Corneliu Coposu Fan Page

1947 – 2011 Recurs în procesul Maniu - Bârlogul PNŢCD, 21 octombrie 2011

Înapoi la 2011

Prin intermediul proiectului „1947 – 2011 Recurs în procesul Maniu“, Asociaţia „Liberpedia“ susţine aducerea în prim plan a unei personalităţi ce poate servi ca exemplu generaţiilor viitoare care doresc să fi implicate în viaţa politică şi nu numai. Este un eveniment care ar fi trebuit organizat de acum douăzeci şi unu de ani, prin care românii îşi pot cinsti adevărata istorie.

Generaţiile tinere îşi pot permite multe luxruri, însă nu pe acela de a nu cunoaşte istoria şi, mai ales, greşelile istoriei naţionale. Regimul comunist l-a condamnat la moarte pe artizanul Marii Uniri. Noi, cetăţeni ai României secolului XXI, trebuie să atragem atenţia asupra greşelilor de atunci, educându-ne în spiritul democraţiei, spirit în care au crezut şi de care ne-au crezut capabili marii lideri politici ai României acelor timpuri. Lor le datorăm un omagiu, dar şi un examen de conştiinţă, pentru a rămâne loiali valorilor democratice în care ei au văzut viitorul acestui popor.

„1947 – 2011 Recurs în procesul Maniu” urmăreşte încurajarea tinerilor bucureşteni în a-şi preţui istoria şi emblemele. Proiectul oferă modelul politic Iuliu Maniu ca alternativă modelelor politice de astăzi, ca o lecţie de istorie şi de speranţă. La 29 octombrie 1947 se împlinesc 64 de ani de la procesul infam intentat foştilor lideri politici ţărănişti în frunte cu Iuliu Maniu, în urma unor evenimente absurde, care au rămas cunoscute drept „Complotul de la Tămădău”.

CÂND? Aşadar, vă aşteptăm sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 17.00, în Piaţa C.A. Rosetti din Capitală, unde vom pregăti ultima pledoarie în Recursul lui Iuliu Maniu. Mergem apoi în Parcul Colţea, unde vom asculta pledoariile avocaților apărării: Ana Blandiana, Rodica și Flavia Coposu, Dinu Giurescu, Gheorghe Onișoru, Ștefan Radof, Adrian Naidin, Olga Caia și alți invitați-surpriză! Recursul continuă vineri, 11 noiembrie, începând de la ora 11.00, la Cercul Militar Naţional, cu o masă rotundă cu tema „Tămădău – realitatea“. Printre invitaţi se numără istoricii Dinu Giurescu şi Gheorghe Onişoru şi scriitoarea Ana Blandiana. Masa rotundă va fi urmată de simpozionul cu tema „Politicianul de atunci – politicianul de astăzi”, în care vom radiografia problemele principale cu care se confruntă clasa politică din România de astăzi. Studenţii sunt încurajaţi să trimită lucrări pe această temă la office@liberpedia.ro.

ISTORIA La 14 iulie 1947, liderii Partidului Naţional Ţărănesc au stabilit o delegaţie care urma să plece din ţară pe calea aerului cu destinaţia finală Marea Britanie, pentru a-i informa pe oficialii din statele occidentale despre ceea ce se petrecea cu adevărat în România, sub dictatura „roşie”. Pilotul care urma să însoţească delegaţia era, însă, un agent infiltrat, astfel că ţărăniştii, în frunte cu Ion Mihalache, au fost prinşi pe aerodromul din Tămădău. Deşi Iuliu Maniu era în sanatoriu la momentul respectiv, a fost şi el acuzat de complicitate la fugă. În urma procesului, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache au fost găsiţi vinovaţi de „înaltă trădare” şi condamnaţi la temniţă grea cu amendamentul confiscării averii.

21 octombrie 2011, Bârlogul PNŢCD

Articol citit de 3199 ori.

Alte articole