Corneliu Coposu Fan Page

Corneliu Coposu, unicul om de stat al Romaniei

Înapoi la 2014

ziare.com, 18 mai 2014, Ioana Ene Dogioiu

Seniorul Corneliu Coposu

Saptamana viitoare se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Corneliu Coposu. Desi dupa 1989 era in varsta si bolnav, desi nu a fost niciodata demnitar, nu a avut in mana nicio parghie de putere, seniorul a ramas unic in istoria acestor 25 de ani.

A fost probabil singurul autentic om de stat pe care l-a avut Romania intr-un sfert de secol. Si este singurul reper autentic.

Singurul om de stat niciodata intr-o demnitate publica, intr-o mare de politicieni marunti si viscerali care au acaparat toate demnitatile publice ale acestei tari.

De ce a fost Corneliu Coposu un autentic om de stat? Pentru ca a avut acele componente esentiale care definesc aceasta statura: verticalitate, viziune, capacitate de sacrificiu, masura si integritate.

Negociem orice, dar nu negociem principii, au fost poate cele mai memorabile vorbe ale seniorului, care il definesc pe deplin. Da, trebuie facute unele compromisuri, pentru ca trebuie sa fim realisti si pragmatici, dar acele compromisuri nu pot sa fie de fond, nu pot sa denatureze insusi sensul luptei, iar limita aceasta nu trebuie trecuta cu niciun chip.

Dar, ca sa gandesti asa, trebuie sa ai in primul rand principii. Cati politiceni romani le au cu adevarat? In activitatea cator politiceni romani pot sa vezi o linie rosie niciodata trecuta, cu niciun pret? Eu n-am vazut-o la niciunul dintre cei care au fost la varful politicii romanesti in ultimii 25 de ani. Toti au impins compromisul mult dincolo de limita a tot ceea ce ei insisi definisera drept principii.

Si ma tem ca problema marilor nostri demnitari nu este incalcarea principiilor, ci lipsa lor, la fel ca diferenta dintre imoralitate si amoralitate.

Apoi, cati dintre marii nostri politicieni au avut puterea sa nu pretinda pentru ei nicio pozitie de putere. Cum ajung mai maricei, cum incep sa se infiga la bucate. Fiecare vrea o functie, candideaza pentru ceva, isi dezvolta un vis de putere personala si actioneaza in virtutea lui. Corneliu Coposu nu a dorit nimic pentru sine. A ramas la butoane, la scrificiu, inatacabil, intangibil, modest.

Si la butoane a vadit ceva rarisim in politica romaneasca - viziunea. Tot conceptul CDR care a reusit prima mare bresa in dominatia neocomunistilor a fost produsul lui Corneliu Coposu. Si nesansa isorica a Romaniei a fost ca seniorul nu a apucat sa-l conduca in continuare, dupa ajungerea la putere. Intrat pe mana politicienilor marunti, praf s-a facut si in 2000 PSD a revenit defiland la putere.

Si cel mai interesant este faptul ca seniorul este un reper nu numai pentru dreapta, pentru simpatizantii sai de atunci. Este un reper pentru societatea romaneasca, respectat si de adversari. Aceasta recunoastere larga este atributul omului de stat.

De ce a ramas unic Corneliu Coposu? Pentru ca a fost educat intr-un spirit ucis de comunisti. Pentru ca seniorul impletea cultura solida, cu onoarea, demnitatea, bunacuviinta, credinta si patriotismul. Patriotismul autentic, adanc, in deplinul sau sens.

Cand se va mai gasi un politician care sa reuneasca aceleasi calitati, vom putea vorbi din nou despre oameni de stat romani. Pana atunci, ne multumim cu politicieni.

Articol citit de 2931 ori.

Alte articole