Corneliu Coposu Fan Page

Moment ISTORIC: Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Traian Băsescu: "De zece ani lupt pentru acest moment". Rusia reacţionează cu FURIE

Înapoi la 2014

sursa: evz.ro, vineri, 27 iunie 2014 autor Paul Ciocoiu

Traian Basescu

Republica Moldova a semnat astăzi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a fost parafat la sfârşitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic, de la Vilnius.

UPDATE 12.00 Acordul de asociere economică semnat între Ucraina şi Uniunea Europeană va avea „consecinţe grave”, a avertizat astăzi un înalt diplomat rus, citat de Interfax. Rusia va lua măsuri în cazul în care acordurile de asociere la UE semnate vineri la Bruxelles de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor avea un efect negativ asupra economiei sale, a avertizat, separat, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 11.00 Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere la Uniunea Europeană, în marja Consiliului European de la Bruxelles. Premierul moldovean Iurie Leancă a semnat documentul, subliniind, în limba română, că „eu cred cu tărie că vom merge înainte, și nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici. În toamnă trebuie să arătăm că ne-am rupt de trecut și am ales viitorul”.

Preşedintele Petro Poroşenko a semnat partea economică a acordului de asociere, în condiţiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014. Republica Moldova şi Georgia vor semna acordul complet, de asociere şi liber schimb.

UPDATE: „De zece ani lupt pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere, de când încă nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova. Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în același timp, și asta este de remarcat, efortul pe care l-au făcut moldoveni, guvernul lor. A început Filat un proces foarte inteligent, că a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și Acordul de Liber Schimb. Și sunt unicii care au reușit și una și alta la ora asta. Deci am avut ce susține. Leancă a continuat. Nu merg în Republica Moldova să sărbătoresc, nu am niciun aranjament de felul acesta” a declarat președintele român Traian Băsescu la sosirea la lucrările de astăzi ale Consiliului European.

UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, şi al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina urmează să semneze astăzi la Bruxelles acordurile de asociere, în timp ce Rusia a anunţat că va introduce „măsuri de protecţie” împotriva celor trei republici foste sovietice dacă se va dovedi că noul lor statut va afecta economia rusă.

„Vorbim despre asocierea politică și economică cu cea mai importantă Uniune de state de după cel de-al doilea război mondial. Uniunea Europeană s-a format, de-a lungul ultimelor decenii, după principiile clasice ale democrației, ca o alternativă modernă pentru imperiile din trecut, din care am făcut parte și noi. Deosebirea esențială între imperii și actuala ordine din Europa este că în Uniunea Europeană în prim-plan se află omul și bunăstarea sa” a declarat aseară, într-o intervenție televizată, președintele moldovean Nicolae Timofti, citat de Unimedia.

Uniunea Europeană este în prezent principala destinație a exporturilor moldovenești, iar Acordul de Liber Schimb va face produsele moldovenești mai competitive. Producătorii autohtoni vor avea acces la o piață imensă de 500 de milioane de consumatori cu mare putere de cumpărare, cu condiția să respecte standardele europene de calitate, a mai explicat liderul de la Chișinău.

Vor urma noi investiţii și îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar imediat după semnarea documentului Uniunea Europeană îşi va deschide piaţa pentru o serie de produse moldovenești, cum ar fi legumele şi fructele, a conchis acesta, adăugând că l-a delegat pe premierul Iurie Leancă să semneze acordul astăzi, la Bruxelles.

De cealaltă parte, Moscova consideră că acordurile de asociere şi de liber schimb pe care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia le vor semna vineri cu UE vor afecta economia rusă şi, din această cauză, insistă asupra unor consultări cu Bruxellesul pe această temă, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de RIA Novosti.

"Apreciem că încheierea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia poate aduce prejudicii economiei ruse ca urmare a ruperii cooperării şi a limitării relaţiilor comerciale şi economice cu vecinii noştri", se arată în comunicatul menţionat.

Articol citit de 1689 ori.

Alte articole