Corneliu Coposu Fan Page

Primăria Arad, amendată cu 8.000 de lei pentru amplasarea unui bust al lui Corneliu Coposu - Hotnews, 27 iunie 2012

Înapoi la 2012

Primaria Arad a fost amendata de Ministerul Culturii cu 8.000 de lei pentru ca a amplasat in oras un bust din bronz al lui Corneliu Coposu fara sa obtina un aviz de calitate pentru lucrare, amenda fiind contestata de municipalitate, relateaza Mediafax.

Primarul Gheorghe Falca (PDL) a declarat, miercuri, ca Ministerul Culturii a trimis un control la Arad, dupa ce in fata unui parc din municipiu a fost amplasat un bust al lui Corneliu Coposu, si a aplicat Primariei o amenda de 8.000 de lei.

Edilul a spus ca amplasarea bustului era prevazuta in planul de reamenajare a Parcului Padurice, care avea avizul Ministerului Culturii.

Primaria nu a obtinut, insa, si avizul de calitate pentru bust, care ar atesta ca lucrarea corespunde din punct de vedere artistic.

"Prin semnatura ministrului Diaconu (Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii - n.r.) am fost refuzati si am fost amendati. Adica nu au acceptat din punct de vedere artistic lucrarea domnului Dumitru Serban, care este presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania", a declarat Falca.

In documentul primit de municipalitate de la minister se arata ca avizul a fost respins cu unanimitate de voturi.

"Comisia a respins cu unanimitate de voturi, apreciind initiativa si efortul autoritatilor locale de a imbunatati imaginea orasului, insa considera in acest caz ca rezultatul este sub asteptarile sale, mai ales din partea unui autor cu creatie importanta", se arata in documentul Ministerului Culturii.

Primarul a spus ca bustul a fost donat de Fundatia "Corneliu Coposu", care a realizat lucrarea cu aprobarea familiei acestuia.

"Daca familia lui Corneliu Coposu a fost de acord cu modul in care arata bustul, iar ministrul Diaconu nu a fost de acord, e o problema de gusturi. De aici si pana la a amenda, arata agresivitatea institutiei. Se pare ca marele Coposu primeste lovituri de la comunisti si dupa moartea sa", a declarat Gheorghe Falca.

Edilul a anuntat ca amenda a fost contestata si se judeca in contencios administrativ refuzul Ministerului de a acorda avizul de calitate.

Bustul din bronz al lui Corneliu Coposu a fost primit de municipalitate in 2011, insa a fost amplasat recent in Parcul Padurice. Valoarea lucrarii este de 41.000 de lei.

27 iunie 2012, Hotnews

Articol citit de 2201 ori.

Alte articole