Corneliu Coposu Fan Page

Dispariţia Seniorului Coposu şi căderea elitelor în mocirla - Ziare.com

Înapoi la 2012

Foto: Basilica.ro

Cum sa nu ramai descumpanit, cand vezi ca dregatorii te-au abandonat in mijlocul drumului si isi vad de ale lor? Ca sa nu se observe, fac mare caz de grija fata de popor, in timp ce puterea, averea si fala le sporesc exponential, odata cu saracirea populatiei. Dar, cand ajunge cutitul la os, ura si rabufnirile multimilor au deplina justificare.

Istoricii moralisti sustin ca esuarea marilor constructii administrativ-politice ale lumii e consecinta decaderii morale si a indepartarii elitelor autentice de popor. Retragerea lor din prim-planul vietii social-politice lasa loc impostorilor. Fara invatatura si modele, nicio societate nu poate progresa. Filosofii materialisti considera ca intrarea in mocirla imoralitatii are in principal cauze obiective, economice. Asertiunile sunt complementare. E nevoie de demonstratie.

Tinuta morala ne-a reintregit patria

Cat timp curatenia morala si virtutile barbatesti i-au pazit pe conducatorii anticei Rome sa cada in pacat, imperiul si-a intins granitele, iar viata economica, bunastarea si cultura atrageau popoarele barbare ca un magnet.

Cand capeteniile si-au desfranat poftele de marire, avere si destrabalare, Roma si-a pierdut puterea, iar popoarele s-au rasculat pentru libertate, barbarii insusindu-si si ei mare parte a teritoriului si a bogatiilor.

La fel au disparut mii de popoare si civilizatii, unele tinute cu sabia, tancul si kalasnikovul. Lectia aceasta o putem urmari pe pielea proprie in Romania: cata vreme austeritatea morala, adevarul si spiritul de dreptate pentru semeni le-au calauzit activitatea, fruntasii romani au realizat tot ce si-au propus, inclusiv reintregirea patriei.

Cum si-au facut loc desconsiderarea virtutilor stramosesti, degringolada morala, tradarea si jecmanirea aproapelui, cum s-a pierdut toata agoniseala de pana atunci.

Tentatia mocirlei

Dupa decembrie '89, am avut exemplul taranistilor: cat au planat asupra lor inaltimea morala si intelepciunea Seniorului Coposu, au fost intr-un gand si-o fapta, ca, dupa disparitia acestuia, acum 16 ani, partidul sa ajunga la mana unor veleitari oportunisti, neinstare macar de o pomenire crestineasca la 11 noiembrie.

Numai ca in mandatul 1996-2000 s-a petrecut un fapt cu urmari catastrofale pentru Romania: nemultumiti ca presedintele Emil Constantinescu nu i-a recompensat dupa pretentii pe membrii elitelor intelectual-universitare care l-au sustinut in campanie, recte pe cei 15 mii de specialisti, in mare majoritate, dornici de sinecuri si cariere politice, s-au aciuat in jurul celor ce le-au promis mai mult, al PSD-ului revenit la putere in 2000 si al viitoarei constructii liberal-democrate ADA.

Oportunismul lor nu a trezit suspiciuni pe moment, ci abia in 2006, cand cei mai multi au parasit celalalt partid istoric, PNL, facand pasul spre Traian Basescu si PD. Este perioada cand respectivii elitisti si-au dat arama pe fata: odata ajunsi in jilturile pohtite, si-au schimbat radical discursul, apreciind la actualul presedinte si la PDL tocmai ceea ce criticau abras la Iliescu si PSD.

"Pierit-au rusinea in Tara Romaneasca?"

Fara voci critice si cenzori morali, actualii diriguitori ne-au aratat de ce sunt in stare, calcand in picioarele idealurile tinerilor din revolutie: rand pe rand, importanti lideri de la Ridzi la Pasat, de la Solomon la Apostu... sunt acuzati de mita, furt, inselaciune, iar incompetenta si abuzurile ne tin de trei ani in criza si recesiune.

Fiindca duc dorul laudatorilor, s-a reinnodat obiceiul vetustelor omagii: se preamaresc unii pe altii prin emisiuni TV, jurnale si carti cu autori care nu stiu bine romaneste, vezi cazul Gh. Falca, "Societatea vie".

Pe vremea dlui Coposu, idealuri ca Regele Mihai, democratie, libertati, stat de drept, separatia efectiva a celor trei puteri, dreptul la opinie si viata decenta, educatie si cercetare de nivel european etc. erau tratate ca principii sine qua non. Azi nu ne mai amintim mitingurile si pancartele primilor ani de libertate: "Vom muri si vom fi liberi!"

Sociologul V. Dancu pune involutia pe seama narcisismului de care ar suferi mai toti politicienii, dar diagnosticul e mai degraba o mangaiere pe crestet. Adevarul nu trebuie ocolit: sunt egoisti, mercantili, iar austerii intelepti, anticii cenzori de moravuri au fost alungati din cetate. Qed.

Petru Tomegea, 16 noiembrie 2011, Ziare.com

Articol citit de 2888 ori.

Alte articole