Corneliu Coposu Fan Page

Sfinţirea Bisericii lui Maniu din Bădăcin - IuliuManiu.ro, 27 iulie 2010

Înapoi la Iuliu Maniu 1873–1953

Peste o mie de credinciosi, pe o ploaie torentiala, au participat duminica, 25 iulie 2010, la sfintirea Bisericii greco – catolice cu hramul „Intampinarea Domnului” din satul Badacin, comuna Pericei, judetul Salaj. Evenimentul era asteptat, de multa vreme, mai ales pentru ca e vorba de „Biserica lui Iuliu Maniu”.

Slujba a fost oficiata de un sobor de 23 de preoti in frunte cu episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea. A participat si pr. Matei Boila, stanepotul lui Iuliu Maniu din partea surorii acestuia, Elena, alaturi de fii ai satului, primarul si deputatul de Simleu, Radu Sarbu, primarul din Basesti, numerosi credinciosi din judet si din afara Salajului.

„Fiecare roman are datoria ca cel putin o data in viata sa treaca pe la Badacin”

Din cuvantul de invatatura al PS Virgil Bercea am retinut: „Cine s-ar fi gandit ca la Badacin va mai fi o comunitate greco-catolica? Toti cei care vorbeau in perioada comunista despre Iuliu Maniu si despre Biserica greco-catolica erau persecutati. Il avem aici printre noi pe parintele Matei Boila care poate depune marturie in acest sens. Faptul ca astazi sfintim aceasta Biserica este un semn palpabil ca aceasta corabie este in mainile Domnului”. Pentru ca, dupa cum se stie, Iuliu Maniu a fost fiul Badacinului, PS Bercea a adaugat: „Nu putem sa trecem cu vederea o mare personalitate a Badacinului care a fost Iuliu Maniu. Fiecare roman are datoria ca cel putin o data in viata sa treaca pe la Badacin.

La fel cum se merge in Tara Sfanta, la Ierusalim sau Roma trebuie sa mergem la Badacin. Iuliu Maniu a fost un reprezentant al neamului romanesc pe care dumneavoastra trebuie sa-l purtati in suflet”. In incheierea cuvantului sau, PS Virgil i-a felicitat pe toti cei care au contribuit la constructia acestui lacas de cult si a marturisit ca va depune toate eforturile pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Badacin pentru ca „acolo sunt radacinile noastre, iar noi putem spune ceva in istorie daca avem radacini”.

Istoricul construirii bisericii din Badacin

Pr. Cristian Borz, parohul greco-catolic din Badacin, ne-a relatat ca istoricul acestei bisericii incepe cu mult timp in urma. In 1933, Iuliu Maniu dona acest teren parohiei greco-catolice cu intentia de a construi pe el o scoala, o noua biserica si intre scoala si biserica o casa parohiala (asa cum aflam din testamentul din 1932).

Scoala s-a construit intre anii 1933-1937. Au inceput si demersurile pentru constructia bisericii, a fost comandat un proiect, s-a facut sfintirea locului, a fost adusa chiar si caramida necesara constructiei, dar vremurile tulburi venite prin instalarea regimului comunist si arestarea lui Iuliu Maniu l-au impiedicat sa continue. Pr. Cristian Borz ne-a mai spus ca in anul 1999 un grup de credinciosi a dorit reinfiintarea parohiei greco-catolice, astfel ca la 19 decembrie, Duminica dinaintea Craciunului, se celebra prima Sfanta Liturghie greco-catolica de dupa desfiintarea Bisericii, in fosta capela din Casa Memoriala „Iuliu Maniu”.

„In anul 2003 s-a decis constructia unei noii biserici. Pentru faptul ca am reusit ridicarea ei chiar pe locul pe care cu aproximativ 80 in urma, Iuliu Maniu si parohul de atunci Pr. Simion Man au dorit ridicarea unei biserici, trebuie sa multumesc acum domnului primar al comunei Pericei, Bonczidai Csaba, si domnului ing. Pop Nicolae, pe atunci viceprimar al orasului Simleu Silvaniei. Ridicarea topografica si documentatia pentru intabulare a fost facuta cu titlu gratuit de catre domnul ing. Sipos Zoltan din Simleu, caruia ii multumesc. Proiectul a fost realizat de catre domnul ing. Aristide Ilisan din Zalau. In 18 aprilie 2004, Duminica Tomii, s-a facut sfintirea locului si a pietrei de temelie de catre Pr. Ovidiu Horea Pop, delegat al episcopiei, Pr. Gheorghe Turcas pe atunci protopop al Simleului impreuna cu un sobor de preoti. Lucrarile la fundatie au inceput in 11 august 2004, fiind realizate de SC Consilva din Simleu Silvaniei, condusa de catre domnul director Sonea Ioan. Ridicarea peretilor si elevatia la turn pana la cota + 13 m a fost realizata de catre Sc Proluc din Jibou.

Finalizarea turnului si finisajele la demisol au fost realizate de catre mesterul Pop Ioan din Badacin. La acoperis si-a adus contributia firma SC Robirom condusa de ing. Romica Stan din Zalau si mesterul Traian Droj. Geamurile si usile au fost realizate de catre SC Infrastone din Iaz, condusa de catre ing. Viorel Bodea. Pe 4 februarie 2007 demisolul fiind finalizat, s-a facut sfintirea lui si am inceput celebrarea Sfintelor Liturghii aici. Finisajele interioare, anveloparea cu polistiren si finisajele exterioare, scarile, gardul, zidul de protectie si amenajarea curtii au fost realizate de catre SC Adiconstruct din Simleu condusa de catre domnul Adrian Bulzan. Incalzirea de tip «pardoseala radianta» – SC Sinel pro Srl, ing. Sireag Ioan.

Iconostasul este realizat din lemn de stejar rosu donat in cea mai mare parte de catre Pop S. Ioan si Pop Domitian din Badacin. Tamplaria – mesterul Denes Carol din Varsolt, icoanele au fost pictate de catre pictorul Iosif Chezan din Oradea. Bancile – mesterul Prian Gheorghe din Pusta – Simleu. Calea Crucii este pictata pe sticla de catre doamna Balea Rodica din Baia Mare”, a afirmat pr. Borz.

„Costul total al lucrarilor este de 546.270,17 lei (128.250,41 Euro). Din care contributia credinciosilor din Badacin 127. 461 lei, restul fiind donat de catre diferite organizatii din strainatate: Kirhe in Not, Renovabis, Pro Europa, Conferinta episcopala a SUA. Sume considerabile au fost donate de catre don Silvano si credinciosii din parohia «Sf Mihail si Gavril» din Cervignano del Friuli (Italia) si don Roberto Rosa si credinciosii din parohia «Sf. Tereza» din Trieste (Italia). Vreau aici sa-i amintesc si pe credinciosii din Sici, care ne-au stat alaturi”, a conchis pr. Cristian Borz.

Dragi mei noi am gătit aici loc Domnului ca să asculte rugăciunile noastre, el ne va gati loc unde să se împlinească toate dorințele noastre, aici vom veni să-L lăudăm pe cel Preaînalt, aici îi vom cere mila și ajutorul Lui, aici îi vom mulțumi pentru tot ceea ce am primit, iar după ce vom părăsi această viață, aici se vor face rugăciuni pentru sufletele noastre. Generațiile care vor veni vă vor binecuvânta pentru că le-ați ridicat acest lăcaș de închinare.

Fie biserica aceasta locul unde neîncetat să se aducă jertfă, neîncetat să se facă rugăciuni spre mărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor. Fie biserica aceasta locul unde păstorul cu turma sa necurmat să ceară de la Dumnezeu iertarea păcatelor, buna liniște a aerului, înmulțirea roadelor pământului, timpuri de pace, ajutor călătorilor, însănătoșirea bolnavilor, răsplătirea binefăcătorilor, întoarcerea celor rătăciți, înger de pace vieții noastre, răspuns bun la înfricoșata judecată și fericirea veșnică pentru cei răposați. Fie biserica aceasta locul unde întru lungime de zile se va cere ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru cei căsătoriți, pentru tineri, pentru bătrâni, pentru văduve, pentru orfani, pentru toate sufletele din această parohie. Această biserică aici în mijlocul satului cu turnul ei, ce se înalță, este ca o mamă care arată cu degetul spre cer, ne arată că cerul este adevărata patrie și ne spune tuturor: “căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate celelalte vi se vor adăuga vouă.”

Pentru meritele deosebite si pentru efortul depus in slujba credinciosilor din parohie, parintele Cristian Borz a primit duminica, din partea PS Virgil Bercea, crucea pectorala. Aceasta cruce este un insemn al pretuirii activitatii social-misionare si al devotamentului fata de Biserica.

Daniel Sauca, 27 iulie 2010, IuliuManiu.ro

Articol citit de 3741 ori.

Alte articole