Corneliu Coposu Fan Page

Despre patriotism, noii arhangheli naţionalişti şi tentaţia peronistă - Vladimir Tismăneanu, Contributors.ro, 24 aprilie 2012

Înapoi la 2012

Ideea nationala este inseparabila de memoria nationala, sunt amandoua elemente ale modernitatii politice. Atunci cand memoria este trucata si schilodita, ideea nationala este viciata, se afla in grava suferinta. Patriotismul trebuie gandit prin definirea valorilor la care ne raportam, din trecut si din prezent. Valori care sa includa, nu sa excluda. Patriotismul luminat, pretutindeni in lume, refuza tribalismele, atavismele, superstitiile “sangelui si gliei”. Acesta a fost patriotismul civic al lui Iuliu Maniu, al lui Ion Mihalache si al lui Corneliu Coposu, al lui Dinu Bratianu si al lui Mihail Farcasanu, al lui Constantin Titel Petrescu si al lui Iosif Jumanca. In egala masura, daca patriotismul este privit drept o relicva nedemna de luat in seama, viitorul ramane concesionat arhanghelilor de varii culori (celor pe care Dinu Pillat ii descria drept “vestitorii” indraciti, de la rosu la verde). Comunitatea politica democratica este una a cetatenilor liberi, cu atasamente, traditii, loialitati si sperante, nu a unor indivizi timorati, nevrozati, debusolati.

Evident, nu-i suficient sa clarifici memoria, sa o raportezi consecvent la criteriile democratice, mai trebuie sa ai capacitatea sa o propagi, sa o raspandesti, sa educi generatiile noi, sa ai institutii si media capabile sa le insufle ideile corecte despre trecut, pluralism, civism si patriotism. Altfel, vom avea, si dupa ce generatia conditionata mental sub comunism se va stinge, o generatie la fel de usor de amagit de cantecele de sirena ale profetilor etnocentrici. Acestia mimeaza si compromit ideea patriotica, dar o fac persistent, agresiv, repeta la infinit aceleasi sloganuri extenuate pe care individul derutat ajunge sa le preia drept adevaruri revelate. Asa s-a petrecut in Serbia lui Milosevici si in Croatia lui Tudjman. Asa se intampla chiar acum in Grecia unde extrema stanga si cea dreapta fraternizeaza sub semnul izolationismului anti-”plutocratic” si al resentimenului convertit in strategie electorala permanenta. Ar mai fi de adaugat faptul ca noul val nationalist (ramane de vazut cat de real si cat de durabil) pare sa fie indreptat strict catre Vest. Estul este uitat, ca si cum Romania ar fi cumva primejduita de UE si NATO.

Recomand aici un excelent articol de Dan Tapalaga direct legat de acest subiect. Atunci cand Crin Antonescu proclama bombastic “Vreau sa fim nationalisti!”, este bine sa examinam despre ce este vorba in aceasta chemare, ce resurse simbolice sunt puse in actiune, in ce directie trimite si pe cine poate mobiliza. Cand un distins istoric ajunge sa sustina asemenea nazbatii, te intrebi daca (mai) realizeaza cum instrumentalizarea electorala a nationalismului poate lesne duce la trezirea demonilor xenofobi. In secolul al XX-lea, logoreea patriotarda a zamislit monstri.

Mi-e teama ca asistam la coagularea unui populism anti-european care, in varii forme, se poate ingemana cu unul anti-globalist si anti-capitalist. Ironia suprema este ca aceasta retorica fulminanta, care poarta in sine riscul autarhiei precum ghinda stejarul, este lansata de un lider politic ce-si zice liberal. Tentatia peronista se dovedeste irezistibila in acest caz. Cum se stie, primul Peron a fost un simpatizant al fascismului. Cel de-al doilea, amicul lui Ceausescu, a fost un tiers-mondist infocat, un promotor al “revolutiei mondiale anti-imperialiste”, un admirator al lui Fidel Castro, dupa ce-l venerase pe generalissimul Francisco Franco. Jorge Luis Borges a dispretuit ambele incarnari ale acestui aventurier megaloman. Justicialismul, contributia lui Juan Domingo Peron la ratacirile populiste ale veacului al XX-lea, nu este in fond nici de stanga, nici de dreapta, fiind o expresie a unui insatiabil, gargantuan apetit al puterii personale. Noilor arhangheli li potrivesc perfect cuvintele lui Borges despre peronisti: “Ei nu sunt nici de stanga, nici de dreapta, sunt incorigibili”.

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12077683-arhanghelii-nationalismului-izolationist.htm

Recomand, de asemenea, lucidul articol de Mircea Mihaies aparut in “Evenimentul Zilei”: http://www.evz.ro/detalii/stiri/renasterea-vetrei-romanesti-977945.html

Vladimir Tismăneanu, 24 aprilie 2012, Contributors.ro

Articol citit de 2834 ori.

Alte articole