Corneliu Coposu Fan Page

Corneliu Coposu, omagiat la Timișoara - Cotidianul.ro, 20 mai 2012

Înapoi la 2012

Marele om politic ar fi împlinit duminică 98 de ani

Coposu - Diaconescu

Reprezentanții PNŢCD Timişoara au renunţat, duminică, la campania electorală, în memoria lui Corneliu Coposu, care în 20 mai ar fi împlinit vârsta de 98 de ani.

"La Timişoara, am decis ca azi (duminică - n.r.) să nu facem campanie electorală. Azi, 20 mai 2012, se împlinesc 98 de ani de când s-a născut seniorul Corneliu Coposu, considerat preşedintele moral al românilor, un om de o moralitate desăvârşită, care a suferit întreaga viaţă pentru poporul român şi pentru a promova principiile PNŢ. Pentru a marca această importantă zi, la fel ca în fiecare an, am depus flori la bustul seniorului de pe bulevardul din Timişoara care îi poartă numele", au transmis reprezentanţii PNŢCD Timișoara într-un comunicat de presă.

Corneliu Coposu s-a născut la data de 20 mai 1914 în comuna Bobota, județul Sălaj. Între 1937 și 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoțit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit funcția secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit președinte al filialei PNȚ Sălaj.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" și pentru "crimă contra reformelor sociale". A fost condamnat la muncă silnică pe viață. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.

În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detenție. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tâmplarie mecanică.

În ianuarie 1990 reînființează Partidul Național Țărănesc sub titulatura Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, al cărui președinte va fi până la moarte. Este unul din inițiatorii Convenției Democrate Române, alianță de partide creată în 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stânga a lui Ion Iliescu.

În mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Franței la București ceremonia înmânării înaltei distincții.

Moartea sa în noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996.

Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic. Numeroase locuri publice îi poartă numele. În Piața Palatului din București a fost dezvelit un monument în amintirea lui Corneliu Coposu, monument așezat față în față cu cel al lui Iuliu Maniu, ale cărui idealuri le-a dus mai departe.

George Anghel, 20 mai 2012, Cotidianul.ro

Articol citit de 2841 ori.

Alte articole