erau bataile obisnuite pentru obtinerea disciplinei, nu erau cele mai grave. Am fost batut cumplit, am fost batut cu saci de nisip, cu cearceaf ud in baie, am fost pus sa fac manej, nu mai vorbesc de suspendarile pe o ruda de fier pentru a fi batut la talpi, batai cu capul de zid, cu pumnii, cu palmele, acestea erau considerate ca violente mai usoare, raportate la bataile sistematice prin care anchetatorii, asa-zisi anchetatori, voiau sa scoata anumite declaratii sau sa impuna sa iti insusesti punctele lor de vedere.

Una dintre surorile lui Coposu marturisea peste ani,ca si la moarte purta urmele catuselor.

.................................................................

Azi noapte Iisus a intrat la mine-n celulă.
O, ce trist, ce înalt era Christ!
Luna-a intrat după El în celulă,
Şi-L făcea mai înalt şi mai trist.
Unde eşti, Doamne? Am urlat la zăbrele.
Din lună venea fum de căţui.
M-am pipăit, şi pe mâinile mele
Am găsit urmele cuielor Lui .Sunt versurile lui Radu Gyr,un alt martir al Gulagului romanesc.

Si totusi,intr-un interviu dat dupa anul 1991,Corneliu Coposu spunea:

Suferintele au trecut. Totul este ca viitorul sa asigure pentru tara ceva bine, in rest nu mai are importanta. Fata de sacrificiile pe care le-au facut eroii, niste bieti ani de puscarie conteaza mai putin.

Cat adevar pot contine aceste cuvinte si cata suferinta ascumd in spatele lor.Coposu si-a iertat calaii,dar numai pentru ca Tara sa redevina la normalitate.Coposu nu a cerut sange in schimbul sangelui de pe peretii temnitelor comuniste,nu a cerut sa zdrangane catusele si pentru tortionarii sai,dar si-a dorit o Romanie europeana,democratica,normala.

In memoria lui,sa ne aduem aminte.Sa nu-l uitam si sa nu-i uitam pe martirii Gulagului romanesc.

Deputat Viorel Arion
Colegiul 7 Jud.Hunedoara
09.11.2010

9 noiembrie 2010, Viorel Arion Blog

Articol citit de 3076 ori.

Alte articole