Corneliu Coposu Fan Page

Iartă-ne, Corneliu Coposu!

Înapoi la 2014

sursa: puterea.ro, Roland Cătălin Pena, 28 mai 2014

Marţi se împlinesc 100 de ani de la naşterea Seniorului. Corneliu Coposu a venit pe lume în 20 mai 1914 şi ne-a părăsit pe 11 noiembrie 1995.

Cu doar o săptămână înainte, pe 03.11.1995, scriam, în „Ziua”, editorialul “Un lider natural pentru Opoziţie”, pe care-l reproduc în continuare:

“Dispariţia de pe scena politică a lui Corneliu Coposu, fie ea vremelnică, creează, ca să zicem precum emanaţii din decembrie, un vid de putere.

Corneliu Coposu era partenerul. România avea, ca orice democraţie ce încearcă să ridice capul într-o ţară postcomunistă, doi poli. Dincolo de discursurile şi îndemnurile la distrugerea “moşierilor”, Ion Iliescu, adică Puterea,  înainte de a lua o decizie importantă, vrea nu vrea, avea nevoie de acordul preşedintelui PNŢCD, liderul incontestabil al Opoziţiei. Coposu era girantul. Fără ca el să dea din cap afirmativ, România, înţelegând prin ea pe ocupanţii palatelor Victoria şi Cotroceni, nu avea nici cea mai mică portiţă de intrare în cancelariile vestice. Ar fi bătut la uşi închise. Coposu, paradoxal pentru mulţi, a fost cel care a deschis uşile lui Iliescu. Spre Occident.

Coposu, momentan, lasă liber fotoliul de şef al Opoziţiei. În buimăceala ei veche de când s-a inventat în decembrie ’89, Opoziţia realizează abia acum că locul farului Coposu este vacant.

Problema este simplă. Puţini opozanţi au calităţile necesare pentru a aspira să-l înlocuiască pe Senior. Un nou Coposu nu mai poate fi zămislit. În schimb, există două-trei nume. Cel mult. Criza e mare şi vizibilă cu ochiul liber.

Important este ca urmaşul să fie ales în mod natural.

Grav este că Puterea profită de prelungirea agoniei preşedintelui moral al României pentru a-şi face un lider al Opoziţiei după chipul şi asemănarea ei.

Noul ei fruntaş ar trebui să fie principala grijă a Opoziţiei în acest moment. Ar fi dovada că dincolo de sloganurile anticomuniste, demult desuete, Opoziţia mai există şi îşi vede de rostul ei. Alegerea va dovedi cât de infiltrată este de Putere. Pentru că bănuiala există”.

Să ne ierţi, Corneliu Coposu!

Articol citit de 1901 ori.

Alte articole