Corneliu Coposu Fan Page

"Efectele" lui Iuliu Maniu au fost regăsite după o jumătate de veac

Înapoi la Iuliu Maniu 1873–1953

O serie dintre obiectele personale ale marelui patriot si lider taranist Iuliu Maniu, fost presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, au fost regasite intr-un mod aproape miraculos. Cel care a reusit acest lucru este procurorul militar Viorel Siserman, din Cluj.

Magistratul-colonel a pornit o cercetare penala prin care ancheteaza crimele comise in Peniteciarul din Sighetu Marmatiei. Cercetarea a inceput anul trecut, cand procurorul militar a fost sesizat oficial de o serie de intelectuali care doresc o condamnare juridica a comunismului. Este vorba de scriitorul Cicerone Ioanitoiu, de la Paris, de publicistul Gheorghe Caraza, de la New York, de compozitorul Traian Popescu si de publicistul Gheorghe Jijia.

Procurorul Siserman a reusit deja sa obtina toate cele 53 de acte de deces ale detinutilor politici. Toate aceste acte au fost redactate, in data de 20 iulie 1957, de un anume Vasile Nica, probabil angajat al Securitatii. Actul de deces al lui Iuliu Maniu consemneaza moartea fostului presedinte al PNT in data de 5 februarie 1953. De asemenea, magistratul clujean a inceput sa ii interogheze pe fostii gardieni ai penitenciarului.

Bunurile gasite

Procurorul a recuperat de la unul dintre gardieni o parte dintre obiectele personale ale lui Iuliu Maniu. Printre altele, este vorba de o palarie de vanatoare de culoare verzuie, primita cadou din partea autoritatilor austriece, cu ocazia unei partide de vanatoare. Palaria are monograma lui Iuliu Maniu, brodata pe interior, impreuna cu anul nasterii acestuia, 1873. Alte obiecte despre care se crede ca i-au apartinut lui Iuliu Maniu sunt un baston din lemn de bambus, o batista de panza brodata, care are monograma lui Iuliu Maniu, precum si o marita din lemn, confectionata special pentru el in atelierul de tamplarie al Penitenciarului Sighet, pe care marele om politic o folosea ca sa se descalte.

Viorel Siserman sustine ca fostul gardian, al carui nume nu doreste sa il dezvaluie, i-a spus ca pastrase acele obiecte ca sa i le inmaneze ori fostului presedinte al PNTCD, Corneliu Coposu, decedat intre timp, ori fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Fostul gardian i-a declarat procurorului militar ca nu a dat acele obiecte nimanui pentru ca nimeni nu i le-a cerut. Dorinta lui Iuliu Maniu, exprimata in Penitenciarul de la Sighet, ar fi fost ca acele obiecte sa fie duse in satul sau natal, la Badacin, in judetul Salaj, ca sa fie date familiei, ori sa fie donate unui muzeu de istorie. Acum, ele sunt pastrate la Parchetul Militar Cluj, unde vor servi drept probe in cadrul anchetei desfasurate de Viorel Siserman.

Tentativa de inselatorie

Procurorul clujean spera ca, in curand, sa descopere si osemintele lui Iuliu Maniu. Acestea pot fi recunoscute dupa faptul ca fostul lider taranist din perioada interbelica avea o tija de argint implantata intr-un picior, in timpul unei operatii facute la Viena, unde Iuliu Maniu a fost operat in urma unui accident. Magistratul clujean crede ca a identificat zona aproximativa unde a fost ingropat fostul presedinte al PNT. De altfel, nepotul lui Iuliu Maniu, fostul senator taranist Matei Boila, in prezent preot greco-catolic in Cluj, spune ca a mai cerut deshumarea lui Iuliu Maniu, ca sa fie reingropat in Badacin, in anul 1977. Matei Boila, el insusi fost detinut politic, i-a telegrafiat lui Nicolae Ceausescu, iar acesta a aprobat deshumarea, pentru a demonstra Occidentului liberalizarea regimului comunist din Romania. Numai ca autoritatile comuniste au incercat sa ofere alte ramasite pamantesti familiei, care le-a refuzat.

România liberă, 02 Februarie 2007 - Un articol de Claudiu Pădurean

Articol citit de 5355 ori.

Alte articole