In ultima saptamana, Mihail Neamtu a devenit o tinta pentru multi dintre cei care spera in revigoarea dreptei.
De vina sunt declaratiile presedintelui Noii Republici referitoare la partidul prealuat de Mihai Razvan Ungureanu: "Dreapta are un electorat informat, exigent si inteligent. Cum vei putea explica faptul ca ieri erai la PSD (eventual ministru) sau PRM iar acum vrei sa reformezi dreapta?"
Acesta a fost al doilea atac lansat de Mihail Neamtu in interiorul viitoarei constructii de dreapta, dupa cel care a vizat-o pe Elena Udrea.
Jurnalisti care pana mai ieri vedeau in Mihail Neamtu o tanara speranta s-au napustit asupra lui. A devenit un autentic pericol pentru unitatea dreptei, un oportunist care, suntem lasati sa intelegem, face jocurile lui Vasile Blaga si spune ceea ce presedintele PDL, politician versat, nu poate spune.
Mihail Neamtu are, intr-adevar, limitele sale. Si ele sunt puse in evidenta de faptul ca a ajuns in prima linie politica inainte de a fi pregatit pentru ea. Politica este si ea o meserie care presupune niste reguli, o anumita experienta, un timp de crestere, de acumulare, o anumita maturizare. Am taxat deja exaltarile si excesele, uneori usor ridicole ale lui Mihail Neamtu. Scena cu usturoiul ramane antologica.
Este clar ca, impins de prea mult entuziasm si manat de prea putina experienta, Mihail Neamtu nu stie cum sa vorbeasca atunci cand trebuie sa vorbeasca, nu stie cand sa taca si, mai ales, nu stie ce este de spus in public si ce ar trebui sa fie intai destinat dezbaterii in spatele usilor inchise.
Mihail Neamtu sufera de boala manifestata de mai toti intelectualii ajunsi in politica: nu poate intelege ca nu mai are liberatatea totala a unui comentator si ca trebuie sa respecte niste rigori ale comunicarii politice. Asa ca, da, iesirea lui Mihail Neamtu impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu nu a fost una inspirata, ar fi trebuit precedata de indelungate discutii interne si ar fi fost justificata doar daca ele n-ar fi avut rezultat.
Dar dincolo de excese, exaltari si o anumita smuceala total nepotivita in politica, pe fond, are Mihail Neamtu partea lui de dreptate? Cu siguranta. Ca Elena Udrea este unul dintre cele mai toxice personaje ale politicii romanesti, ca PDL ii "datoreaza" in mare masura picajul actual, ca retragerea compromisilor ca ea este imperios necesara, nu cred ca se indoiesc nici contestatarii lui Mihail Neamtu.
Dupa cum nu cred ca se indoiesc ca bazaconia oferita de MRU electoratului de drepta ar fi penibila daca n-ar fi de-a dreptul insultatoare. Daca Bazac, Liga si Saniuta este dream team-ul cu care fostul premier intelege sa reformeze si sa promoveze dreapta, daca o mana de traseisti de prin PSD, PRM si UNPR este echipa cu care incearca sa convinga un electorat deja dezamagit, atunci ori considera ca acest electorat este fundamental prost, ori sufera de aceasta boala chiar el.
Ceea ce Dan Tapalaga, de exemplu, ii reproseaza lui Mihail Neamtu este ca nu are anvergura, caderea necesara pentru observatii atat de contondente. Nu cred ca pentru afirmarea adevarului e nevoie de o anvergura sau o cadere anume. Daca imparatul e gol, atunci nici macar nu conteaza cine face constatarea. De ce sa-i refuzam lui Mihail Neamtu o asemenea constatare daca ea este adevarata.
Altul e adevarul dureros pe care-l atinge Dan Tapalaga: lipsa unei personalitati de mare anvergura si cu o larga autortiate care sa poata nu doar sa afirme niste adevaruri, ci sa le si impuna.
CDR, a carei urmasa se doreste Alianta Romania Dreapta, a beneficiat de personalitatea lui Corneliu Coposu, elementul de mare forta coagulant, care a impus niste criterii, care a atenuat niste asperitati si a facut posibila o constructie uriasa. Fara el, CDR s-a facut rapid tandari.
ARD nu beneficiaza de o astfel de personalitate. Mihail Neamtu spune niste adevaruri, dar nu stie cum sa le spuna si mai ales nu are forta sa le impuna. Greii PDL nu stiu in ce masura cred in aceste adevaruri si, in general, despre mustele de pe propria caciula e greu sa vorbesti.
Nu Mihail Neamtu este marele pericol pentru dreapta romaneasca. Nu el este marele obstacol in calea unificarii ei. Lipsa unui lider autentic, credibil si vertical este mare problema. Lipseste Corneliu Coposu.
Ioana Ene, 16 septembrie 2012, Ziare.com