Corneliu Coposu Fan Page

Cum vedeţi drumul Armatei Române spre Stalingrad? - Forum Historia.ro, 24 septembrie 2012

Înapoi la 2012

Se apropie o tristă comemorare - 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad. Aici au murit foarte mulţi dintre bunicii şi străbunicii noştri. Privind înapoi consideraţi o greşeală trecerea Nistrului alături de aliaţii germani de atunci?

Istorie post-factum

Nu a fost o greseala, pentru ca nu e drept sa-l judecam pe Antonescu pentru decizii luate in 1940, 1941, 1942 pe baza rezultatelor razboiului din 1945.

O intrebare analoga a macinat elitele societatii romanesti in anii primului razboi mondial:

  • in 1914 erau destui germanofili printre romani care au considerat o greseala alianta cu Rusia (ca un corolar la alianta cu Franta)
  • in 1917 si la inceputul lui 1918, in timp ce se negocia capitularea Romaniei in fata Germaniei si Austro-Ungariei (prin Tratatul de la Buftea-Bucuresti din mai 1918) multi politicieni romani au considerat o greseala dovedita faptul ca ne-am aliat cu Rusia si chiar negociau cu germanii alungarea de pe tron a regelui Ferdinand!

Prestatia lui Antonescu in timpul celui de-al doilea razboi nu a fost mai buna sau mai rea decat prestatia lui Bratianu in primul razboi mondial.

Rezultatele razboaielor au facut ca Antonescu sa fie judecat si condamnat drept criminal de razboi, iar Bratianu sa fie erou national care a infaptuit Unirea.

O greseala constituie faptul

O greseala constituie faptul ca in 1944, am tradat un aliat. Trebuia luptat pana la capat, nu sa trecem de partea invingatorilor. Dar asa-i romanul..... nu e in stare sa duca o politica proprie si independenta....

nu, nu cred că se putea

nu, nu cred că se putea altfel. am auzit o teorie conform căreia România putea să fie o ţară ocupată precum Cehia. din puţina mea ştiinţă nemţii au plătit cinstit tot ce au lua din ţara noastră ca să aibă ce lua ruşii după 23 august. într-o ţară ocupată nu s-ar fi întâmplat asta. şi-atunci? am fost la Stalingrad, am luptat şi am pierdut, a fost un drum lung, greu, cu mijloace tehnice precare şi unde, am făcut tot ce era posibil în condiţiile date. toată cinstea armatei romăne şi comandanţilor ei de-atunci, doar că istoria e scrisă de învingători. ce mă doare cel mai tare este că în toate documentarele despre Stalingrad, de pe diverse canale, românii şi armata lor de-abia sunt pomeniţi, câte un minut pe ici pe colo, rar foarte rar, ca şi cum n-am fi contat şi nu este aşa. am fost,am luptat şi ne-am sacrificat într-o proproţie deloc neglijabilă.

pt mine e simplu

asa cum armatele romane ca sa elibereze ardealul de nord au ajuns pana in muntii tatra in cehoslovacia , asa si in campania din est trebuia sa ajungem pana la infrangerea dusmanului (respectiv rusia) pt a ne pastra granitele la est. gresala nu cred ca a fost a noastra , a fost a nemtilor, s-au avantat prea mult cu resurese prea putine . credeti ca ne lasa nemtii basarabia daca ne opream la nistru ? eu unul nu cred, deveneam tara ocupata de nemti . daca castigam in est acum nu se mai vorbea de lucrul asta , dar am pierdut si am pierdut crunt, cu toate ca in prima faza alungasem pe rusi peste volga

rusine celor care zic ca romanii au fugit de la stalingrad si cotul donului, daca fugeam si ne retrageam nu aveam atatia morti si disparuti , prizonieri.

s-a stat in prima linie pe o distanta destul mare cu o amarat de pusca in mana din primul razboi mondial contra tancurilor sovietice destul de moderne pt acele vremuri

\dumnezeu sa ii odihneasca pe toti acei eroi care au pierit in rusia!!!

Acesta este un subiect delicat

24 septembrie 2012, Forum Historia.ro

Articol citit de 3552 ori.

Alte articole