Corneliu Coposu Fan Page

Comemorarea lui Corneliu Coposu la Somcuta Mare - ChioarulGrecoCatolic.ro, 14 noiembrie 2010

Înapoi la 15 ANI

Comemorare Somcuta Mare

În Duminica Samariteanului Milostiv din 14 noiembrie 2010, la finalul Sfintei Liturghii din noua biserica parohiala „ Înălţare Domnului”, alături de membri ai PNŢ din Şomcuta Mare, a avut loc rugăciunea Parastasului în memoria ”Seniorului” Corneliu Coposu, cu ocazia împlinirii a cinsprezece ani de la trecerea în viaţa veşnică a acestui fiu al Bisericii Greco-Catolice.

Pornind de la cuvintele lui Corneliu Coposu, “Am avut certitudinea că voi trăi momentul eliberării poporului meu”, părintele protopop Vasile Butean parohul din Somcuta Mare, a evocat personalitatea Seniorului, desprinzând unele virtuţi, ca fiind omul luptei pentru demnitate şi adevăr, crdinţă şi moralitate trăind toată viaţa de 81 de ani crezul lui Iuliu Maniu. A amintit că se poate identifica cu un sameritean care şi-a iubit ţara, şi semenii indiferent de confesiune sau naţionalitate. Părintele a încheiat spunând, „ ce păcat că nu trăim ca generaţii ce trebuie să fructificăm crezul şi idealurile înaintaşilor dar să dea Dumnezeu să nu uităm totuşi că viaţa noastră şi a semenilor o avem în inima noastră ca un talant ce trebuie înmulţit, în Ţara Chioarului Corneliu Coposu rămâne printe ai lui.”

Preşedintele PNŢ , profesorul Simion Ciurte, în cuvântul său a amintit momentele de încercare a omului Corneliu Coposu, referindu-se la începutul carierei între anii 1937 si 1940, când a fost numit secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţeşte în toate misiunile politice importante, în 1940 primeşte titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, îndeplinind această funcţie până la arestarea sa şi a lui Maniu. Dar şi acei ani duri din viaţă 1956 unde rămâne în arest preventiv fără să fie judecat, 1962 rămâne arestat într-un sever regim de izolare la Ramnicu Sărat. Un număr de 17 ani în închisorile comuniste până în anul 1964 când este pus în libertate.

Rugăciunea pentru sufletul martiriilor şi mărturisitorilor neamului şi Bisericii noastre a încheiat manifestarea organizată de Asociatia generala a romanilor uniti (AGRU )din parohia Somcuta Mare.

Comemorare Somcuta Mare

Comemorare Somcuta Mare

14 noiembrie 2010, ChioarulGrecoCatolic.ro

Articol citit de 3752 ori.

Alte articole