Corneliu Coposu Fan Page

100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu

Înapoi la 2014

regiotv.ro, 19 mai 2014, Alina Rad

Două plicuri filatelice aniversare, unul cu chipul lui Corneliu Coposu şi al doilea cu o imagine a casei natale din Bobota, ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la naşterea marelui om politic originar din Sălaj, vor fi puse în circulaţie maine de către Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Maine, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la naşterea marelui om politic originar din Sălaj, oficiile poştale Zalău 1 şi Bobota vor ştampila toată corespondenţa cu două ştampile omagiale purtând imaginea chipului fostului lider ţărănist.

"Asociaţiile filatelice pot realiza astfel de ştampile omagiale. Noi am demarat procedurile pentru obţinrea lor în urmă cu două luni, ieri ne-au sosit şi le-am predat la Poşta Română, o ştampilă urmând să ajungă la oficiul poştal Zalău 1 şi o a doua la Bobota. . Pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, toată corespondenţa de la cele două oficii poştale va fi ştampilată marţi cu aceste ştampile. Este, din câte ştiu eu, prima astfel de iniţiativă după 1990. Plicurile, unul cu chipul lui Corneliu Coposu şi al doilea cu o imagine a casei natale din Bobota, vor avea un tiraj de câte 75 de exemplare, urmând a fi şi ele ştampilate mâine", a declarat Daniel Mureşan, membru fondator al Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj.

În acelaşi context, al marcării unui secol de la naşterea lui Corneliu Coposu, cei care doresc să-şi exprime gânduri legate de viaţa şi activitatea acestuia, o pot face până în 30 mai, la Zalău, în Sala Scriitorilor Sălăjeni a Bibliotecii Judeţene "I. S. Bădescu" Sălaj, în Cartea de Onoare "Cuvinte peste vremi…", în cadrul unei expoziţii omagiale.

"Toate gândurile care vor fi exprimate atât direct, cât şi prin alte mijloace de comunicare, vor fi cuprinse în numărul 10 din 2014 al revistei I.D.E.I. a instituţiei, care va cuprinde pagini speciale dedicate celui care a fost şi va rămâne reper şi simbol pentru valorile neamului românesc", se arată într-un comunicat de presă al Bibliotecii Judeţene Sălaj.

De asemenea, părerile sălăjenilor vor fi promovate în toată ţara, prin bibliotecile publice.

Revista de cultură "Caiete Silvane", editată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a realizat un supliment Centenar Corneliu Coposu, autorul acestuia fiind istoricul Marin Pop, cel care în acest an a editat şi o monografie a familiei Coposu. Suplimentul va fi lansat în 22 mai 2014, la Şcoala "Corneliu Coposu" din Zalău.

Născut în 1914, la Bobota, Corneliu Coposu a fost un apropiat a lui Iuliu Maniu, al cărui secretar politic a fost începând cu 1940. În 1945, Coposu a devenit preşedinte al filialei PNŢ Sălaj, pentru ca în iulie 1947 să fie arestat, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit "Înscenarea de la Tămădău". În aprilie 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani de detenţie, fiind angajat ca muncitor necalificat la Bucureşti. În ianuarie 1990 reînfiinţează PNŢ, sub titulatura Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui preşedinte va fi până la decesul său, în 1995.

Articol citit de 1972 ori.

Alte articole