Corneliu Coposu Fan Page

Seniorul - Politeia, 11 noiembrie 2010

Înapoi la 15 ANI

Corneliu Coposu

Astazi se implinesc 15 ani de la moartea lui Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995). Corneliu Coposu a fost intre anii 1937 si 1940 secretarul personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însotit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit functia de secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit presedinte al filialei PNŢ Sălaj.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost tinut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru “înaltă trădare a clasei muncitoare” si pentru “crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viată. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.

În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detentie. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Constructii-Montaj Bucuresti, atelierul de tâmplarie mecanică.

În ianuarie 1990 reînființează Partidul Național Țărănesc sub titulatura Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, al cărui președinte va fi până la moarte. Este unul din inițiatorii Convenției Democrate Române, alianță de partide creată în 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stânga a lui Ion Iliescu.

În mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Franței la București ceremonia înmânării înaltei distincții.

Moartea sa în noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996. (Sursa:Wikipedia)

Ceea ce m-a surprins si intristat profund a fost lipsa prezentei acestei comemorari din agenda publica a zilei. Nu numai ca portalele de stiri “au uitat”, ci chiar cei care trebuiau sa-l aminteasca nu au facut-o. Cum poti promova Crestin-Democratia in Romania fara sa-l amintesti pe Corneliu Coposu. Ei bine pe situl noi formatiuni a lui Baconschi, chiar nimic! O miscare fara radacini nu poate avea o tulpina puternica.

Noi nu l-am uitat, el este prezent in mintea noastra, asa cum a fost prezent si in inimile noastre. Sa-i fie tarana usoara si memoria vesnica!

 

Theophyle, 11 noiembrie 2010, Politeía

Articol citit de 3180 ori.

Alte articole